Posjekotine, ogrebotine i rane

Posjekotine, ogrebotine i manje rane neizbježan su dio života.

Srećom, oštećenja obično brzo zacijele, no odmah valja poduzeti dva koraka: morate očistiti ranu i zaustaviti krvarenje. Ozljede se mogu pojaviti u nekoliko oblika:

 • Posjekotina, ili rez, u pravilu napravljena nožem, ima čiste rubove rane. Ako je duboka, može obilno krvariti i oštetiti mišiće, tetive i živce pod kožom. Ako je onečišćena, može se inficirati. Ako se rastvori, postoji opasnost da ostavi ožiljak.
 • Laceracija (razderotina), možda izazvana razbijenim staklom ili oštrim metalom, ima nazubljene, nepravilne rubove i vjerojatno podrazumijeva veća oštećenja dubljih tkiva od posjekotine. Opasnost od infekcije i ožiljaka također je veća.
 • Ogrebotina ili abrazija nastaje trljanjem kože o tvrdu podlogu; krvne žilice u koži pucaju i krv lagano izbija na površinu. Zbog svoje velike površine, ogrebotine se lako onečiste prljavštinom i bakterijama.
 • Ubodna rana je uska duboka rupa napravljena čavlom, zubom ili nekim drugim predmetom koji probija kožu. Kod ubodnih rana rijetko dolazi do jakog krvarenja, no one mogu podrazumijevati unutrašnje ozljede i opasnost od tetanusa ili drugih infekcija.

Simptomi

Kod većine posjekotina i ogrebotina, primarna opasnost je infekcija, osobito ako je rana nastala ljudskim ili životinjskim ugrizom, ili ako je duboka ili nepravilna, ili se ne može u cijelosti očistiti. Znakovi infekcije uključuju:

 • pojačane bolove, crvenilo ili oticanje ili iscjedak iz rane
 • temperaturu, natečene limfne čvorove
 • crvene pruge koje se šire od mjesta rane prema srcu

Obratite se liječniku

 • ako se krvarenje ne može zaustaviti pritiskom. Ranu bi u roku nekoliko sati trebalo zašiti ili njezine rubove spojiti flasterom.
 • ako sumnjate na unutrašnje krvarenje. Pokazatelji uključuju slabost, znojenje i bolove nesrazmjerne ozljedi.
 • ako mislite da je unesrećenome slomljena kost ili da je pretrpio prodoran udarac u tijelo, osobito trbuh.
 • ako unesrećeni ima ozljedu glave.
 • ako ozljeda pogađa zglob ili funkcioniranje prstiju na rukama.
 • ako je mjesto rane lice ili neki drugi dio gdje bi ožiljci predstavljali problem.
 • ako unesrećeni nije cijepljen protiv tetanusa posljednjih pet godina.
 • ako se pojave znakovi infekcije (oticanje, pojačani bolovi, pojačani iscjedak ili iscjedak neugodna mirisa).

Liječenje

Prije no što počnete pomagati sebi ili drugima, operite ruke sapunom i toplom vodom; čak i koža koja djeluje čisto nosi bakterije koje mogu izazvati infekciju.

Sredstva za pospješivanje zacjeljivanja koja se nude na tržištu rijetko su potrebna. Antibiotičke masti mogu pomoći kod rana kao što su ogrebotine, no mnogi lijekovi koje možete nabaviti bez liječničkog recepta – uključujući jod – zapravo odgađaju zacjeljenje.

Aromaterapija

Ulje kajeputovca (Melaleuca spp.) osigurava površinsko liječenje kao antiseptik, sličan vodikovom peroksidu. Dodajte nekoliko kapi u vodu kad perete ranu.

Liječenje ljekovitim biljem

Površinskom uporabom aloja (Aloe barbadensis) umiruje se koža i može se pospješiti zacjeljivanje površinskih ogrebotina i tkiva koje zacjeljuje ili je oštećeno ožiljcima. Biljka Sentilla asiatica može ubrzati oporavak i zacjeljivanje; morala bi se upotrebljavati pod liječničkim nadzorom.

Homeopatija

Calendula je antiseptik i može se primjenjivati kao losion ili mast. Ledum je učinkovit u smanjivanju bolova kod ubodnih rana i može pospješiti suzbijanje infekcije. Postoje tvrdnje o vrijednosti Staphysagrije u slučaju laceracija (razderotina) te Hypericuma za posjekotine na bolnim predjelima tijela, poput usnica. Aconite (30c) svakih 30 minuta sa tri do pet doza može pomoći smiriti uplašenu osobu.

Prehrana

Kod malih rana ili nakon što je zacjeljivanje već započelo, oporavak kože može se pospješiti vitaminom E (uzimanim oralno ili u obliku ulja površinske primjene). Vitamini A, C i vitamini skupine B te aminokiseline arginin i glicin (između obroka) također mogu pomoći; bromelin (iz ananasa) može ublažiti upalu.

Konvencionalna medicina

Posjekotine i razderotine: pustite da rana malo krvari; krv koja istječe isprat će prljavštinu iz rane. Operite ranu pod tekućom vodom blagim sapunom i krpicom za pranje. Zatim upotrijebite antiseptičke maramice i prijeđite predjelom od rane prema van upotrebljavajući čist dio maramice za svaki potez.

Nakon što ste očistili ranu, tapkajte po njoj sterilnom gazom ili čistim komadom tkanine dok se ne osuši. Stavite sterilnu upijajuću gazu ili tkaninu izravno na ranu i lagano pritisnite. Kad jednom krvarenje prestane, stavite zavoj ili flaster da bi gaza ostala na mjestu. Osim što štiti ranu od onečišćujućih tvari, gaza će na najmanju moguću mjeru svesti sušenje; ftanice se brže obnavljaju i ostavljaju manje ožiljaka kad ih se održava vlažnima.

Ogrebotine (abrazije): Poduzmite iste mjere, no cudući da je infekcija toliko česta, obratite više pažnje čišćenju rane; izribajte nježno ali temeljito. Antibiotička mast može pomoći.

Ubodne rane: Temeljito operite ranu sapunom i akim mlazom vode, nanesite antiseptičku otopinu i prekrijte rupu sterilnom kompresom te zavijte. Ne zatvarajte ranu flasterom i ne nanosite antibiotičku mast; potpunim zatvaranjem rane možete povećati vjerojatnost infekcije.
Kod težih rana, vaša je najvažnija zadaća prekinuti istjecanje krvi. Pritisak je najsigurnija metoda. 5 sljedile ove upute:

Operite ruke ako je moguće i upotrijebite sterilne rukavice; ili stavite nekoliko slojeva gaze ili sloj plastične folije između vaših ruku i rane.
Pokušajte umiriti unesrećenoga. Polegnite ga na leđa, glave malo niže od trupa, ili podignutih nogu, da biste umanjili vjerojatnost nesvjestice.

Podignite mjesto krvarenja iznad razine srca ako je moguće; time će se usporiti istjecanje krvi.
Stavite sterilnu gazu ili čist komad tkanine i vršite pritisak dok krvarenje ne prestane. Vaš je cilj stegnuti žile iz kojih istječe krv u dovoljnoj mjeri da biste omogućili stvaranje ugrušaka. Kad krvarenje prestane, gazu čvrsto stegnite flasterom ili drukčije.

Alternativni načini liječenja

Med ili granulirani šećer nanesen na manje posjekotine može pospješiti zacjeljivanje. I med i šećer zaustavljaju rast bakterija i tako usporavaju infekciju.

DRUGI UPRAVO ČITAJU