Operacija sinusa

Mnogo ljudi ima problema sa sinusima. Pod problemima sa sinusima se podrazumijevaju bolovi oko očiju i na obrazima, povišena temperatura i teškoće s disanjem kroz nos. Katkad se uz ove tegobe javljaju i zubobolja ili glavobolja.

Sinusi su šupljine u kostima glave koje su povezane s nosnim šupljinama malim otvorima. Sinusitis se dogodi kad se upali sluznica sinusa. Ta upala može biti posljedica alergije, virusne, bakterijske ili gljivične infekcije. No, većinom je samo posljedica obične prehlade.

Sluznica nosa otiče zajedno sa sluznicom sinusa i zatvara ulaz u sinuse. Zbog neotjecanja sluzi iz sinusa povećava se tlak u njima, što uzrokuje bol.

Samopomoć

1. Kod problema sa sinusima ne preporučuje se izlazak na hladnoću.

2. Poželjno je piti puno tekućine.

3. Potrebno je uzimati fiziološku otopinu ili kapi, sprej za nos.

4. Treba redovito ispuhavati nos, kako se ne bi nakupljalo.

Operacija sinusa

Ako smo već sve probali, ali sinusitis je uporan i periodično nas muči, jedino je rješenje operacija sinusa. Možemo slobodno reći da je operacija zahvaljujući današnjim tehnologijama rutinska.

Nakon svih pregleda i pretraga koji su potrebni, a koje nam liječnik odredi kako bi se mogla napraviti operacija, spremni smo za zahvat koji će nas napokon riješiti sinusoidnih tegoba koje nas proganjaju. Zahvat nije težak nimalo, i obavlja se laserom. Pacijent je pritom pod anestezijom, tako da je oslobođen bilo kakve boli. Čak ni nakon postupka pacijent neće osjetiti ništa jer će dobiti tablete protiv boli.

Polip koji otežava prohodnost kroz nosnu šupljinu će biti otklonjen laserom, pri čemu će se ostatak tkiva minimalno traumatizirati, skoro pa ništa, zbog toga što se zahvat obavlja laserom. Nakon operacije, tamponada koja zaustavlja krvarenje iz nosa se stavlja na 24 sata, a pacijent je pušten na kućnu njegu već par sati nakon zahvata.

Lagana otečenost nosa nestaje nakon 2 do 3 dana, a prva kontrola je nakon 7 do 10 dana od operacije. U prosjeku, dva tjedna nakon operacije, ovisno o individualnom oporavku, osoba se može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima koje će mu biti znatno olakšane s obzirom da problema sa sinusima više neće biti.

Foto: ostill/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU