back to top

Glavobolja

Iako bolne i neugodne, glavobolje su uglavnom blaži poremećaj koji se jednostavno rješava acetilsalicilnom kiselinom (npr. Aspirinom) ili nekim drugim sredstvom za ublažavanje boli. Pa ipak, ako je glavobolja snažna i česta ili praćena drugim simptomima, potrebno je poduzeti određene mjere, a prije svega posavjetovati se s liječnikom.
Glavobolje se dijele prema pojavi koja ih uzrokuje. Glavobolje izazvane napetošću, odnosno grčenjem mišića, predstavljaju jedan od češćih oblika. Krvožilne glavobolje, odnosno glavobolje izazvane stezanjem krvnih sudova, druga su najčešća skupina, a uključuju migrenu i »cluster« glavobolje. Treću skupinu čine glavobolje izazvane tegobama sa sinusima.
Glavobolje izazvane napetošću prije ili kasnije u životu osjeti svaki čovjek. Praćene su tupom, upornom i ravnomjernom boli koja izaziva osjećaj stezanja glave obručem. Često ih prati napetost vratnih mišića, a određena područja glave i vrata osjetljiva su na dodir. Živčani završeci smješteni u glavi i vratu, nadraženi napetošću mišića, glavno su izvorište boli. Glavobolje izazvane napetošću mogu biti česte, ali kratkotrajne ili stalne i kronične.
Migrene su najteži oblik glavobolje i mogu vas gotovo u potpunosti onesposobiti, lako je broj takvih slučajeva malen, katkad napadajima migrene prethode znaci upozorenja koje nazivamo aura. Oni uključuju poremećaje vida poput treperenja svjetlosnih točaka, pojavu slijepih točaka i cik-cak krivulja ili, rjeđe, obamrlost udova i pojavu čudnih mirisa. Bez obzira na to pojave li se znakovi upozorenja ili ne, migrena najčešće započinje snažnom, pulsirajućom boli na jednoj strani glave. Bol se može proširiti, a nerijetko je prate mučnina i povraćanje. Migrena traje od nekoliko sati do nekoliko dana i u pravilu izaziva pretjeranu osjetljivost na svjetlost, mirise i zvukove.
Svi su ovi, naizgled različiti, simptomi povezani s promjenama promjera moždanih krvnih žila. Upravo stezanje u početnom stadiju, a potom širenje krvnih žila prati pojavu boli. Jedan od uzroka promjene promjera moždanih krvnih žila je poremećena ravnoteža kemijske tvari koju nalazimo u mozgu, a ime joj je serotonin. Čini se da hormoni također imaju svoju ulogu u nastanku migrene; promjena razine estrogena i pojava migrene čvrsto su povezane.
»Cluster« glavobolje dobile su naziv po tome što se javljaju u učestalim napadijima. U pravilu počinju nekoliko sati nakon odlaska na počinak, a katkad im prethodi blagi osjećaj boli na jednoj strani glave. Bol je snažna i oštra, a obično se javlja oko crvenog, suznog oka. U pravilu je praćena kongestijom nosa i crvenilom lica. Najčešće traje između 30 minuta i dva sata, a potom se ublažava ili potpuno nestaje da bi se iznova pojavila već sljedećeg dana. Prije no što dođe do dugih razdoblja povlačenja, serija od 4 ili više napadaja u jednom danu može se ponavljati svakodnevno tijekom razdoblja od nekoliko tjedana ili mjeseci. Najveći broj oboljelih su muškarci.
Sinusne glavobolje prepoznaju se po boli u području čela, nosa, očiju i katkad tjemena. U nekim slučajevima također izazivaju osjećaj pritiska iza lica. Čest uzročnik sinusnih glavobolja je upala ili infekcija sluznice sinusa, a katkad i stvaranje djelomičnog podtlaka u sinusnim šupljinama uslijed začepljenosti nosa.

Simptomi

Ako je glavobolja koju osjećate:

 • tupa, ravnomjerna bol koja podsjeća na stezanje obruča oko vaše glave, patite od glavobolje izazvane napetošću.
 • pulsirajuća bol koju isprva osjećate samo na jednoj strani glave, a izaziva mučninu; vjerojatno je riječ o migreni.
 • pulsirajuća bol koja se javlja oko natečenog, suznog oka te nazalna začepljenost na istoj strani lica; patite od tzv. »cluster« glavobolje.
 • dugotrajna i stalna bol koju osjećate u području iza lica, a koja se pojačava kad se naginjete prema naprijed i praćena je kongestijom nosa; riječ je o sinusnoj glavobolji.

Obratite se liječniku

 • ako je glavobolja vrlo snažna i praćena povraćanjem, slabošću udova, dvostrukim vidom, nerazgovijetnim govorom ili otežanim gutanjem. Moguće je moždano krvarenje ili aneurizma. Odmah potražite liječničku pomoć.
 • ako osjećate glavobolju kakvu nikada prije niste osjetili; isprva se javlja ujutro, ne posustaje, izaziva povraćanje, a pre¬ma kraju dana se smiruje. Vjerojatno imate povišen krvni tlak, a u rjeđim slučajevima, moguć je moždani tumor. Obratite se liječniku bez odgađanja,
 • ako imate visoku temperaturu, svjetlost vam nadražuje oči, a bol je oštra i praćena mučninom i ukočenošću vrata. Možda je riječ o meningitisu – odmah potražite liječničku pomoć.
 • ako nakon ozljede glave osjećate pospanost, vrtoglavicu, mučninu ili povraćate. Moguć je potres mozga. Obratite se liječniku bez odgađanja.

Uzroci

Uzroci glavobolja su brojni. Sinusne glavobolje posljedica su peludne hunjavice i drugih sezonskih alergija, a također i prehlade ili gripe. Kod glavobolja izazvanih napetošću, najčešći uzročnik je stres. Tjeskoba vezana uz posao i obiteljski život ili neki vanjski utjecaj poput stalne buke, vrlo su često u korijenu problema. Zamor očiju, nepravilno držanje, prevelike količine kofeina ili škrgutanje i stiskanje zuba tijekom sna, također mogu izazvati ovakav oblik glavobolje.
Migrene su nešto tajnovitije naravi, lako mnoge činjenice ukazuju na povezanost s pojavom stezanja i širenja moždanih žila, neki istraživači vjeruju da su glavobolje prije svega neurološkog podrijetla. Budući da je pojava migrene kod članova iste obitelji česta, moguća je također i genetska veza. U svakom slučaju, čimbenici koji dovode do napadaja migrene vrlo su brojni. Između ostalog to mogu biti pretje¬rano uzimanje kofeina, različitih namirnica i mirisa, promjena nadmorske visine ili godišnjeg doba, promjena razine hormona, uporaba oralnih sredstava protiv začeća, preskakanje obroka ili boravak u zagušljivoj prostoriji. Migrene se također mogu javiti nakon snažnih emocionalnih reakcija poput uzbuđenja ili bijesa. Tjelesne aktivnosti, spolni snošaj i uzimanje vrlo hladne hrane također mogu pokrent,: napadaj migrene.
»Cluster« glavobolje su najslabije razjašnjen oblik glavobolja. Češće se javljaju kod okorjelih pušača nego kod nepušača, a u nekim slučajevima uzimanje alkohola i nekih vrsta hrane također igra određenu ulogu, iako pravi uzrok ove tegobe ostaje nepoznat.

Liječenje

I konvencionalna i alternativna medicina mogu biti vrlo učinkovite u liječenju glavobolje, a moguća je i kombinacija ovih dvaju pristupa. Gotovo svi liječnici vjeruju da je opuštanje ključ rješenja kod nekih oblika glavobolja, primjerice glavobolje izazvane napetošću i migrene.

Aromaterapija

Određene vrste biljnih ulja pospješuju opuštanje tijela i ublažavanje boli prilikom glavobolja izazvanih napetošću ili migrene. Navlažite vrhove prstiju kapljicom eteričnog ulja lavande (Lavandula officinalis) pomiješanog s takozvanim osnovnim uljem, poput suncokretovog, te kružnim pokretima nježno masirajte sljepoočnice. Ponovite postupak na udubljenjima smještenim pored očiju, iza ušiju i na vratu. U
slučaju sinusne glavobolje pokušajte primijeniti istu tehniku, ali uz uporabu eukalipta (Eucalyptus globulus) ili gaulterije (Gaultheria procumbens). Udisanje mješavine lavande, ružmarina (Rosmarinus officinalis) i metvice (Mentha piperita) pomaže kod svih oblika glavobolje. Oblog stavljen na bolno područje ili kupka uz dodatak ulja gore navedenog bilja, opustitće mišiće i ublažiti bol.

Kiropraktika

Neke glavobolje izazvane napetošću posljedica su nepravilnog držanja koje izlaže mišiće nepotrebnom opterećenju. Kiropraktičar može ukloniti napetost mišića manipulacijom i namještanjem kralježnice ili vrata. Neka istraživanja utvrdila su da manipulacija kralježnice izaziva manje popratnih pojava te da ima dugotrajniji učinak nego konvencionalna terapija lijekovima.

Liječenje ljekovitim biljem

Najčešći biljni lijek koji služi liječenju i prevenciji migrene jest majčinski vratič (Chrysanthemum parthenium) jer izaziva smanjenje lučenja serotonina, prijenosnika živčanih signala u mozgu. Kad se krvne žile počnu stezati u početnoj fazi migrene, dolazi do oslobađanja serotonina. Majčinski vratič (Chrysanthemum parthenium) može spriječiti takvu pojavu. Ljer izaziva širenje krvnih žila. Žvakanje jednog do dva listića na dan jedan je od mogućih načina uporabe, iako katkad dovodi do stvaranja čira usne šupljine. Umjesto listića možete koristiti kapsule od 125 mg. U slučaju akutnog napadaja odmah uzmite 3 do 4 kapsule te ih nastavite uzimati u razmacima od 4 sata. Nikako ne uzimajte više od 12 kapsula na dan. Migrene izazvane stresom mogu se liječiti mješavinom koju čine jednaki dijelovi crvenog gloga (Crataegus oxyacantha), lipe (Tilia spp.), ušljivca (.Pedicuiaris canadensis), grozničnice (Scutellaria lateriflora) i bekovine (Viburnum opulus). Pijte mješavinu tri puta na dan u obliku čaja ili tinkture. Ako je migrena praćena mučninom i povraćanjem, pokušajte s 500 mg sušenog đumbira (Zingiber officinale) pomiješanog s vodom. Popijte napitak na prvi znak pojave glavobolje, a posebice ako joj prethodi aura. Ako je to potrebno, ponovite postupak svaka dva sata. Tri dnevne doze hidrastisa (Hydrastis canadensis) u obliku tinkture, čaja ili praška mogu ublažiti bol izazvanu sinusnom glavoboljom.
Glavobolje izazvane napetošću mogu se ublažiti čajem od odoljena (Valeriana officinalis) pomiješanog s grozničnicom i pasiflorom (Passiflora incarnata). »Cluster« glavobolje mogu se brzo ublažiti uz pomoć masti od paprike (Capsicum frutenscens) koja se nekoliko dana nanosi u unutrašnjost nosnica. Ista mast nanesena na kožu također može imati povoljan učinak u prevenciji migrene. Budući daje kajenska paprika ljuta i može izazvati bolne opekotine na koži, preporuča se da je upotrebljavate uz nadzor liječnika.

Homeopatija

Za liječenje različitih vrsta glavobolja na raspolaganju vam je čitav niz homeopatskih preparata. U slučaju pojave pulsirajuće boli koja se naizgled pojačava na desnoj strani glave kada legnete, pokušajte s Belladonnom. Za izrazito jake glavobolje koje se pogoršavaju pri pokretu, buci, svjetlu ili na dodir, uzmite Bryoniju. U slučaju bolnih sinusa te gustog, zelenkastog iscjetka iz nosa, iskušajte Kali bichromicum. U slučaju migrene ili drugog oblika kronične glavobolje obratite se stručnjaku homeopatije.

Psihomatsko liječenje

Meditacija i progresivno opuštanje dva su oblika iječenja koja mogu vrlo učinkovito ublažiti stres, odnosno glavobolju izazvanu napetošću koju izaziva stres. Biofeedback metode također su vrlo uspješne u ublažavanju stresa. Migrene možemo liječiti metodom termalnog biofeedbacka, što je jedan od oblika biofeedback metode. Tijekom ovog oblika iječenja naučit ćete povisiti temperaturu svojih ruku stopala. Zagrijavanje udova izaziva širenje krvnih žila, ublažava njihovo neuobičajeno stezanje, a time učestalost, jačinu i trajanje migrene.

Prehrana

Neke vrste hrane koje djelomice utječu na nastanak migrene uključuju čokoladu, zrele vrste sireva, agrume, mesne prerađevine koje sadrže natrijev nitrit ili prehrambeni aditiv mononatrij glutamat (MSG) te crno vino. Vođenje dnevnika o prehrambenim navikama može vam pomoći uočiti namirnice koje morate izbjegavati.
Magnezij opušta stegnute krvne žile pa njegovo pomanjkanje može potaknuti napadaj migrene ili »cluster« glavobolje. Uzimanje dodatnih 200 mg magnezija tri puta na dan korisna je mjera prevencije. Ako na prvi znak boli uzmete 50 do 200 mg niacina (vitamin B3), on može pomoći zaustaviti stezanje krvnih žila, a time i smanjiti mogućnost nastanka migrene.

Osteopatija

Osteopati vjeruju da glavobolja izazvana pritiskom na živce ili krvne žile može biti ublažena neuromuskularnom manipulacijom te masažom glave, vrata i gornjeg dijela leđa uz pomoć mekane tkanine.

Konvencionalna medicina

U najvećem broju slučajeva, glavobolje izazvane napetošću mogu se ublažiti uporabom sredstava za ublažavanje boli poput acetilsalicilne kiseline (npr. aspirina), paracetamola i ibuprofena, dok su sredstva za liječenje potištenosti učinkovita kod kroničnih oblika glavobolje. Sinusne glavobolje mogu se ublažiti uporabom antibiotika i dekongestiva.
Za liječenje migrene koristi se širok raspon lijekova. Ako imate više od tri jaka i dugotrajna napadaja migrene mjesečno, liječnik vam može preporučiti redovitu uporabu profilaktičkih lijekova, odnosno lijekova prevencije. Među njih se ubrajaju propranolol, beta-adrenergički blokator koji ublažava stezanje moždanih krvnih žila, te blokatore kalcijevih kanala poput verapamila ili antidepre- sive. Ako imate blaži oblik migrene koji se javlja najviše tri puta mjesečno, liječnik može propisati lijekove koji sadrže izometepten ili ergotamin (koji se može upotrijebiti kao čepić ako povraćanje izazvano migrenom sprečava zadržavanje tableta u organizmu). Sumatriptan, koji postoji u obliku pilule i injekcije, ima zadaću ublažiti migrenu i izazvati brzo olakšanje. Terapeutski nazalni sprej na bazi dihidroergotamina (D.H.E. 45) neutraliziraserotonin i tako izaziva trenutno stezanje moždanih krvnih žila i ublažava upalu. Čak i Aspirin može biti učinkovit, ako ga uzmete u obliku šumeće tablete na prvi znak napadaja migrene. Popijte ga 10 minuta nakon uzimanja metoklopramida koji ublažava mučninu i pospješuje apsorpciju, kako biste skratili napadaj.
Jednostavna sredstva za ublažavanje boli nisu previše učinkovita u slučaju »cluster« glavobolja jer nemaju trenutno djelovanje. Liječnici su, međutim, utvrdili kako udisanje čistog kisika može biti vrlo učinkovito i izazvati trenutno olakšanje. Kratka terapija kortikosteroidima, metisergid maleatom i litijevim karbonatom može ublažiti ovaj oblik glavobolje, kao i neki blokatori kalcijevih kanala te vazokonstriktori koje koristimo u liječenju migrene.

Alternativni načini liječenja

Najveći broj alternativnih načina liječenja nastoji liječiti skrivene uzroke glavobolja. Budući da napetost i stres često imaju važnu ulogu u pojavi glavobolje, tehnike opuštanja nalaze se u osnovi većine alternativnih načina liječenja.

Liječenje kod kuće

Držanje ledenog obloga ili vrećice smrznutog povrća na čelu dok su vam noge umočene u toploj vodi, može zaustaviti migrenu, ako to odmah učinite
Na prvi znak pojave glavobolje popijte tri čaše vrlo hladne vode, zatim se povucite u tamnu, tihu prostoriju na spavanje (bez jastuka), držeći hladan oblog na čelu.
Udisanje čistog kisika iz malenog spremnika smještenog uz vaš krevet može spriječiti napadaj »cluster« glavobolje. U svakom slučaju obratite se liječniku radi pobližih uputa o uporabi kisika.
Dijagnostički postupci
Kako bi uklonio organske uzroke glavobolje, primjerice aneurizme, tumor ili strukturni poremećaj, liječnik može pribjeći pregledu vida, rendgenskom ili CT (kompjutorska tomografija) snimanju, lumbalnoj punkciji ili elektroencefalografiji (EEG).

Način života

Redovita tjelovježba može potaknuti oslobađanje endorfina, prirodnih sredstava za ublažavanje bol: koje proizvodi organizam. Tjelovježba također može pospješiti širenje kapilara, što potiče protok krvi i smanjuje mogućnost stezanja koje najčešće prethodi pojavi migrene.
Da biste u začetku spriječili pojavu glavobolje izazvane napetošću, pokušajte primijeniti sljedeću vježbu. Važno je duboko disati i misliti na ugodne stvari. Zauzmite sjedeći položaj, udahnite i lagano podižite glavu sve dok vam se pogled ne zaustavi na stropu (nemojte zabacivati glavu predaleko jer se time stvara pritisak na vratne kralješke). izdahnite i polako počnite vraćati glavu u uspravan položaj sve dok bradom ne dotaknete grudi. Ponovite cijelu vježbu dva puta.
Vođenje dnevnika s podacima o napadajima glavobolje također je dobra zamisao jer ćete tako lakše uočiti određene pravilnosti u njihovoj pojavi. Vaš dnevnik morao bi odgovoriti na sljedeća pitanja:

 • Kad su se glavobolje počele pojavljivati?
 • Koliko često imate napadaje glavobolje?
 • Prethode li ikakvi simptomi pojavi glavobolje?
 • Gdje točno osječate bol?
 • Koliko dugo traje napadaj?
 • U koje doba dana se javljaju glavobolje?
 • Javlja li se glavobolja nakon uzimanja određene vrste hrane?
 • Ako ste žena, u kojem se trenutku vašeg mjesečnog ciklusa javljaju glavobolje?
 • Jesu li glavobolje izazvane pojavama u vašoj okolini, primjerice mirisom, bukom ili određenim tipom vremenskih prilika?
 • Koje riječi najbolje opisuju bol; pulsirajuća, oštra, zasljepljujuća, probadajuća…?

Masaža

Terapija masažom može ublažiti napetost mišića glave, vrata, ramena i lica koja inače izaziva glavobolju. Pokušajte s masažom vlasišta u trajanju od 10 minuta. Položite oba srednja prsta na čelo uz rub kose. Nježno pritišćući, postupno povlačite prste prema vrhu tjemena. Slijedeći rub kose, ponavljajte ove pokrete opisujući sve veće i veće krugove, sve dok ne dohvatite sljepoočnice. Kružite prstima nekoliko minuta po sljepoočnicama. Potom položite palce obje ruke u podnožje lubanje uz rub kose i masirajte obje strane lubanje u smjeru tjemena, kako biste ublažili napetost. 

DRUGI UPRAVO ČITAJU