back to top

Modrice na oku

Modrice na oku su izraz koji se koristi za modricu, odnosno masnicu na oku, koja se pojavila nakon ozljede lica ili glave.

Poput mnogih modrica, šljiva na oku možda nije ništa zabrinjavajuće i proći će sama od sebe za nekoliko dana. No u nekim slučajevima modrica na oku znak je ozbiljnije ozljede oka ili lubanje. Bilo kakvo oštećenje očne jabučice od koje ona postaje crvena i natečena mora procijeniti oftalmolog ili drugi liječnik; ozljeda oka mogla bi uključivati odvojenu mrežnicu ili dovesti do glaukoma Prijelom u koštanom prstenu oko oka može zahvatiti mišić ili meko tkivo i može oštetiti vid; možda će biti potrebna operacija da bi se ispravio taj problem.

Simptomi

Modrica i oteklina na očnom kapku i mekom tkivu oko oka, katkad praćene puknutim krvnim žilama u bjeloočnici. Promjena boje počne od ljubičaste ili plave; kako modrica zacjeljuje, može se mijenjati u zelenu ili žutu prije no što nestane, obično za oko tjedan dana.

Modrice na oku
Modrice na oku

Obratite se liječniku

Ako se istovremeno pojave modrice na oba oka; morao bi vas pregledati liječnik zbog moguće frakture lubanje.
Bilo koji od dolje navedenih simptoma može ukazivati na oštećenje očne jabučice koje bi trebao procijeniti liječnik ili oftalmolog:

  • očna jabučica vas boli
  • imate otvorenu posjekotinu u blizini oka
  • zamagljen vam je pogled, vidite višestruku sliku ili točkice koje lebde
  • vidite krv ili drugu tekućinu ispred šarenice oka
  • neobično ste osjetljivi na svjetlo ili druge promjene vida

Uzroci

Većina modrica na oku posljedica je udarca koji izazove krvarenje ispod kože, što stvara karakterističnu plavo-crnu promjenu boje. Fraktura lubanje može biti uzrokom modricama na očima, u kojem slučaju su obično zahvaćena oba oka. Osobe s upalom sinusa od alergija nekad dobiju »alergijske podočnjake« – zatamnjenje ispod očiju koje je posljedica upaljenih i prepunih krvnih žila.

Liječenje

Stavljanje nečega hladnog na modricu na oku djeluje dvojako: pomaže smanjiti oteklinu i stisnuti krvne žile, što zatim zaustavlja unutrašnje krvarenje. Stavljanje hladnog odreska na modricu na oku nepotrebno je skupa varijanta; možete uštedjeti novac upotrijebivši led ili paketić smrznutog povrća, koji jednako djeluje.

Osim hlađenja, ne može se puno toga učiniti za modricu na oku osim izbjegavanja svega što bi moglo izazvati daljnju ozljedu, kao što je pritiskanje natečenog oka ili njegovo otvaranje silom. Ako trebate sredstvo protiv bolova, uzmite analgetik poput acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirin) ili ibuprofena, od kojih će svako isto tako i ublažiti upalu.

Liječenje ljekovitim biljem

Možda ćete htjeti nježno nanijeti oblog od kamilice (Matricaria recutita). Kaže se za kamilicu da smanjuje krhkost sićušnih kapilara i djeluje kao sredstvo protiv upale.

Homeopatija

Homeopat može preporučiti razna ljekovita sredstva za modricu na oku koja možete dobiti bez liječničkog recepta; pripazite da svakako pažljivo slijedite upute s etikete. Arnica (12x) može pospješiti ‘eapsorpciju izlivene krvi. Ako je koža neoštećena, krema Arnica nanesena oko oka može pospješiti zacjeljivanje modrice. – (Modrice na oku)

Ako modrica sporo prolazi, a bol se ublažava samo hladnim, iskušajte Ledum (12x), tri doze dnevno tijekom četiri dana. Ako su vam kosti oko oka jako bolne ili je ozlijeđena sama očna jabučica, Symphytum (12x), tri doze dnevno tijekom najviše četiri dana, može ublažiti bolove. Za jaku, razdiruću bol koja se širi od oka, Hypericum (12x) svaki sat tijekom najduže četiri može pos-pješiti smirivanje bolova i zacjeljivanje. – (Modrice na oku)

Modrice na oku
Modrice na oku

Prehrana

Dobra, raznolika prehrana s puno bjelančevina, vitamina i minerala važna je kod zacjeljivanja bilo koje ozljede. Osobito bromelin, enzim koji se nalazi u sirovom ananasu, može pomoći umanjiti modricu. Jedite svježi ananas ili uzmite kapsule bromelina, koje se mogu nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili biljnim ljekarnama. – (Modrice na oku)

Konvencionalna medicina

Liječnik će preporučiti stavljanje leda ili tkanine namočene u ledenu vodu i iscijeđene. Držite led ili hladan oblog na oku do 10 minuta, pazeći da ne oritišćete. Možete probati staviti zdrobljeni led u olastičnu vrećicu i zalijepiti ga za čelo. Ponavljajte hladni tretman 5 do 10 minuta svaki sat kroz 24 sata ili dokle god je prisutna oteklina. – (Modrice na oku)

Ako je oštećena sama očna jabučica ili vid, vaš ječnik ili oftalmolog odredit će prirodu i opseg ozljede te pristupiti primjerenom liječenju. Ako oko Izlazi iz očne duplje, možda će biti nužan kirurški zahvat. – (Modrice na oku)

Alternativni načini liječenja

Do početka ovog stoljeća upotrebljavale su se pijaavice da bi isisale krv iz područja oko modrice na oku. Tim bi se postupkom zapravo ublažio pritisak, no nomožemo biti zahvalni da on sada pripada prošlosti. Danas mogu biti od pomoći druga nemedicinska sredstva. – (Modrice na oku)

Liječenje kod kuće

Za modricu na oku koje nije jako oštećeno, stavljanje leda i uzimanje sredstva protiv bolova vjerojatno su sve što je potrebno. Oni koji treniraju boks svode otekline lica na najmanju moguću mjeru upotrebom spravice koja izgleda poput malog metalnog glačala ali je hladna. Isti učinak možete postići hladnom limenkom pića ili vrećicom smrznutog povrća. Svakako pazite da limenka ili vrećica budu čiste te ih lagano držite oslonjene o obraz ili čelo, a ne na samom oku. – (Modrice na oku)

Pazite da ne pretjerate s tretmanima hlađenja, lako oteklina može biti bolna, to je jedna od reakcija pomoću kojih se organizam oporavlja. Vi želite držati pod nadzorom prekomjerno oticanje ne ometajući pri tome proces regeneracije. Vaš će vam zdrav razum reći koliko je hladnoga previše. Većina reakcija oticanja na blage ozljede traje tek nekoliko sati, pa vam led ne bi smio trebati nakon prvoga dana. Ako bol i oteklina ustraju nakon sat ili dva isprekidane primjene hlađenja, ozljeda je znatna i trebao bi je pregledati liječnik. – (Modrice na oku)

PREPORUKA

DRUGI UPRAVO ČITAJU