back to top

Uređenje spavaće sobe

Spavaća soba je mjesto kojim započinjete i završavate dan. Neuredna spavaća soba može pokvariti dan i snove, dok će uredna spavaća soba stvoriti ugodu i umirit će psihu. Spavaću sobu treba jednostavno urediti.

Namještaj

Za spavaću sobu je najbolje da ima što manje namještaja kako bi ju što lakše održavali. Namještaj može biti multifunkcionalan, tako radni stol može poslužiti i kao noćni ormarić.

Radni stol premjestite u garderobu, ako u njoj imate mjesta ili ga potpuno uklonite. U garderobi ugradite ladice, police i klizne sanduke. Najbolje da sve prekrijete tkaninom, tkanina će omekšati opći dojam i prikrit će prašinu.

Krevet

O urednosti kreveta ovisi urednost čitave sobe, ako krevet nije pospremljen cijela soba izgleda neuredno. Krevet uredite što jednostavnije kako bi ga lakše i brže pospremali.

Poplun neka bude što deblji, jer što je poplun deblji imat ćete manje gnjavaže s posteljinom ispod njega. Poplun je podložniji prljanju, pa je najbolje da je na poplunu neki uzorak koji će prekriti prljavštinu. Plahte bi trebale imati visoku gustoću vlakana jer će tako dulje trajati.

Madrac

U spavaću sobu smjestite barem jedan naslonjač, ako budete često sjedili na rubu madraca oštetit ćete njegovu rubnu žicu koja povezuje opruge. Madrac bi trebalo preokretati barem dva puta godišnje jer ćete tako spriječiti nastajanje neravnina.

Kada kupite novi madrac nemojte odmah micati etiketu, u slučaju da madrac ulegne prije vas trebat ćete garanciju kako biste se mogli žaliti. Mrlje na madracu čistite sapunicom i vodom, kemikalije uništavaju pokrovni sloj madraca, a previše tekućine će uništiti punjenje madraca.

Rasvjeta

Umjesto da prenatrpavate noćne ormariće sa raznim svjetiljkama, radije na strop postavite podesive svjetiljke. Razmislite o halogenskoj rasvjeti, ona ima jake zrake koje omogućavaju čitanje, a da pritom ne smetate partneru.

  SIDS – sindrom iznenadne dojenačke smrti

Strop

Pukotine na zidu možete zakamuflirati tako da oslikate na primjer oblake ili zvijezde. Strop u spavaćoj sobi je bitniji od ostalih stropova u kući.

Važno je da se osjećate dobro u svom domu jer ipak je ono za svaku obitelj oaza u koju se mogu skloniti nakon napornog dana. Uz savjete stručnjaka uredite spavaću dobu tako da se u njoj možete opustiti, a to je ipak najvažnije.

 Foto: Baloncici/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU