Herpes

Bolnu infekciju izazvanu prehladom koju izaziva virus herpes simplex često nazivamo »groznica«. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najvjerojatnije će vam se pojaviti na desnima, s vanjske strane usta i usnica, na nosu, obrazima ili prstima ruke. Pojave se mjehurići, koji zatim puknu i vlaže; stvori se žuta krasta i konačno otpadne, otkrivajući ispod novu kožu. Ranice obično traju 7 do 10 dana.
Devedeset posto svih ljudi dobije za života najmanje jednom herpes izazvan prehladom. Prva pojava je često i najgora. Neka djeca koja je dobiju mogu se ozbiljno razboljeti. Nakon prve infekcije, kod mnogih osoba razviju se protutijela pa nikada više ne dobiju »groznicu«. No oko 40 posto odraslih ponovno je dobiju uslijed prehlade.

lako herpes simplex, općenito govoreći, nije ozbiljna bolest, infekcija može biti opasna po život za onoga tko ima AIDS ili čiji je imunološki sustav oslabljen drugim poremećajima ili lijekovima. Kod male djece koja se obično zaraze virusom pri porođaju, infekcija se može proširiti na druge organe, izazivajući teške komplikacije ili čak smrt.
Infekcija izazvana herpes simplexom može dovesti do sljepoće ako se proširi na oko; herpes je čest uzročnik sljepoće izazvane infekcijom.

Simptomi

Contents

 • mjehurići ispunjeni tekućinom ili crvene bolne ranice na ustima ili pored njih, ili na prstima
 • natečene, osjetljive desni tamnocrvene boje
 • temperatura, simptomi gripe i natečeni limfni čvorovi na vratu koji često prate prvi napadaj; kod ponovljenog herpesa obično se ne javljaju ovi simptomi

Obratite se liječniku

 • ako dobijete visoku temperaturu i/ili groznicu; visoka temperatura može biti opasna.
 • ako vas ranice jako bole; možda ćete moći dobiti recept za sredstvo koje će vam ublažiti simptome.

Uzroci

Uzročnik ove bolesti je virus herpes simplex, koji se prenosi oblicima kontakta kao što je ljubljenje zaražene osobe ili uporaba zajedničkog pribora i posuda za jelo, ručnika ili brijaćeg pribora. Osoba s »groznicom« koja ima oralni seks s drugom osobom može kod te osobe izazvati genitalni herpes.
Ranice se mogu razviti čak 20 dana nakon izlaganja virusu. Kad virus jednom uđe u organizam, može izbiti godinama kasnije na mjestu izvornog ulaska ili blizu njega. Prije napadaja možete na tom mjestu osjetiti svrbež ili osjetljivost. Virus mogu aktivirati i određene vrste hrane, stres, temperatura, prehlade, alergije, sunčane opekline i menstruacija.

Liječenje

Herpes ne možete izliječiti, no možete ublažiti bolove koje izaziva ako izbjegavate začinjenu ili kiselu hranu, stavljate na nju led i upotrebljavate lijekove koje možete nabaviti i bez liječničkog recepta.
Potražite lijekove koji sadrže tvari za umrtvljivanje poput fenola i sredstva za smekšavanje da bi se ublažilo pucanje kože i smekšalo kraste. Da biste pospješili zacjeljivanje, nanesite cinkovu mast na bazi vode čim osjetite bockanje koje prethodi pojavi groznice«.

Prevencija

 • Ne ljubite onoga tko ima »groznicu« niti upotrebljavajte isto posuđe, ručnike ili brijaći pribor.
 • Perite ruke nakon doticanja »groznice«.
 • Ne trljajte oči nakon što ste dirali »groznicu«; mogli biste dobiti rožnični herpes, koji može dovesti do sljepoće ako se ne liječi.
 • Ne dodirujte spolovilo nakon što ste doticali »groznicu«; mogli biste dobiti genitalni herpes.
 • Promijenite četkicu za zube.
 • Izbjegavajte vrste hrane koje sadrže arginin.
 • Jedite vrste hrane bogate lizinom ili uzimajte dodatne količine lizina.

Dobro je znati
Infekcije herpesa simplexa mogu se u djece proširiti na druge organe i izazvati teške bolesti. Ako se kod vašeg malog djeteta pojavi herpes simplex, pozovite liječnika. Ako imate AIDS ili oslabljen imunološki sustav ili ste pod lijekovima nakon presađivanja organa, čuvajte se da ne dobijete herpes simplex. Ako dotaknete »groznicu« i zatim oko, mogli biste dobiti ulkus rožnice, jednu od manifestacija herpesa.

Aromaterapija

Nanošenjem ulja mirisne pelargonije (Pelargonium odoratissimum) koja mirisom nalikuje na jabuku ili eukalipta (Eucalyptus globulus) na »groznicu« svakoga sata možete umiriti bol i pospješiti zacjeljivanje ranica. Stručnjaci za aromaterapiju vjeruju da ulje kajeputovca (Melaleuca spp.) ima antiseptička svojstva.

Psihomatsko liječenje

Da bi se »groznica« osušila, travari preporučuju nanošenje hamamelisa (Hamamelis virginiana). Travari također preporučuju upotrebu ekstrakata rudbekije (Echinacea spp.), koprive (Urtica dioica), hidrastisa (Hydrastis canadensis) i mire (Commiphora molmol) za brže zacjeljivanje.

Prehrana

Virus herpesa buja od aminokiseline arginina. Klonite se oraha, čokolade i sjemenki. Umjesto njih, jedite hranu bogatu lizinom, poput graha, graška i kukuruza.
Ako »groznicu« dobijete više od tri puta godišnje, uzimajte svakodnevno dodatnu količinu od 500 mg lizina. Podvostručite dozu kad osjetite kako vam se javlja nova ranica.

Konvencionalna medicina

Ako je »groznica« osobito bolna ili neugodna, liječnik vam može propisati anestetički gel za ublažavanje bolova.

Alternativni načini liječenja

Pomoću više alternativnih načina liječenja može se pospješiti zacjeljivanje i spriječiti ponavljanje »groznice«.

Liječenje kod kuće

Držite led na »groznici« 15 minuta da ublažite bolove.
Stavljajte ulje vitamina E da bi ranica zacijeljela.
Upotrebljavajte sredstvo za zaštitu usnica od sunca sa zaštitnim faktorom 15.
Namažite »groznicu« vazelinom.

Dijagnostički postupci

Liječnik vam može uzeti bris s područja zahvaćenog herpesom ili ga jednostavno pregledati da vidi imate li taj virus.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article