back to top

8 fenomenalnih namirnica za povećanje nivoa testosterona, spermatozoida i još mnogo toga

Ishrana bogata voćem, povrćem i celim žitaricama ima brojne koristi za vaše seksualno zdravlje i može smanjiti rizik od erektilne disfunkcije.

Zdravi izbori sa dokazanim benefitima uključuju spanać i šargarepu.

Impotencija kod muškaraca sve više pogađa i mlađu populaciju, a oko 1 od 8 muškaraca će razviti rak prostate tokom života. Vaše seksualno zdravlje i zdravlje prostate zbog toga mora biti visoko na listi prioriteta, pokazuje istraživanje Američke asocijacije za borbu protiv raka.

Jedan neočekivani način na koji možete poboljšati svoje seksualno zdravlje je – iznenađujuće – režim ishrane.

Hrana koju jedete obezbeđuje gradivne blokove koji su vam potrebni za napajanje vašeg tela, uključujući penis i druge seksualne organe.

Bez obzira da li vas brine nizak nivo testosterona, erektilna disfunkcija ili zdravlje prostate, ove namirnice mogu pomoći u poboljšanju vašeg seksualnog zdravlja.

Spanać

Spanać je pomogao Popaju, pa zašto ne bi i vama?

Spanać je bogat folatima, poznatim pojačivačem protoka krvi. Folna kiselina igra ključnu ulogu u muškoj seksualnoj funkciji. Nizak nivo folne kiseline u krvi je povezan sa erektilnom disfunkcijom.

Kuvani spanać sadrži 77% dnevnog unosa folata po šoljici (185 grama), što ga čini jednom od namirnica izuzetno bogatih folatima. Pored toga, spanać sadrži priličnu količinu magnezijuma, koji takođe pomaže u stimulaciji protoka krvi i može povećati nivo testosterona.

Kafa

Osim što će vas razbuditi, jutarnja šolja kafe može vam doneti koristi i ispod pojasa.

Jedno istraživanje sprovedeno na preko 3.000 muškaraca pokazuje da su oni koji su dnevno unosili 85–300 mg kofeina, što je ekvivalentno 1–3 šoljice ili 240–720 ml kafe, imali manji rizik od erektilne disfunkcije od onih koji su unosili manje količine kofeina, ili ga nisu unosili uopšte.

Međutim, važno je napomenuti da su ovi nalazi zasnovani na samoizveštavanju učesnika, tako da možda nisu potpuno pouzdani.

Jabuke

Jabuke imaju mnogo zdravstvenih prednosti, ali jedan od njihovih manje poznatih benefita odnosi se na zdravlje prostate.

Kora jabuke, posebno, sadrži aktivno jedinjenje ursolnu kiselinu. Jedna studija primetila je da ursolna kiselina „izgladnjuje” ćelije raka prostate i sprečava njihov rast.

Imajte na umu, međutim, da je potrebno mnogo više istraživanja da bi se u potpunosti razumelo kako bi se ovaj efekat preveo na jedenje kore jabuke – umesto da se ursolna kiselina direktno primenjuje na ćelije raka.

Bez obzira na to, neke druge studije takođe sugerišu da muškarci koji konzumiraju više voća i povrća imaju bolje šanse da pobede rak prostate.

Avokado

Zvuči kao šala, ali zbog njihovog oblika i činjenice da rastu u parovima, Asteci su još 500. godine p.n.e. avokado nazvali po reči koja znači „testisi“.

Avokado je bogat vitaminom E, koji može poboljšati kvalitet sperme kod muškaraca koji imaju problem sa neplodnošću. Jedan srednji (150 grama) avokado obezbeđuje 21% dnevnih potreba za vitaminom E.

Srednji (150 grama) avokado takođe obezbeđuje 9% dnevnih potreba cinka – esencijalnog minerala koji ima ulogu u kvalitetu sperme, proizvodnji testosterona i plodnosti.

Čili paprike

Da li podnosite ljutinu? Jedna studija otkriva da muškarci koji konzumiraju začinjenu hranu imaju veći nivo testosterona u pljuvački od onih koji preferiraju blaže ukuse, pokazuje istraživanje Nacionalnog centra za biotehnološke informacije.

Iako to ne znači da začinjena hrana povećava nivo testosterona, hemijski kapsaicin koji se nalazi u ljutim papričicama može imati uticaj na vaše performanse u spavaćoj sobi.

Umereni unos kapsaicina može stimulisati centre zadovoljstva u vašem mozgu, što bi potencijalno moglo poboljšati vaše raspoloženje i pružiti afrodizijački efekat.

Međutim, većina istraživanja o kapsaicinu i raspoloženju rađena je u studijama na životinjama – tako da ih treba uzeti sa rezervom.

Šargarepa

Želite da povećate broj spermatozoida? Nauka kaže da treba jesti više šargarepe. Takođe, odavno se preporučuju i za mušku neplodnost u tradicionalnoj medicini.

Ovo povrće može poboljšati i broj spermatozoida i pokretljivost (kretanje i plivanje sperme) zbog svog sadržaja karotenoida. Karotenoidi su antioksidansi sa narandžastim pigmentom koji pružaju mnogobrojne zdravstvene benefite.

Ovas

Ovsena kaša možda nije prva hrana koja vam pada na pamet kada pomislite na seksualno zdravlje, ali bi mogla imati neke korisne efekte na erektilnu funkciju.

Ovas se smatra afrodizijakom i može biti koristan za poboljšanje dotoka krvi u penis. On sadrži aminokiselinu L-arginin, koja može pomoći u lečenju erektilne disfunkcije i povećanju nivoa testosterona.

Smatra se da L-arginin pomaže krvnim sudovima u penisu da se opuste tako da se dotok krvi u to područje može povećati. Međutim, nedavne studije sugerišu da opuštajući efekti L-arginina na krvne sudove možda nisu tako moćni kao što se nekada mislilo da jesu.

Paradajz

Paradajz bogat hranljivim materijama i antioksidansima nudi nekoliko potencijalnih prednosti koje se odnose na muško seksualno zdravlje, plodnost i zdravlje prostate.

Sadrži likopen, crveno pigmentirani antioksidans koji je povezan sa zdravijom proizvodnjom sperme. Pored toga, bogat je vitaminom C, što može biti povezano sa povećanom koncentracijom sperme kod zdravih muškaraca.

Zbog njihovog sadržaja likopena, potrošnja paradajza takođe može biti povezana sa smanjenim rizikom od raka prostate.

Konačno, jedna mala studija na 44 muškarca koji su imali problema sa neplodnošću takođe je primetila da je ispijanje soka od paradajza tokom 12 nedelja povezano sa zdravijim semenom i povećanom pokretljivošću spermatozoida.

Zaključak

Istraživanja pokazuju da svih ovih osam namirnica imaju pozitivne efekte na plodnost muškaraca, seksualno zdravlje ili zdravlje prostate, ali većina studija je ograničena.

Međutim, ono što je važno napomenuti je da su sve ovo sirove, ili minimalno obrađene namirnice.

Pokazalo se da režimi ishrane bogati voćem, povrćem, integralnim žitaricama i drugom minimalno obrađenom hranom – zajedno sa adekvatnim proteinima i zdravim mastima – pomažu u smanjenju rizika od erektilne disfunkcije, poboljšavaju zdravlje prostate i podstiču plodnost.

Na kraju krajeva, vaše zdravlje ne zavisi samo od jednog dela tela.

DRUGI UPRAVO ČITAJU