back to top

Kineziologija – znanost o pokretu

Kineziologija dolazi od dviju grčkih riječi kinezis što znači kretanje i logos što znači znanost, pa bi u prijevodu to bilo znanost o kretanju. Kineziologija kao znanost o kretanju i vježbanju po prvi puta se spominje u Parizu 1857. godine, a sve je više prisutna i u drugim disciplinama i znanostima (antropološka znanost).

Danas u svijetu se ističe potreba za redovitim tjelesnim vježbama, a naročito za osobe koje su pretile, te za osobe koje se ne kreću jer dolazi do bolesti kardiovaskularnog sustava, malignih oboljenja, osteoporoze, raznih depresija… Svakodnevno kretanje ima velik učinak na zdravlje čovjeka.

Kineziologiju možemo podijeliti u četiri dijela, a bavi se: rekreacijom, edukacijom, sportom i adaptiranom tjelesnom aktivnošću.

U rekreaciji joj je primarni cilj utjecati na motoričke sposobnosti čovjeka. U edukaciji je usmjerena na razvoj i znanje motoričkih sposobnosti. U sportu je usmjerena na što bolje rezultate u natjecanjima i maksimalan razvoj tih sportskih osobina. U području adaptirane tjelesne aktivnosti kineziologija se bavi liječenjem i prevencijom pomoću pokreta.

Kineziologija nam može pomoći u mnogim poteškoćama pa tako ako netko ima poremećaj povezan s držanjem tijela, tko pati od migrena, ima poremećen vid, pati od raznih alergija, kod slabe koncentracije, pretjeranog straha, poremećaja ponašanja, fobija, može pomoći u borbi protiv raznih ovisnosti, primjenjuje se kod pripreme za porođaj te na kraju ima veliku ulogu u sportskim aktivnostima.

Redovitim vježbanjem tijekom života može se znatno utjecati na funkcionalne i neke motoričke sposobnosti. Pa tako možemo usporediti čovjeka od 70 godina koji cijeli svoj život posvećuje vježbanju, ima jako dobro razvijene motoričke sposobnosti i može se uspoređivati s nekim od 20 godina koji nikada nije vježbao, već vodi sjedilački naćin života. To i je današnji problem mladeži koja se ne kreće. Nekretanjem se uvjetuje lošem stanju lokomotornog i živčanog sustava i sve je veća populacija mladeži kod oboljenja kralježnice i zglobova.

Ubrzani današnji tempo života ne omogućuje pravilnu prehranu, stres je sve učestaliji, maligna oboljenja također, mladi ljudi umiru od moždanog ili srčanog udara, sve je više bolesti s dijabetes dijagnozom, pretilih da i ne govorimo, pa možemo zaključiti da će se prve sportske navike početi razvijati već u vrtićima, a kasnije i kroz školovanje. Redovitim i primjerenim tjelesnim vježbama utječemo na pravilan rast i razvoj, te navikom za svakodnevno samoinicijativno vježbanje.

Zdravlje je stanje potpunog tjelesnog, psihičkog i socijalnog blagostanja, zato je uloga kineziologa da informira o vrijednostima i značaju svakodnevnog vježbanja i pravilne prehrane te koji su utjecaji na njihovo zdravlje.

Kineziolog pritiskom ili masažom stimulira određene akupunkturne ili refleksne točke na našem tijelu kako bi oslobodio blokade, tretman traje oko sat vremena, a broj tretmana će ovisiti o vrsti bolova i blokada. Pritisci koji se izvode vrlo su blagi i ne smiju biti bolni za klijenta ili će bolovi biti do granice izdržljivosti.

Foto: Daxiao Productions/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU