back to top

Vodene kozice

Vodene kozice, virusna infekcija koja se odlikuje crvenim osipom s jakim svrbežom, jedna je od najzaraznijih dječjih bolesti. Kod djece je obično blaga, ali kod odraslih postoji opasnost od ozbiljnih komplikacija, poput bakterijske upale pluća.
Osobe koje su imale vodene kozice razviju imunitet do kraja života. No virus ostaje uspavan u organizmu i ako ste imali vodene kozice kao dijete, kasnije možete dobiti herpes zoster (pojasni herpes). Budući da se vodene kozice mogu prenijeti s trudnice na njezino nerođeno dijete, a posljedica mogu biti urođene mane, liječnici često savjetuju ženama koje razmišljaju o trudnoći da potvrde imunitet krvnom pretragom.

Simptomi

  • osip s jakim svrbežom koji se širi od trupa prema vratu, licu i ekstremitetima. Osip, koji traje od 7 do 10 dana, razvija se iz crvenih točkica u tekućinom ispunjene mjehuriće (vezikule), koji se isuše i pretvaraju u krastice. Mjehurići se mogu pojaviti i u ustima, oko očiju ili na spolnim organima te mogu biti vrlo bolni.

Obratite se liječniku

  • ako mislite da vam dijete ima vodene kozice; liječnik može potvrditi vašu dijagnozu.
  • ako su vodene kozice praćene jakim bolovima kože, a osip stvara zelenkast iscjedak i djeluje upaljeno – znakovi sekundarne bakterijske infekcije kože.
  • ako su vodene kozice praćene ukočenošću vrata, ustrajnom pospanošću ili letargijom – simptomima akutnoga encefalitisa, ozbiljne bolesti. Odmah potražite medicinsku pomoć.
  • ako vam se dijete oporavlja od vodenih kozica i dobije temperaturu, počne povraćati, dobije grčeve ili je pospano; to su znakovi Reyeovog sindroma, opasne, moguće smrtonosne bolesti, koja katkada uslijedi nakon virusnih infekcija, osobito ako se u liječenju upotrebljavalo acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin). Odmah potražite medicinsku pomoć.
  • ako odrastao član obitelji dobije vodene kozice; kod odraslih ova bolest može dovesti do komplikacija, kao što je upala pluća. Otiđite liječniku bez odlaganja.
  • ako ste trudni, nikada niste imali vodene kozice i izloženi ste bolesti; vaše je ne¬rođeno dijete možda u opasnosti od urođenih mana. Odmah otiđite liječniku.

Uzroci

Vodene kozice izaziva virus herpes zoster, također poznat kao virus varicella zoster. Siri se sićušnim kapima pri kihanju ili kašlju, ili dolaskom u dodir s odjećom, posteljinom ili vezikulima koji vlaže neke zaražene osobe. Razdoblje inkubacije traje od 7 do 21 dan; bolest je najzaraznija dan prije no što se pojavi osip i do 7 dana nakon njegove pojave, odnosno dok se na mjestu osipa ne stvore kraste.

Liječenje

Vodene kozice su iznimno zarazne. Zadržite dijete kod kuće dok se većina vezikula ne posuši i dok kraste ne otpadnu.

Prevencija

Cjepivo za sprečavanje vodenih kozica odobrila je FDA 1995., i mnogi liječnici sada preporučaju da se djeca cijepe, obično nakon što dijete navrši godinu dana, radi zaštite osjetljivih osoba kao što su trudnice. Zatražite savjet od svoga pedijatra.

Liječenje ljekovitim biljem

Za svrbež travari preporučaju tekućinu za ispiranje: stavite po 30 g sušenog ružmarina (Rosmarinus officinalis) i nevena (Calendula officinalis) u 1 I vode. Pustite da zakuha, a zatim lagano kuha 5 minuta. Procijedite, trave bacite, a tekućinu ostavite da se ohladi. Rukavicu za kupanje navlažite u otopini i pritisnite na djetetovu kožu nakon kupanja. Tekućina za ispiranje može se koristiti tri dana ako stoji u hladnjaku.

Homeopatija

Posavjetujte se s homeopatom oko lijekova i doziranja primjerenih djeci. Za ublažavanje svrbeža možda će vam propisati Rhus toxicodendron, osobito ako je svrbež gori po noći. Sulphur može pomoći kad vezikuli peku.

Konvencionalna medicina

Vaš će vam liječnik možda propisati antihistaminik, poput difenhidramina, da bi se ublažilo bolove i naticanje. Antibiotici su potrebni ako se pojavi sekundarna bakterijska infekcija kože ili ako odrasla osoba s vodenim kozicama oboli od bakterijske upale pluća. Acyclovir, antivirusni lijek, katkad se propisuje kod težih slučajeva iako neki liječnici dovode u pitanje njegovu djelotvornost.

Liječenje kod kuće

Podrežite djetetu nokte ili mu pokrijte ruke čarapicama ili rukavicama spojenih prstiju da biste ga spriječili u češanju, što može dovesti do infekcije kao i mogućih ožiljaka.
Da biste ublažili svrbež, dodajte šaku zobenog brašna ili sode bikarbone u vodu za kupanje; stavljajte hladne, mokre ručnike na kožu i ostavite da se osuše.
Natapkajte rane kalaminom ili hamamelisom da biste ublažili svrbež. Ne koristite losione s difenhidraminom, koji mogu senzibilizirati vaše dijete na antihistaminike.
Ostavite dojenče bez pelene što je moguće duže da biste omogućili isušivanje vezikula i stvaranje krasti.
Otopite 1/2 žličice soli u čaši tople vode te je upotrijebite kao tekućinu za ispiranje usta da biste ublažili ranice.

DRUGI UPRAVO ČITAJU