HomeZdravljeUpala pluća

Upala pluća

Upala pluća je relativno česta upala uzrokovana virusima, bakterijama i gljivicama te izlaganjem kemijskim tvarima. Reagirajući na te čimbenike, pluća se pune tekućinom i stanicama koje izlaze iz zahvaćenog tkiva. Ako je upala ograničena na jedan plućni režanj, radi se o lobarnoj pneumoniji upala koja se proširi iz bronha u druge dijelove jednog ili oba plućna krila zove se bronhopneumonija Ako je došlo do upale oba plućna krila, radi se o obostranoj upali pluća. Ovisno o općem stanju bolesnika, upala pluća obično traje oko dva tjedna, iako se oboljeli može osjećati iscrpljeno mjesec ili duže nakon ozdravljenja.

Virusna upala pluća najčešće je blaga. Obično se pošto se dijagnosticira može liječiti kod kuće. Bakterijske upale pluća složenije su i teže. Prije otkrića antibiotika ova je bolest često završavala smrću, no danas je jedan od vodećih uzroka smrti. Ne tako davno, 1976. godine legionarska bolest ubila je dvadeset i devet ljudi prije nego što je otkrivena liječena kao bakterijska upala pluća. U djece i mladih najčešće se javlja prehodana upala pluća. Upala pluća česta je komplikacija mnogih bolesti, pa se, poput prehlade i gripe, sve vrste pneumonije mogu prenijeti s jedne osobe na drugu. Bolesnici koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog drugih bolesti mogu se zaraziti bakterijskom upalom pluća koja je otporna na uobičajeno antibiotičko liječenje. Uzročnici bakterijskih upala pluća koji se nalaze izvan bolnica obično su manje otporni i dobro reagiraju na antibiotike.

Simptomi

Contents

Kombinacija blage vrućice i groznice, bolova u mišićima, umora, povećanih vratnih limfnih čvorova, bolova u grudima, grlobolje i kašlja karakteristični su simptomi virusne upale pluća.
Kombinacija visoke vrućice, kašlja s gustim, žutozelenim iskašljajem, koji može sadržati i krv, ostajanja bez daha, ubrzanog disanja, oštrih bolova u grudima koji se pogoršavaju dubokim disanjem, bolova u trbuhu te teške iscrpljenosti simptomi su bakterijske upale pluća.
Gubitak teka i tjelesne težine, vrućica, kašalj s iskašljajem, možda i nakon nesvjestice, može ukazivati na aspiracijsku upalu pluća.
U djece otežano i ubrzano disanje (više od četrdeset i pet udisaja u minuti), nagli nastup vrućice, kašalj, hripanje i plavkasta koža jesu opći znakovi upale pluća.

Obratite se liječniku

  • ako vaši simptomi ukazuju na bilo koji oblik upale pluća. Potrebno vam je neodložno liječenje kako biste se oporavili i izbjegli komplikacije.
  • ako se pošto je postavljena dijagnoza oštra bol ne smanjuje propisanim liječenjem; ako sve češće ostajete bez daha; ili vam nokti na rukama i nogama te koža potamne ili poprime plavkastu boju. To znači da pluća ne primaju dovoljno kisika, pa vam je potrebna liječnička pomoć.
  • ako iskašljavate krv; potrebno vam je dodatno liječenje, jer se infekcija pogoršava.

Uzroci

Razni rasprostranjeni virusi odgovorni su za virusnu upalu pluća. Uzročnik bakterijske upale pluća najčešće je Streptococcus pneumoniae, poznat i kao pneumokok. Bakterija Hemophilus influenzae često je odgovorna za upalu pluća koja se razvija kao komplikacija gripe. Upala pluća javlja se i kao posljedica nfekcije bakterijom tuberkuloze. Bakterija legionea odgovorna je za legionarsku bolest i slične upale pluća, a može se prenijeti zaraženom vodom s mnogih mjesta, uključujući javne kupke i rashladne uređaje.
Aspiracijska upala pluća razvija se kad bakterije iz usta i želuca dospiju u pluća, uglavnom tijekom soavanja, nesvjestice ili epileptičkog napadaja. Ove bakterije naseljavaju probavni sustav zdravih osoba. Mala količina udahnute sluzi neće naškoditi većini ljudi, ali može izazvati upalu pluća u alkoholičara ili drugih osoba oslabljena imunološkog sustava. Bakterije se mogu unijeti u pluća i nehotičnim udisanjem povraćanog sadržaja, obično u nesvjesnom stanju.
Pneumocistična upala pluća razvija se kad su munološki obrambeni mehanizmi iscrpljeni AIDS-om, Hodgkinovom bolešću ili drugim bolestima koje oslabljuju imunološki sustav. Javlja se kao sekundarna infekcija u više od polovice oboljelih od AIDS-a, no može se liječiti.

Liječenje

Cilj liječenja kod svake upale pluća jest pospješivanje oporavka, jer ako se bolest oteže, može doći do komplikacija. Sve vrste liječenja uključuju mirovanje u postelji. Konvencionalna medicina usredotočuje se na liječenje infekcije, dok alternativni načini liječenja mogu pomoći ublažiti neugodne simptome.

Prevencija

Izbjegavajte pušenje i izlaganje duhanskom dimu, koji jako oštećuje dlakolike trepetljike u dišnom sustavu koje filtriraju nadražujuće tvari iz pluća. Pušenje umanjuje sposobnost organizma da se bori protiv virusnih i bakterijskih uzročnika upale pluća.
Nemojte konzumirati velike količine alkohola, jer on oslabljuje sposobnost imunološkog sustava da se bori protiv svih vrsta infekcija, uključujući upalu pluća.
Ako ste stariji od 60 godina i bolujete od kronične bolesti koja oslabljuje vaš imunološki sustav, posavjetujte se s liječnikom o cijepljenju protiv upale pluća i virusa sezonske gripe koja često dovodi do upale pluća.

Akupunktura

Akupunktura plućnog meridijana može pomoći oporavku od upale pluća ublažavanjem kašlja i oteklosti, poboljšavanjem općeg zdravlja i povećavanjem energije. Ključne su točke Pluća 7 za izbacivanje plućnog sadržaja, Pluća 5 za zaustavljanje kašlja te Pluća 1 za ublažavanje oteklosti prsnog koša. Ovisno o općem zdrastvenom stanju bolesnika, akupunkturist može raditi i na jačanju imunološkog sustava.

Aromaterapija

Oporavak od upale pluća može ubrzati dodavanje eteričnih ulja eukalipta (Eucalyptus globulus), lavande (Lavandula officinalis), kajeputovca (Melaleuca spp.) ili bora u toplu kupku ili vaporizator za inhaliranje para. Nemojte inhalirati pare ako bolujete od astme, jer mogu nadražiti pluća.

Rad na tijelu

Kad prođe vrućica, za ublažavanje kongestije masirajte mišiće gornjeg dijela leđa. Nekoliko kapi eteričnog eukaliptovog (Eucalyptus globulus) ulja u losionu za masažu može pomoći oslobađanje i izbacivanje sluzi.

Liječenje ljekovitim biljem

Budući daje čišćenje pluća od sluzi važan dio liječenja, uporaba tradicionalnih biljnih sredstava za iskašIjavanje koja potiču kašalj može pomoći oporavak. Sami možete napraviti sredstvo za iskašljavanje kombiniranjem 60 grama glatkog sladića (Clycyrrhiza glabra), 30 grama kore biljke Prunus serotina, 30 grama podbjela (Tussilago farfara), 4 grama lobelije (Lobelia inflata) te 30 grama goričke (Marrubium vulgare). Jednu žlicu smjese miješajte u šalici vode pet minuta, ostavite smjesu da odstoji 10 minuta pa je procijedite u čistu posudu. Odrasli trebaju piti jednu šalicu svaka dva sata. Lobelija može biti otrovna, pa nemojte uzimati više od preporučene doze. Prestanite uzimati ovu smjesu ako vam postane mučno i nikad je nemojte davati djeci i trudnicama. 
Uvarak (dekokt) od korijena biljke Asclepias tuberosa preporuča se kao pomoćno sredstvo u liječenju upale pluća. Žlicu biljke u šalici vode kuhajte deset minuta na laganoj vatri, zatim je ostavite da jdstoji 5 minuta i procijedite. Popijte četiri do pet puta na dan.
Smatra se da konzumiranje sirovog češnjaka (Allilim sativum) ili tri kapsule češnjaka tri puta na dan može pomoći vašem tijelu u borbi s infekcijom. Rudbekija (Echinacea spp.) može pomoći u oporavku od infekcije: može se kuhati kao čaj – jedna žličica na šalicu vode – i piti tri puta na dan. Može se uzimati i kao tinktura, 30 kapi četiri puta na dan ili kapsule koje u slobodnoj prodaji, prema priloženim uputama.

Homeopatija

Neka od homeopatskih sredstava dostupnih na tržištu koja se preporučaju su Bryonia, Phosphorus te Arsenicum album. Treba se pridržavati priloženih uputa.

Prehrana

Uzimanje vitamina C u dozi od 1000 mg svakog sata može biti djelotvorno u borbi protiv upale pluća ako se počne rabiti unutar dva dana od početka bolesti. Ako dođe do proljeva, smanjite dozu.
Od 25 000 do 50 000 MJ vitamina A na dan, no ne duže od dva tjedna, može ojačati dišni i imunološki sustav.
Dodaci cinka, do 60 mg na dan, također mogu pomoći u borbi imunološkog sustava protiv infekcije.
600 MJ vitamina E na dan može imati blagotvoran učinak na oštećeno plućno tkivo.
Ako uzimate antibiotike protiv bakterijske upale pluća, trebali biste svojoj prehrani dodati Lactobacillus acidophilus, bilo u obliku acidofilnih kapsula ili kao živu kulturu u jogurtu, da biste nadomjestili korisne crijevne bakterije.

Konvencionalna medicina

Kod većine vrsta upale pluća za oporavak je ključno dvoje – mirovanje u postelji i »produktivno kašljanje«, iskašljavanje sluzi i drugih tekućina iz pluća.
Ako bolujete od virusne upale pluća, vjerojatno se možete liječiti i kod kuće, primjenjujući acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) i paracetamol za smanjivanje vrućice i ublažavanje bolova, unoseći mnogo tekućine i lagane hrane. Ako bolujete od bakterijske upale pluća, liječnik će vam vjerojatno propisati antibiotik poput penicilina ili eritromicina. Morat ćete ostati u postelji dok vam se temperatura ne snizi i disanje ne postane normalno. Ako je u plućima došlo do jakog oticanja, morat ćete primati kisik ili će vas privremeno priključiti na respirator. Aspiracijsku upalu pluća gotovo uvijek treba liječiti intravenskom primjenom antibiotika, pa je potreban duži boravak u bolnici. Pneumocistična upala pluća obično se liječi mirovanjem u postelji, antibioticima poput pentamidina ili sulfametoksazola i trimetoprima te dekongestivima za smanjenje kongestije.
Za mnoge poznate vrste bakterijskih upala pluća postoje cjepiva, a mnoga su još u fazi razvoja. Cijepljenje protiv upale pluća preporuča se svim osobama starijim od 65 godina, osobama s kroničnom bolesti pluća, srpastom anemijom, srčanom bolesti, alkoholizmom te bolestima praćenim imu- nodeficijencijom kao što je AIDS, kao i osobama s oštećenom ili odstranjenom slezenom. Postoje cjepiva i za neke vrste gripe, a preporučuju se starijim osobama. Cjepivo protiv gripe može vas zaštititi od dobivanja bolesti ili od razvijanja tako teškog oblika bolesti kod kojeg će doći do komplikacija poput upale pluća.

Alternativni načini liječenja

Ako vam je dijagnosticirana upala pluća, mnoge alternativne terapije pomoći će ublažiti simptome i ubrzati oporavak.

Liječenje kod kuće

Držanje termofora ili boce vruće vode na grudima i leđima nekoliko puta na dan po deset minuta može ublažiti bolove u prsima. Kako se ne biste opekli, omotajte termofor ili bocu ručnikom.
Iskušajte tradicionalni melem od gorušice za razrjeđivanje sluzi. Pomiješajte suhu mljevenu gorušicu s toliko tople vode da dobijete gusti namaz. Smjesu nanesite na komad pamučne tkanine ili gaze, presavijteje i nekoliko minuta držite na grudima. No nemojte pretjerati, jer gorušica može izazvati plikove ostavi li se predugo na goloj koži.
Kako biste razrijedili plućne izlučevine i olakšali iskašljavanje, pijte mnogo tekućine i sokova od svježegvoća i povrća.

Dijagnostički postupci

Upale pluća pojavljuju se u rasponu od blagih stanja koja se može liječiti kod kuće do potencijalno smrtonosnih infekcija koje treba liječiti u bolnici, pa je zato potrebno postavljanje točne dijagnoze koja će jamčiti odgovarajuće liječenje i uspješan oporavak. Liječnik će prvo poslušati pluća da bi otkrio čuju li se pucketavi zvukovi i lupkati po prsnom košu da bi otkrio mukle udarce koji ukazuju na ispunjenost pluća tekućinom. Ako je potrebno, dijagnozu može potvrditi rendgenska snimka, koja pokazuje koje su alveole ispunjene tekućinom i otpadom. Uzorci krvi
i ispljuvka, koji se uzimaju pomoću cjevčice uvedene u pluća, mogu se analizirati da bi se otkrilo postoje li mikroorganizmi, no rezultati nisu uvijek konačni.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article