Pjegavac Stjenjaka

Usprkos svom imenu, pjegavac Stjenjaka kako ga nekad zovu pjegava groznica Stjenovitog gorja (koje se nalazi na zapadu SAD-a), bolest koju prenose krpelji, javlja se širom SAD-a, s na – većom prevalencijom u jugoistočnim te južnim i središnjim državama, lako se uglavnom radi o blagoj bolesti koja se povlači za dva tjedna, u do 20 posto neliječenih bolesnika je smrtonosna, a osobito su ugrožene starije osobe. U osoba kod kojih se bolest dijagnosticira unutar dan ili dva od izbijanja simptoma, antibiotici predstavljaju učinkovit lijek.

Uzročnik bolesti su bakterije koje na istoku prenosi smeđi pseći krpelj, na zapadu šikarni krpelj Stjenjaka i krpelj »Ione star« na jugozapadu SAD-a. Samo odrasli krpelji prenose bolest na ljude. U većini krpeljskih populacija 1 do 5 posto krpelja su nosioci bolesti. Krpelj se može nalaziti na vašoj odjeći i do 24 sata prije nego što vas ubode, a onda se može hraniti nekoliko dana prije nego što otpadne. Budući da krpelj ubrizgava u kožu anestetik sličan lidokainu, ubod se rijetko osjeti. Simptomi se počnu javljati 3 do 10 dana nakon uboda. Osip obično započinje u obliku sitnih, ružičastih pjega koje na pritisak bobijele. Kasnije u središtu osipa može nastati sitna crvena točka koja na pritisak ne pobijeli. Pjegice koje su se javile na početku mogu se stopiti i potamnjet: u rumenkaste, grimizne kožne površine. Ako se bolest ne liječi, možete dobiti groznicu, bolove u trbuhu, mučninu, snažne glavobolje, možete osjećati smetenost, a može doći i do gangrene (odumiranja tkiva). Kad se liječenje odgodi više od tri dana nakon pojave prvih simptoma, stopa smrtnosti je iznad 6 posto, a kad se s liječenjem počne unutar tri dana, iznos 1,3 posto. U tamnoputih bolesnika stopa smrtnosti je veća, jer osip može biti teško zamjetljiv. Najveće opasnosti izloženi su kamperi, vlasnici pasa, šumari djeca koja se igraju u prirodi i druge osobe koje mnogo vremena provode u prirodi. Gotovo svi slučajevi bolesti zabilježeni su u proljeće ili rano ljeto. Od pjegavca Stjenjaka u SAD-u godišnje oboli oko 1500 osoba. Bolest se ne prenosi s osobe na osobu.

Simptomi

 • blaga do visoka vrućica praćena groznicom
 • nenadana i snažna glavobolja
 • bolovi u mišićima
 • ružičast, sitnotočkast osip koji prvo izbija oko ručnih zglobova i gležnjeva, a onda se širi na trup; javlja se oko četvrtog dana vrućice
 • mučnina
 • povraćanje
 • gubitak teka
 • umor
 • bolovi u trbuhu
 • preosjetljivost na svjetlo

Obratite se liječniku

 • ako se pojave gore navedeni simptomi i znate ili sumnjate da vas je ubo krpelj. Pjegavac Stjenjaka može biti smrtonosan i mora se odmah liječiti antibioticima. Liječenje je mnogo manje učinkovito ako se odgodi za više od tri dana.

Uzroci

Organizam koji uzrokuje pjegavac Stjenjaka, Rickettsia rickettsii, oslobađa se iz žlijezda slinovnica krpelja 6 do 10 sati nakon što se krpelj počne hraniti. Zatim bakterija prodire u stanice čovjekovih krvnih žila djelujući na zgrušavanje krvi u cijelom tijelu. Osip, kao i oštećenje organa i tkiva izaziva izla- ženje krvi iz krvnih žila. Osjetljiva područja su pluća, probavni sustav, srce, mozak, oči i bubrezi.

Liječenje

Od ključne važnosti je rano prepoznavanje bolesti. Ako se dijagnoza kasnije postavi, to je teže svladati nfekciju.

Prevencija

Izbjegavanje ili pravodobno (rano) odstranjivanje krpelja najbolji je način sprečavanja pjegavca Stjenjaka. Ako kampirate, kosite travu, radite u vrtu ili šetate po poljima ili šumama gdje žive krpelji trebate biti na oprezu. Krpelji većinom žive blizu tla, zato nosite visoke cipele i duge nogavice hlača uvucite u čarape. Po odjeći raspršite sredstvo za odbijanje kukaca. Često košenje trave pomaže potisnuti populacije krpelja. Temeljito pregledajte gležnjeve, predio oko struka i kosu nekoliko puta na dan te prije odlaska na spavanje. Krpelji se najlakše opaze na odjeći svijetle boje, iako ih bijela boja, vrućina i znoj mogu privući. Svom psu ili mački nabavite ogrlicu protiv buha.

Konvencionalna medicina

Većinu oboljelih može se liječiti oralnim tetraciklinima ili doksiciklinom. Budući da tetraciklini škode zubima u razvoju, trudnice i bolesnici mlađi od osam godina trebali bi na usta uzimati kloramfenikoi, no ovaj lijek može izazvati anemiju i oštetiti koštanu srž. Simptomi se obično počnu povlačiti unutar 36 do 48 sati.

Dijagnostički postupci

Ako se ne zna za ubod krpelja, pjegavac Stjenjaka je teško dijagnosticirati. Po prilici polovica oboljelih ne može se sjetiti da ih je ubo krpelj. Osip pomaže prepoznati bolest, no on se ne pojavljuje odmah. Konačno krvne pretrage koje mjere razinu protutijela nogu potvrditi dijagnozu. No krvne pretrage ne pomaže u ranom postavljanju dijagnoze jer se protutijela rijetko mogu otkriti unutar 10 do 14 dana.
Tijekom najranije faze bolesti, osip se može namijeniti s ospicama, no za razliku od ospica, ovaj osip rijetko izbija na licu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU