back to top

Kako sastaviti zdrav jelovnik

Sastaviti zdrav obrok nije toliko teško koliko se možda čini. Zdrava prehrana nije sinonim za skupe i nedostupne namirnice, već je njezina bit u raznolikosti i puno manjih i češćih obroka.

Dan započnite voćem, jogurtom, zobenom kašom ili pahuljicama od cjelovitih žitarica s obranim ili poluobranim mlijekom i bez šećera. Ako ne možete bez šećera, koristite sirovi šećer od šećerne trske. Za zdrav doručak možete pojesti i tost od cjelovitog brašna i kuhano jaje. Nemojte nikada preskakati doručak!

Što se tiče ručka kojega većina nas doživljava kao najvažniji obrok, trebao bi sadržavati veliku porciju salate od što više sirovog povrća. Salati dodajte i sjemenke kao što su suncokretove, makove ili sezamove. Dodajte još i krumpir u ljusci i malo bjelančevina poput ribe, nemasnog mesa ili naribanog sira na krumpiru. Ne volite li salate, zamijenite je s dvije ili tri porcije kuhana povrća, a nekim danima umjesto ribe ili mesa uzmite orašaste plodove. Ta vam kombinacija daje dovoljno svake od glavnih skupina namirnica, zahvaljujući čemu ćete u tijelo unijeti uravnoteženu količinu hranjivih tvari. Morate li se nakon ručka vratiti na posao, ovakav je lagan obrok idealan jer vam daje energiju, a ne čini vas pospanima kako bi to bilo nakon nekog težeg jela.

Jedete li za ručak sendvič, neka on sadrži i svježe povrće (rajčica, krastavac ili zelena salata). Lagan ručak sastavljen od namirnica koje sadržavaju razne vitamine i minerale pomoći će vam da izbjegnete osjećaj umora i pospanosti koji se pojavljuje u rano poslijepodne.

Večera neka bude rana pa onda možete večerati i namirnice poput tjestenine i jačih umaka pa čak i kolače i druge slastice. Tijelo se mora malo više potruditi kako bi probavilo težu hranu pa pojedete li preveliku količinu pržene hrane za doručak ili se raskošno pogostite usred dana vjerojatno ćete biti umorni i sanjivi dok se vaš probavni sustav bori s neočekivanim teretom.

Za potpunu probavu obroka potrebno je više sati. Dok spavate, probava se usporava pa večernji  obrok nastojte pojesti barem sat prije sna!

Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma