Svrbež u predjelu prepona

Ipak, žene također mogu dobiti svrbež u predjelu prepona; iako je gljivica različita, simptomi su isti.

Svrbež u predjelu prepona je uobičajeno ime za gljivičnu infekciju u predjelu prepona izazvanu kandidom čiji je stručni naziv tinea cruris. Ako ste muškarac, vjerojatno ste ga već jednom u životu imali.

U žena uzrok je gljivična infekcija zvana kandidijaza, koja počinje u rodnici a može se proširiti i izvan nje ako se ne liječi.

Muškarci i žene koji se jako znoje, koji su gojazni ili imaju više kožnih pregiba gdje se koža trlja o kožu osobito su podložni razvoju crvenog osipa u predjelu prepona.

Svrbež u predjelu prepona – simptomi

Crvena ispupčenja koja svrbe u predjelu prepona ili na vanjskom dijelu spolnih organa; crveni osip se može proširiti do stražnjice i unutrašnjeg dijela bedara.

Svrbež u predjelu prepona
Svrbež u predjelu prepona

Obratite se liječniku

  • ako lijekovi koji se mogu nabaviti bez liječničkog recepta ne pomažu nakon tjedan-dva.
  • ako se crveni osip širi ili pogoršava.
  • ako pojava postane kronična, to jest crveni osip se stalno ponavlja.

Uzroci – svrbež u predjelu prepona

Svrbež u predjelu prepona izaziva gljivica poznata pod nazivom Trichophyton rubrum, koja potječe iz iste porodice organizama koji izazivaju atletsko stopalo. Gljivica raste na vlažnim i toplim mjestima.

Nošenje sportskog štitnika ili elastičnog zavoja oko prepona može pospješiti njen rast.

Vjerojatno ćete sami ustanoviti da imate svrbež u predjelu prepona. Ipak, ako niste sigurni, obratite se liječniku koji će gotovo sigurno moći potvrditi tu dijagnozu samo vizualnim pregledom.

Liječenje svrbeža

Obično nećete morati potražiti stručnu pomoć za svrbež u predjelu prepona osim ako je crveni osip jak ili se uvelike širi. U velikoj većini slučajeva tegobu ćete moći liječiti lijekovima koji se mogu nabaviti bez liječničkog recepta.

Uz pravilno liječenje postotak izlječenja svrbeža u predjelu prepona jako je visok iako oko 20 posto osoba dobije kronični svrbež. Ako ste takav slučaj, potražite liječničku pomoć. Liječnik vam može propisati jače lijekove.

Svrbež u predjelu prepona
Svrbež u predjelu prepona

Aromaterapija

Uobičajeno liječenje aromaterapijom za niz kožnih bolesti uključuje nanošenje ulja kajeputovca (Melaleuca spp.). Razrijedite ga osnovnim uljem poput bademovog i nanesite na kožu zahvaćenu osipom nekoliko puta na dan.

Druga ulja za ublažavanje svrbeža koja preporučuju stručnjaci koji se bave aromaterapijom su cedrovo (Juniperus virginiana) i jasminovo (Jasminum officinale). Nanesite ulja na sličan način nekoliko puta na dan.

Liječenje ljekovitim biljem

Travari tvrde da je jedan od najboljih lijekova za ovu tegobu oblog s razrijeđenim svježe istisnutim limunovim sokom koji se stavlja na prepone. Limunov sok će ublažiti svrbež i isušiti osip.

Svrbež u predjelu prepona
Svrbež u predjelu prepona

Konvencionalna medicina

Ako niste sigurni koje biste sredstvo odabrali, zamolite ljekarnika da vam nešto preporuči.

Nanosite lijek na zahvaćeno područje svakodnevno, kao što je navedeno, sve dok crveni osip ne nestane; nastavite upotrebljavati mast bar još mjesec dana duže kako biste bili sigurni da je gljivica suzbijena. Sve dok crveni osip ne nestane, pripazite da vam zahvaćeni predio bude suh i nosite odjeću koja vas ne steže.

Kako biste spriječili pogoršanje ili ponavljanje crvenog osipa, mijenjajte rublje svakodnevno i perite ga u vrućoj, vodi. Ako se crveni osip ponovi ili ako dođe do infekcije, posavjetujte se s liječnikom, koji može propisati antibiotik.

Alternativni načini liječenja

Uz lijekove koji se izdaju na liječnički recept i one koji se mogu kupiti bez recepta postoji velik broj alternativnih načina liječenja koji mogu pospješiti izlječenje.

Liječenje kod kuće

  • Perite zahvaćeni predio sapunom protiv bakterija.
  • Nakon tuširanja, zahvaćene dijelove na najuvučenijem mjestu osušite sušilom za kosu što je temeljitije moguće.
  • Nanesite dva ili tri puta na dan kremu protiv gljivica ili puder za sušenje koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta dok crveni osip ne prođe.
  • Okupajte se u toploj vodi kako biste ublažili svrbež.
  • Nanesite razrijeđen limunov sok (vidi Liječenje ljekovitim biljem, gore).
  • Nanesite ulje kajeputovca, cedrovine i jasmina.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU