back to top

Proširene vene

Proširene ili varikozne vene obično izgledaju kao izbočeni, plavičasti konopi koji prolaze neposredno ispod površine kože. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, iako se najčešće pojavljuju na nogama i stopalima. Vidljivo otečene i ispupčene vene, katkad okružene vidljivim, sitnim kapilarama nalik na paukovu mrežu, nazivaju se površinske proširene vene. lako mogu biti bolne i ružna izgleda, obično su bezopasne. Kad se upale, postanu osjetljive na dodir i mogu otežavati protjecanje krvi te tako izazvati oticanje gležnjeva, svrbež kože i bolove u udovima. 
Osim površinske mreže vena, noge imaju i unutrašnju ili duboku vensku mrežu. U rijetkim slučajevima unutrašnja nožna vena može se proširiti. Takve duboke proširene vene obično nisu vidljive, ali mogu izazvati oticanje i bol u nogama. U dubokim proširenim venama mogu nastati krvni ugrušci. Upala dubokih vena ili tromboflebitis u bedrima i zdjelici može dovesti do plućne embolije, potencijalno smrtonosne bolesti.
Proširene vene su relativno česta bolest i u mnogih ljudi posljedica su naslijeđa. Žene obolijevaju od proširenih vena najmanje dva puta češće nego muškarci. Smatra se da 10 posto muškaraca i 20 posto žena oboli od nekog oblika proširenih vena.

Simptomi

  • izražene tamnoplave krvne žile, osobito na nogama i stopalima
  • bolne, osjetljive ili teške noge; često oticanje zglobova ili stopala nakon dužeg stajanja
  • izbočene, čvoraste, plavičaste vene ukazuju na proširenje površinskih vena
  • bolni i otežali udovi, katkad oticanje, ali bez izraženih ili vidljivih plavičastih vena mogu ukazivati na proširenje dubokih vena
  • promijenjena boja kože koja se Ijušti; ulkusi na koži i stalni, a ne povremeni bolovi znakovi su teškog stanja proširenih vena

Obratite se liječniku

  • ako zbog oteklina ne možete hodati ili ako koža na mjestima gdje su proširene vene postane Ijuskava, ulkusna, sklona krvarenju ili promijeni boju. Proširene vene možete odstraniti kako biste se riješili neugode i spriječili moguće teže tegobe s krvotokom.
  • ako imate crvene proširene vene. To može biti znak flebitisa – teškog poremećaja krvotoka.
  • ako prerežete proširenu venu. Pazite na količinu izgubljene krvi i obratite se liječniku kako biste izbjegli komplikacije.

Uzroci

Da bi mogle prenositi krv bogatu kisikom iz pluća u druge dijelove tijela, arterije imaju debele slojeve mišića ili elastičnog tkiva. Međutim, da bi vratile krv natrag u srce, vene se uglavnom oslanjaju na okolne mišiće i na mrežu jednosmjernih zalistaka. Kad krv prolazi kroz venu, zalisci se naizmjenično otvaraju kako bi omogućili protok krvi, a zatim se zatvaraju kako bi spriječili vraćanje krvi.
Proširenje vena posljedica je kroničnog povećanja krvnog tlaka koji širi vene. Kad se venske stijenke rašire, zalisci se više ne zatvaraju potpuno, pa je mišićima otežano guranje krvi »uzbrdo«. Umjesto da teče od jednog zaliska do drugog, krv počinje zaostajati u veni, povećava se venski tlak i vjerojatnost začepljenja, a vena se izboči i zavrne. Budući da površinske vene imaju manju mišićnu potporu nego duboke, veća je vjerojatnost pojave varikoziteta površinskih vena. Svaka bolest koja dodatno opterećujue noge ili trbuh može izazvati varikozitet. Najčešći uzroci povećanja tlaka u venama su trudnoća, gojaznost i dugotrajno stajanje. Osim toga i kronični zatvor te, u rijetkim slučajevima, tumori mogu izazvati pojavu proširenih vena. Nedovoljno kretanje isto tako može pridonijeti razvoju proširenih vena, budući da neaktivni mišići ne mogu dobro pumpati krv. Sklonost varikozitetu raste što je osoba starija i ima slabije vene. Suprotno uvriježenom mišljenju, sjedenje prekriženih nogu ne izaziva pojavu proširenih vena, iako može utjecati na pogoršanje bolesti.

Liječenje

Lakše slučajeve proširenih vena nije potrebno liječiti. Tegobe izazvane proširenim venama možete ublažiti uobičajenim liječenjem kod kuće i raznim alternativnim lijekovima.

Prevencija

Redovito vježbajte! Održavanje kondicije najbolji je način da održite mišićni tonus nogu, pospješite protok krvi i držite pod nadzorom tjelesnu težinu.
Jedite hranu koja sadrži malo masnoće, šećera i soli. Pijte puno vode. Uzimajte dodatke vitamina C i E, jer su oba neophodna za zdravlje krvnih žila.
Ako zbog vaših dnevnih obveza trebate cijeli dan stajati, protegnite i razgibajte noge što češće možete, kako biste poboljšali krvotok i smanjili povećanje tlaka.
Prestanite pušiti. Istraživanja su pokazala da pušenje može pridonjeti povišenju krvnog tlaka, što može dodatno škoditi proširenim venama
Ako ste trudni, radije spavajte na lijevom boku nego na leđima kako biste smanjili pritisak maternice na vene u području zdjelice. Taj će položaj pospješiti i protok krvi prema fetusu.

Aromaterapija

Velik izbor ulja omogućuje vam da aromaterapiju prilagodite osobnim potrebama. Nježnim utrljavanjem ružmarinovog (Rosmarius officinalis) ulja u zahvaćeno područje može se širenjem kapilara pospješiti protjecanje krvi. Čempresovo i kamilično (Matricaria recutita) ulje mogu ublažiti otekline, upale i bol.

Rad na tijelu

Redovita masaža može znatno ublažiti tegobe izazvane proširenim venama. Stručnjak za masažu prvo masira stopala, zatim noge sve do bokova te duž limfatičnog sustava kako bi se potaknuo rad otečenog tkiva. Druge tehnike, kao što je refleksologija i akupresura, isto tako mogu biti korisne u ublažavanju simptoma proširenih vena.

Kiropraktika

U liječenju proširenih vena, kiropraktika povezuje zdravu prehranu i način života s tjelesnim podešavanjem našeg koštanog sustava. Na primjer, postupak za olakšavanje pritiska u zdjelici usmjeren je i na pospješivanje protoka krvi i drugih tekućina kroz tijelo.

Liječenje ljekovitim biljem

Mnoge biljke imaju dugu pučku tradiciju u liječenju proširenih vena, a neke su bile predmetom detaljnih znanstvenih istraživanja. Utvrđeno je da ginko (Ginkgo biloba), glog (Crataegus laevigata) i borovnica (Vaccinium myrtillus) jačaju krvne žile i poboljšavaju periferni krvotok. Tinkture i topičke masti divljeg kestena (Aesculus hippocastanum) i veprine (Ruscus aculeatus) također se preporučaju za jačanje vena i smirivanje upala. Veprina se može pripremiti i kao čaj.
Za nadraženost kože izazvanu proširenim venama, pokušajte upotrijebiti losion od destiliranog hamamelisa (Hamamelis virginiana). Da biste uklonili nakupine bjelančevine nazvane fibrin, zbog koje koža oko proširenih vena postaje tvrda i naborana, pokušajte jesti više paprike (Capsicum frutescens), češnjaka (Allium sativum), luka, đumbira (Zingiber officinale) i ananasa koji sadrži bromelain, enzim koji potiče razgradnju fibrina.

Homeopatija

Za dugotrajno liječenje proširenih vena homeopat može propisati uobičajeni lijek čija će jakost i doza najbolje odgovarati vašim simptomima. Obično se propisuje ljekovito sredstvo Pulsatilla.
Za trenutno uklanjanje određenih simptoma, pokušajte primijeniti homeopatske lijekove koje možete dobiti u ljekarnama bez recepta: Hamamelis ili gorska lijeska, krema u 6x do 15c otopini nanosi se na dijelove tijela koji su plavkasti i puni modrica i može ublažiti bolove. Hamamelis 6x do 15c za oralnu primjenu namijenjen je ublažavanju svih vrsta bolova, kao što je označeno na uputi. Belladonna, jačine 12x ili 12c, uzima se četiri puta na dan i preporuča se za crvene, tople, otečene i osjetljive proširene vene.

Hidroterapija

Pranje spužvom ili tuširanje nogu hladnom vodom može ublažiti bolove u slučaju proširenih površinskih vena. Tople i hladne kupelji mogu usporiti razvoj proširenih vena na stopalima i gležnjevima. Uronite stopala u toplu vodu 1 do 2 minute, a zatim u hladnu vodu pola minute. Postupak ponavljajte naizmjence 15 minuta. U vodu možete dodati ulje za aromaterapiju.

Psihomatsko liječenje

Tehnike rastezanja i opuštanja u jogi mogu imati vrlo pozitivan utjecaj na proširene vene. Neki položaji, poput Pluga, Trupla i Polusvijeće, pospješuju krvotok i otjecanje krvi iz nogu. Vježbe dubokog disanja koje možete naučiti baveći se jogom mogu dodatno smanjiti neugodu šaljući više kisika u krvotok.

Prehrana

Prehrana ima presudnu ulogu u liječenju proširenih vena. Vaši su ciljevi pospješiti krvotok i održavati normalnu tjelesnu težinu. Višak tjelesnih masnoća pospješuje zadržavanje vode i vrši pritisak na noge i trbuh, pogoršavajući proširenje vena. Da biste smanjili tjelesne masnoće, jedite hranu koja sadrži malo masti, šećera i soli, a bogata je vlaknima. Da biste pospješili protok zdravih, hranjivih tvari, ali i otpadnih tvari kroz organizam, neka voće, povrće i žitarice punog zrna budu osnova vaše prehrane. Pijte puno tekućine, osobito vodu.
Neki vitamini i bioflavonoidi – prirodne tvari koje se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća – mogu povoljno utjecati na proširene vene. Pokušaje uzimati 500 mg vitamina C i 400 MJ vitamina E na dan. Bioflavonoidi pospješuju apsorpciju vitamina E. Među bioflavonoidima, rutin se svakodnevno primjenjuje u liječenju proširenih vena. Nalazi su u mnogim namirnicama, uključujući citrično voće, marelice, borovnice, kupine, trešnje, šipak i heljdu. Manje poznati bioflavonoid, kercetin, nagovještava obećavajuće rezultate u liječenju proširenih vena. Danas su bioflavonoidi dostupni u obliku dodatka s hranjivim tvarima.

Konvencionalna medicina

Proširene površinske vene obično nije potrebno liječiti, ali ih ne treba ni zanemariti. Da biste ublažili tegobe, liječnik vam može preporučiti nošenje elastičnih čarapa koje možete kupiti u većini ljekarni i trgovina medicinskim proizvodima. Elastične čarape pomažu mišićima nogu gurati krv prema gore, usmjeravanjem pritisaka na područje oko gležnjeva. Najbolje ih je obući prije ustajanja iz kreveta. Podignite noge u zrak, a zatim navucite čarape. Čarape vas ne bi trebale stiskati na listovima i slabinama. Preporučljivo ih je nositi cijeli dan.
Za ublažavanje povremenih oteklina i bolova, liječnik će vam vjerojatno savjetovati lijek protiv upale koji se može kupiti bez recepta, poput acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirin) ili ibuprofena. Ako primijetite da se na koži oko proširene vene javljaju ranice ili da koža mijenja boju ili osjećate stalnu bol bez vidljivih vanjskih znakova, odmah otiđite k liječniku kako biste ustanovili bolujete li od varikoziteta dubokih vena.
Proširene vene mogu se ukloniti na nekoliko načina. Proširene kapilare nalik na paukovu mrežu moguće je jednostavno odstraniti pomoću lasera. Lakši slučajevi proširenih površinskih vena mogu se liječiti skleroterapijom: kemijska tvar, tzv. sklerozirajuće sredstvo ubrizga se u venu te izaziva sljubljivanje njezinih stijenki onemogućavajući prenošenje krvi venom. U teškim slučajevima vene se može odstraniti operacijskim zahvatom ili podvezivanjem. Nažalost, nijedan način liječenja ne može spriječiti pojavu novih proširenih vena. Prije nego što se odlučite za neku od predloženih metoda liječenja, porazgovarajte o svim mogućnostima s dermatologom ili kirurgom – specijalistom za krvne žile.

Alternativni načini liječenja

Da biste uspješno spriječili pojavu proširenih vena, pokušajte primijeniti dvostruku metodu: rabite prirodne lijekove protiv boli i preventivno vježbajte kako biste održali tijelo čvrstim i u formi.

Liječenje kod kuće

Neugodu koju proširene vene izazivaju u vašim nogama možete svesti na najmanju mjeru. Da biste ublažili bolne otekline i upale, često se odmarajte, nosite elastične čarape i uzimajte jednu do dvije tablete acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirina) ili ibuprofena na dan dok se stanje ne popravi. Ukoliko volite sjediti prekriženih nogu, radije ih prekrižite na gležnjevima nego na koljenima kako biste omogućili bolji protok krvi. Još je bolje rješenje odmoriti noge tako da ih dignete u zrak. U trenucima odmora dignite noge desetak centimetara iznad razine glave. Tako ćete omogućiti sili teži da radi u vašu korist, pomažući nakupljenoj krvi da otječe iz nogu. Za dodatno pospješivanje krvotoka, žene bi trebale izbjegavati nošenje visokih peta i izabrati ravne cipele. Također bi trebale nositi široku odjeću.

Način života

Održavanje kondicije pravilnom prehranom i redovitim tjelesnim aktivnostima najvažniji je čimbenik u sprečavanju pojave proširenih vena. Vježbe aerobike u trajanju od 30 minuta na dan nekoliko puta tjedno, pomoći će vam održati odgovarajuću tjelesnu težinu, a istovremeno će ojačati i učvrstiti vene. Na primjer, ujutro možete započeti dan žustrom šetnjom, a navečer možete plivati ili voziti bicikl.
Ukoliko već imate proširene vene, možete ih držati pod nadzorom ako se pridržavate programa specijalno pripremljenih vježbi, po mogućnosti pod vodstvom stručnog terapeuta koji je upoznat sa stanjem vaših vena i vašim potrebama.

DRUGI UPRAVO ČITAJU