back to top

Liječenje sinusa

Često puta čujemo da nekoga muče sinusi. To povezujemo s problemima u unutrašnjosti nosa te glavoboljama. No, nije to cijela priča o sinusima. Sinusi su četiri para šupljina u kostima s prednje strane lubanje, a nalaze se iza obraza i korijena nosa.

U šupljinama sinusa se proizvodi sluz koja pomaže pri odstranjivanju nečistoća iz dišnog sustava. Onoga trenutka kada dolazi do začepljenja sinusa, spriječeno je otjecanje sluzi što stvara pritisak te počinju neugodne i bolne glavobolje. Nisu ni to jedini simptomi sinusitisa, jer nam je pritom otežano disanje, a možemo osjećati i zubobolju te imati povišenu temperaturu, povećano nam je suzenje žućkastozelenog iscjetka iz nosa.

Sinusitis ili upala sinusa može biti kronična i uzrokovana devijacijom septuma ili nosnih polipa, pa je se rješava operacijom sinusa. To je jednostavan operacijski zahvat, koji se obavlja pri anesteziji, tako da pacijent ne osjeća nikakvu bol ni tijekom operacijskog zahvata, a ni poslije jer dobije antibiotike protiv bolova. Oporavak traje nekih 15 dana.

Ukoliko je upala sinusa uzrokovana bakterijama, ne možemo izbjeći liječenje antibioticima, no u nekih osoba s kroničnom upalom sinusa ne moraju biti bakterije uzrok. Takvim se osobama preporučuje uzimanje multivitamina i multiminerala. S obzirom da na sprečavanje upale sinusa utječe i obrambena snaga organizma, potrebno je uzimati preparate koji je jačaju, a to su vitamin C i flavonoidi. Oni pomažu i osobama koje osim upale sinusa, muče i alergije.

Ako nam prehrana sadrži premalo omega-3 masnih kiselina, definitivno to moramo popraviti jer se njima može ublažiti upala. Stoga, što više hrane koja sadrži riblje ulje ili ulje sjemenki lana koje je također izvor omega-3 masnih kiselina.

Da bi pospješili otvaranje začepljenih sinusa pomaže stavljanje toplih obloga na lice, pa i na taj način možemo olakšati sinusne tegobe. Isto tako potrebno je izbjegavati cigareti dim, zagušljive prostore i prašinu, te suhe prostorije. U prostorijama gdje najviše boravimo dobro je imati osvježivač zraka kako bi nam zrak uvijek bio vlažan, a ne suh što iritira sinuse.

  Omega masne kiseline

Pripremite čaj protiv sinusne infekcije. Pogledajte vieo u nastavku:

[fvplayer src=’http://vimeo.com/97428275′ splash=’http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/03/caj-za-sinuse.jpg’]

Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU