back to top

Razlozi neslaganja u braku

Glavni razlog neslaganja ljudi u braku  je pogrešan izbor. Česta pojava danas je da pogotovo mladi ljudi, rano stupaju u brak, a da još nisu stigli niti upoznati u potpunosti osobu s kojom planiraju provesti život. Treba biti u što duljem kontaktu i isto tako isprobati različite životne situacije kako biste nekoga što bolje upoznali. Međutim, da bi se potpuno upoznali, nije dovoljno niti to, već morate probati zajedno živjeti.

U ocjenjivanju ličnosti ne treba samo gledati kako se ona ponaša prema nama, naročito u trenu zaljubljenosti, nego kakve su njene reakcije prema roditeljima, kolegama i drugim ljudima. Uočimo li svojstva koja nas odbijaju i mane koje nam nisu privlačne, nemojmo se zavarati da će se određene stvari ispraviti kasnije te ćemo se naučiti živjeti s njima.

U danonoćnom kontaktu sve će se to dodatno pojačati i pogoršati jer je emocionalnost u braku mnogo jača nego prije njega i tada pozitivne i negativne strane još više dolaze do izražaja. U braku ćemo se naviknuti na karakterna svojstva koja su nas prije odbijala te će svakim danom stvarati nesnošljivost koja uz ljubomoru predstavlja glavne razloge bračnih neslaganja.

Ljubomora je komplicirana pojava našeg života. Ona je pitanje odgoja, običaja i okoline u kojoj živimo jer se u različitim kulturama različito manifestira. U našem odgoju razlikujemo dvije ljubomore. Prirodna, normalna ljubomora, za koju postoje stvarni razlozi, i bolesna, patološka ljubomora, koja sve preuveličava, a često je posljedica duševnih bolesti i kroničnog alkoholizma.

Normalno je u čovjekovoj prirodi da osoba gaji strah od gubitka voljene osobe za koju je emocionalno i seksualno vezana te da nije lako vidjeti da je taj netko naš sada s drugom osobom. Treba se čuvati ljubomornih ispada, treba se savladati bar toliko da se ne zapada u brutalne ispade, da se ne govore teške riječi i uvrede koje, iako izgovorene u afektu, ostavljaju trajan i nepopravljiv ožiljak u srcu.

  Tjelesna aktivnost kod djece

Foto: chaoss/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU