Iridologija – znanost o šarenici oka

Iridologija ili znanost o šarenici oka daleko je od priznate medicine, međutim iridolozi smatraju da su šarenice oka pokazatelji naših organa u tijelu. Svaka šarenica sadrži na stotine tisuća živčanih završetaka iz kojih se mogu očitati bolesti ili simptomi na koje bi se eventualno moglo utjecati prije oboljenja.

Iridologija nam govori da se određene bolesti mogu iščitati iz šarenice oka, a pravi iridolog će moći postaviti i dijagnozu o kakvom se poremećaju radi, te na bazi toga preporučiti najčešće homeopatski lijek. Iridolozi također tvrde da bi iz šarenice oka mogli postaviti dijagnozu određenog organa u tijelu čovjeka i prije nego dođe do oboljenja, jer vjeruju da se slabosti i abnormalnosti mogu vidjeti u promjenama na šarenici i prije same pojave simptoma.

Obje šarenice podijeljene su na zone koje su preslika raznih dijelova tijela pa tako gornji dio šarenice predstavlja gornji dio našega tijela, donji dio šarenice predstavlja donji dio našeg tijela, a unutarnji dio predstavlja abdomen. Vanjski dio šarenice predstavlja ruke i noge.

Karta šarenice se očituje i upotrebljava po metodi američkog liječnika Bernarda Jensena koji je 50-ih godina izradio kartu. Zamislite koliko bi jeftinije bilo ići na takav pregled samo kada bi se ovakva metoda priznala u medicini. Alternativna medicina nudi i drukčije preglede i dijagnoze pa tako mnogi alternativci mogu očitati povijest bolesti preko jezika, dlanova, pulsa, tabana ili ušiju.

Nadalje, iridolozi tvrde da se iz šarenice oka mogu očitati problemi određenih organa koji ostavljaju određene tragove u šarenici oka. Budući da iridologija nema službeno priznanje u medicini, ovakav pregled vam može napraviti svatko tko se bavi alternativnom medicinom, a uglavnom se tu spominju naturopati, koji vas svakako trebaju uputiti na daljnje pretrage, ako je ustanovljena bilo kakva promjena na šarenici oka, a postoji sumnja za oboljelim organom ili koji će to tek postati.

Iz šarenice oka ne mogu se uvijek ustanoviti bolesti koje bi eventualno mogle nastupiti pa se zato i medicina protivi takvom načinu pregleda, dok se kroz vađenje krvi kao prvom koraku može očitati puno toga što bi moglo upućivati na bolest pacijenta.

Sam pregled šarenice oka nije bolan i izvodi se binokularnim aparatom koji ima mogućnost velikog povećanja šarenice oka. Vizualiziraju se detalji i ispupčenost, a tada se počinje s proučavanjem boje šarenice, traže se postojeće mrlje ako postoje, neke naslage na oku, promatra se i oblik zjenice, a posebna se pažnja posvećuje strukturi vlakana šarenice.

Zatim se pristupa dijagnozi i usporedbi s organima u tijelu čovjeka. Pregled traje otprilike sat vremena. Bilo kako bilo, na vama je da donesete odluku hoćete li pristupiti takvoj vrsti pregleda ili ćete ipak odabrati liječnika konvencionalne medicine.

Foto: Marcin Balcerzak/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU