back to top

Alternativno liječenje u praksi

Zadnjih godina svjedoci smo sve većeg utjecaja alternativnih metoda liječenja. Alternativno liječenje počiva na načelu da se čovjekov organizam sam može obraniti od svih virusa i bakterija koji napadaju naš organizam. No, da bi se organizam mogao svakodnevno boriti sa svim vanjskim štetnim utjecajima koji u krajnosti uzrokuju bolesti, potrebno je održavati imunitet jakim.

To postižemo zdravim načinom života, što podrazumijeva zdravu prehranu, tjelovježbu, unos dovoljne količine vode u organizam… Osim tih osnovnih načela, postoje razne metode alternativnog liječenja, a izabrat ćemo je po vlastitom izboru ili području koje trebamo liječiti. Prva i jedna od poznatijih metoda je akupresura, kojom se pritiskom na određene točke pacijenta rješava boli, na način da ga se u biti relaksira i smanjuje napetosti i stresa.

Slična je i akupunktura, gdje se pak uvođenjem igala na određena područja tijela nastoji uspostaviti skladan protok vitalne energije. Akupunktura razlikuje šest energija, od kojih svaka ima dvije strane, jin i jang. Cilj je pravilnim rasporedom iglica osloboditi energetski tijek. Ove dvije metode koriste se kod bolova, te kod problema s alergijama, stresom ili tjeskobom.

Drukčija metoda od navedenih je aromaterapija, što podrazumijeva liječenje biljkama. Poznato je da priroda obiluje boljkama koje sadrže u sebi ljekovite tvari koje koža čovjeka lako apsorbira. Zanimljivo je spomenuti da postoji i čak galoterapija ili terapija smijehom, kojom se navodno poboljšava probava i rad crijeva.

Najraširenija terapeutska metoda je zasigurno homeopatija, čije je temeljno načelo liječenja da sve ono što uzrokuje bolest može i izliječiti ako se pravilno koristi. Homeopatski pripravci, najčešće u obliku granulica, su u biti razblažene toksične tvari, jer se smatra da svaka toksična tvar do neke granice je i ljekovita. Zbog takve prirode homeopatskih pripravaka jako je bitno da je homeopat kojem se obraćamo ujedno i liječnik.

Alternativna medicina obiluje i metodama koje u sebi sadrže razne vrste masaža, limfnih drenaža i ostalih sličnih metoda, no sve s ciljem da oslobode čovjekov organizam negativnih utjecaja i stresa, te vrate narušeni imunitet. Za korištenje bilo koje od metoda je potrebno konzultiranje, pogotovo kod određenih skupina, kao što su trudnice i djeca. Sve te vrste liječenja znanstveno nisu dale rezultata, no s obzirom na to da ima sve veći broj ljudi okreće zasigurno vrijedi barem pokušati.

Foto: Tyler Olson/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU