back to top

Organizacija u obitelji

Što kada su potrebe roditelja (da budu uredni, organizirani i da ne kasne) i potrebe djece (da žive u sadašnjosti, da udovoljavaju svojoj znatiželji i zabavljaju se) – u sukobu? Jutra su teška.

Dok se vaš partner tek razbuđuje i luta po kući sa šalicom kave, vi ste već u petoj brzini. Umiveni, obučeni i pripremate doručak. Koliko god se trudili preduhitriti ukućane uvijek vas s nečim “iznenade”. Morate prije škole svratiti u knjižaru, danas su dani kruha na koje ste zaboravili, primili ste neočekivani mail s posla, nemate benzina?

Djeca mrze požurivanje, upotrijebite svoju kreativnost i pripremite se unaprijed kako bi vaš početak dana prošao u vedrom raspoloženju. Za vas i za djecu.

Poslušajte naše savjete i preživite jutro:

 1. Recite djetetu što treba činiti, sa što manje objašnjavanja.
 2. Koristite humor kako biste djecu osvojili na svoju stranu.
 3. Sagnite se, pogledajte dijete u oči i tek mu se onda obratite.
 4. Probajte s taktikom: “nakon što…moći ćeš…”.
 5. Navijestite neko iznenađenje koje čeka djecu nakon što obave zadatak. Dovoljno je da im vi predstavite nešto kao iznenađenje, da djeca to tako i dožive.
 6. Ne izazivajte sukob postavljajući pitanja na koje je s odgovor s “da” ili “ne”.
 7. Kako biste ubrzali pripreme, ponudite djeci na izbor samo dvije mogućnosti. Umjesto “što biste doručkovali?” pitajte ih “pahuljice ili tost?”.
 8. Povucite se na nekoliko minuta ako osjetite da je na pomolu borba za moć između vas i djece.
 9. Postanite ranoranilac! Znamo da je teško, ali ustajanje 20 minuta ranije može vam znatno olakšati jutarnje pripreme.
 10. Odredite mjesto gdje ćete držati “jutarnje” stvari.
 11. Mnoga djeca spremnije reagiraju ako znaju što ih čeka, školarce možete pripremiti za pokret s opomenama: “Za 10 minuta krećemo!” ili “Nakon doručka, odmah oblačimo cipele.”
 12. Napravite check listu s djetetom i zalijepite mu je na vrata sobe. Neka nacrta što sve treba napraviti prije polaska u vrtić (oprati zube, obući cipele, uzeti ruksak…). Mnoga djeca će biti ponosna što se znaju sami spremiti bez podsjećanja.
 13. Važan je redoslijed radnji koje će ukućani s vremenom automatski obavljati.
 14. Spremajte se svi zajedno. Skupa perite zube, obuvajte cipele…
 15. Namjestite sat da pokazuje deset minuta unaprijed. Tako ćete dobiti na vremenu za “sitne radosti” – odnosno za vraćanje doma po zadaću iz matematike.

  Djedovi i bake u odgoju djece

Glavu gore! Niste vi jedini roditelj koji je sve ostavio za zadnji čas, a onda mu je teško mirno se obratiti djeci, pogotovo ako žurite na posao održati važnu prezentaciju. Ako je pred vama iznimno naporan poslovni dan – zamijenite ujutro uloge s partnerom. Zapravo, tu i tamo zamijenite uloge, da vaš partner bude uhodan kada zagusti.

Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU