Najčešće kožne bolesti

Koža je najveći ljudski organ koji služi kao zaštitni omotač ljudskog tijela. Koža upravlja tjelesnom temperaturom, štiti tijelo od infekcija i prekomjernog gubitka tekućine. Ona je u konstantnom procesu obnavljanja i sastoji se od tri sloja: epidermisa, dermisa i sloja masti. Kožne bolesti najčešće su uzrokovane bakterijama, virusima i gljivicama ili kao pretjerana imunološka reakcija organizma na različite utjecaje.

Najčešće kožne bolesti su: upala kože, akne, dekubitus, svrbež, infekcije kože, poremećaji pigmenta, površinski poremećaji kože, dermatitis i karcinom kože.

Upala kože

Upala kože manifestira se kao osip, mjehuri i rane koji se mogu brzo povući, no ponekad postaju i dugotrajni te opasni po život. Osip nastaje kao reakcija na uzimanje nekih lijekova i takav osip se povlači prestankom uzimanja tih lijekova.

Uz lijekove, osip nastaje zbog toksične nekrolize, različite eriteme i granuloma anulare. Toksična nekroliza uzrokuje ljuštenje površinskih sloja kože u velikim plahtama što je iznimno opasno za život.

Izbočine i mrlje na koži nazivamo eriteme. Eriteme mogu biti virusnog porijekla ili pokazatelji nekih drugih procesa u tijelu.

Zadnji uzrok osipa je granuloma anulare. Granuloma anulare je kronično stanje kože nepoznatog uzroka. Manifestira se kao male izbočine koje tvore prsten s u sredini normalnom ili lagano uleknutom kožom.

Akne na koži

Akne na koži se javljaju kao posljedica hormonalnih promjena. Imaju tendenciju smanjivanja i jačanja te su kronične. Pojavljuju se na licu, vratu, leđima i nadlakticama kod oba spola. Akne se smiruju nakon puberteta. Za liječenje akni važna je redovita higijena lica i izbjegavanje diranja kože lica kao i salicilna kiselina i benzoil peroksidom. Za teže slučajeve koriste se antibiotici i vitamini.

Akne možete izliječiti prirodnim sredstvima, a jedno od njih je ulje čajevca koje je odlično za akne.

Dekubitus

Dekubitus je rana na koži koja nastaje kao posljedica nedostatka krvnog protoka ili je rezultat nadraživanja kože iznad kosti gdje je koža bila duže vrijeme pod pritiskom tvrdih predmeta. Pojavljuje se po petama, stražnjici i donjem dijelu leđa. U ranoj fazi dekubitus je izlječiv dok je u kasnijoj vrlo opasan.

Svrbež kože

Svrbež kože se javlja na iritiranom mjestu, a dugotrajno češanje može izazvati crvenilo, porezotine i dublje rane na koži. Svrbež kože izazivaju paraziti, ugrizi kukaca, urtikarija te različite vrste dermatitisa kao i neke kemikalije, alergije ili suha koža. Može se javiti i kao posljedica unutarnjih bolesti kao što su bolesti bubrega, jetre, limfomi i leukemija. Također, javlja se u kasnijim stadijima trudnoće. Za liječenje svrbeža učinkovite su kreme, losioni ili lijekovi koje propisuje liječnik.

Infekcije kože

Infekcije kože uzrokovane su virusima, gljivicama, parazitima ili bakterijama. Liječe se mastima ili kremama, a mogu se spriječiti održavanjem higijene.

Poremećaji pigmentacije

Pigment utječe na boju kožu. Melanin je glavni pigment koji se nalazi u koži koji je tamnosmeđe boje. Poremećaji pigmentacije vežu se uz nisku ili povišenu količinu pigmenta koja se manifestira kao smanjene ili pojačanje pigmentacije na površini kože. Poremećaj pigmentacije je posljedica uzimanja nekih lijekova, upalnih procesa ili drugih bolesti.

Površinski poremećaji kože

Površinski poremećaji kože su oštećenja vanjskog sloja kože (epidermisa). U ovu kategoriju spadaju kurje oči, suha koža, psorijaza i žuljevi.

Kurje oči su zadebljana područja koja nastaju na stopalima i nožnim prstima te se liječe otapalima i zatim odstranjuju skalpelima. Žuljevi su slični kurjim očima no manji su. Nastaju zbog trljanja kože i također se uklanjaju na isti način kao i kurje oči.

Suha koža nastaje zbog čestog kupanja čime se skida zaštitni masni sloj kože ili zbog hladnoće. Vlažnost se nadoknađuje pomoću krema.

Psorijazu karakterizira nakupina uz prisustvo plakova različite veličine koja se ljušti. U početku se liječi kremama, UV zračenjem i šamponima, a za jače oblike psorijaze koriste se lijekovi.

Dermatitis

Drugi naziv za dermatitis je ekcem. To je upala gornjih slojeva kože koja uzrokuje mjehure, oteknuće, cijeđenje tekućine, crvenilo, ljuštenje, svrbež i stvaranje krasta. Razlikujemo osam vrsta ekcema: lokalni, generalizirani, zastojni, kontaktni, kronični, numularni, seboroični i atopijski. Terapija se daje ovisno o vrsti ekcema. Atopijski dermatitis najčešće se javlja kod djece pa saznajte koji su simptomi i kako ga liječiti.

Karcinom kože

Karcinom kože je najčešći oblik karcinoma. Karcinom kože nastaje na mjestima kože koja su izložena suncu. Među karcinom kože ulaze karcinom bazalnih stanica, karcinom pločastih stanica, melanom, Kaposijev sarkom i Pagetova bolest.

Melanom se manifestira kao mala pigmentirana izraslina na površini kože, no širi se vrlo brzo i zahvaća unutarnje organe. Ako se melanom otkrije na vrijeme odstranjuje se operacijom te je izlječiv što nije slučaj u kasnijem stanju melanoma. Provjerite nove madeže na tijelu.

Pagetova bolest izgleda kao upaljena mrlja na koži te je rijedak oblik raka. Nastaje iz žlijezda u koži ili ispod kože te se liječi odstranjivanjem izrasline.

Kaposijev sarkom također se manifestira kao izrasline na koži koje se vrlo polako i rijetko šire. Ova vrsta karcinoma liječi se smrzavanjem izrasline, zračenjem ili elektrokauteriziranjem.

Foto: Margoe Edwards/Shutterstock

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU