back to top

Orgazam kod muškarca

Muški orgazam nam uvijek djeluje intenzivniji i jači od ženskoga. To je sve radi fizičkih razlika u muškome i ženskome orgazmu. Dok je ženski diskretan i često puta ga i nema, muškarci izbacivanjem sjemena ne mogu prikriti svoj orgazam, a i tijekom odnosa ga često doživljavaju više puta nego žene.

Evolucijski, karakteristike muškog spolnog organa su da nema kosti. To je nagovještaj da muškarci sa seksom povezuju emocije, budući da se moraju uzbuditi da bi postigli erekciju. Umjesto lakog i brzog ulaska koji može biti bolan za partnericu, dvoje ljudi moraju biti mnogo obzirniji da bi ostvarili seksualni odnos.

Još je jedna zanimljivost u izgledu muškog spolnog organa, a to je da ljudska vrsta ima razmjerno sitnije testise od mužjaka drugih vrsta. No, i to ima svoje zašto. Naime, druge vrste moraju izbaciti veću količinu sjemena kako bi oplodili partnerice spremne za parenje prije drugih mužjaka iz grupe i osigurali preživljavanje vlastitih gena.

Ne treba biti stručnjak da bi poznavali svrhu muškog orgazma – pronaći jajašce i oploditi ga. Tijekom muškarčeva orgazma mozak radi svakim živcem, što dovodi do stezanja većine tjelesnih mišića.

To ima svoju svrhu kao i kod žene gdje stezanje povećava vjerojatnost začeća jer omogućuje penisu da prodre što dublje. Žlijezde u kojima nastaje sjeme, uglavnom prostata, stalno se stežu, izbacujući spermu što dublje i dalje. Prostata se spominje kao muška G točka jer je sastavljena od nekih vrsta tkiva kao i područje oko živca pleksusa.

Ejakulacija izbacuje sjeme kroz muškarčevu mokraćnu cijev i vrh penisa. Sjeme sadržava i hormone koji stvaraju osjećaj ugode. Ejakulat se nikada ne pomiješa s mokraćom zato što na ulazu u mokraćni mjehur postoje sićušni mišići koji ne dopuštaju sjemenu da klizne unatrag i mokraći da krene naprijed tijekom orgazma, tako da se sjeme može kretati samo naprijed.

  Što je cyberhondrija

Neki muškarci imaju poteškoća s retrogradnom ejakulacijom, kad im taj sitni mišić ne funkcionira kako treba, pa se sjeme povlači u mokraćni mjehur. Retrogradna ejakulacija ne utječe na muškarčevu sposobnost postizanja erekcije, ali može utjecati na njegovu plodnost.

Suprotnost retrogradnoj ejakulaciji jest proces u kojem sjeme izbija brže nego što bi on i htio, a to kod muškaraca može izazvati tjeskobu i onemogućiti zadovoljavajući seksualni odnos.

Preuranjenu ejakulaciju može uzrokovati mnogo stvari, uključujući lijekove, hormonalne promjene, povišen krvni tlak i stres. (pojavljuje se kod trećine muškaraca). Jedan od uzroka može biti i povećana prostata. S obzirom na to da povećana prostata dobiva više podražaja tijekom seksualnog odnosa, trenje može stimulirati orgazam, što dovodi do ejakulacije bez obzira na muškarčeve želje.

Foto: Kiselev Andrey Valerevich/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU