back to top

Emfizem

Emfizem, moguće smrtonosna plućna bolest koja se odlikuje sve većim gubitkom elastičnosti u plućima, u pravilu izaziva kronično, blago kašljanje i zadihanost. lako cijeli niz čimbenika – uključujući nasljednost, onečišćenje i otprije prisutnu kroničnu plućnu bolest poput astme – može odigrati značajnu ulogu u njegovu razvoju, emfizem je uglavnom posljedica dugoročnog pretjeranog pušenja. U mnogim slučajevima, oboljeli od emfizema također pate od kroničnog bronhitisa, koji objašnjava neke preklapajuće simptome.

Više osoba u SAD-u umire od emfizema nego od bilo koje bolesti dišnih putova. Do danas nije pronađen lijek i nikakvo liječenje ne može poništiti učinak emfizema. No potražite li stručnu liječničku pomoć u početnim stadijima bolesti, možete bitno usporiti njezino napredovanje.
Emfizem se javlja kad se alveoli – malene, zračne vrećice tankih stijenki koje se u nakupinama nalaze na krajevima dišnih putova duboko u plućima – oštete ili povećaju. Zdrava pluća sadrže oko 300 milijuna ovih spužvastih vrećica, čija je zadaća isporučivanje kisika u krvotok i izvlačenje otpadnog ugljičnog dioksida. No kad se dišni putovi u plućima stisnu ili oštete, obično od pušenja, disanje postaje teže i iziskuje napor. Duga razdoblja teškog disanja opterećuju pluća tako da se alveoli konačno rastegnu preko svojih prirodnih granica. S vremenom izgube svoju prirodnu elastičnost i nekad prsnu. Takvo oštećenje ne samo da sprečava učinkovito funkcioniranje alveola; ono također znatno smanjuje površinu i opću elastičnost pluća. Kako se emfizem razvija, oboljeli često nisu u stanju izvesti čak ni najjednostavnije oblike vježbanja, na primjer popeti se svega desetak stuba, a da se nezapušu.

Emfizem je najčešći u muškaraca starih između 50 i 70 godina koji su godinama jako puno pušili, no bolest postaje češća kod žena kako se one pridružuju redovima teških pušača. Osobe s emfizemom osobito su podložne upali pluća, bronhitisu i drugim plućnim infekcijama, kao i tegobama sa sustavom srca i krvnih žila poput zatajenja srca. lako pacijente s emfizemom treba pratiti medicinski stručnjak, oni mogu unijeti promjene u svoj način života, naučiti tehnike disanja i upotpuniti liječničku skrb nizom drugih oblika liječenja kako bi si olakšali život.

Simptomi

Emfizem s vremenom polako napreduje i često ga se zamijeni za neku drugu bolest, od astme do srčanih bolesti. Tipični simptomi emfizema uključuju:

  • ostajanje bez daha, koje se tijekom godina pogoršava
  • kroničan, blag kašalj, katkad praćen malom količinom sluzi (ispljuvka)
  • naduta prsa valjkastog oblika

Obratite se liječniku

  • ako vaš kašalj stvara neobične količine iskašljaja, osobito ako je taman i gust. To je simptom bronhitisa i prateće infekcije gornjih dišnih putova koji mogu zahtijevati uzimanje antibiotika.
  • ako imate dugotrajan blag kašalj (koji se nekad zanemaruje kao »pušački kašalj«) koji ne nestaje nakon nekoliko mjeseci. Ovaj simptom ukazuje na emfizem, no isto tako može značiti rane stadije raka pluća.
  • ako počnete neobjašnjivo gubiti na težini. Ovaj se simptom povezuje s emfizemom, no isto je tako karakterističan za rak.
  • ako redovito ostajete bez daha nakon jednostavnih aktivnosti, poput penjanja stubama. Opet, ostajanje bez daha povezuje se s emfizemom, no isto tako moglo bi biti znak raka ili srčanih bolesti.

Uzroci

Daleko najčešći uzrok emfizema je pretjerano dugotrajno pušenje. Smatra se da dim iz cigareta razgrađuje rastezljiva vlakna u stijenkama alveola, čineći zračne vrećice podložnijima prsnuću. Pušenje također djeluje oslabljujuće na stijenke razgranatih dišnih putova u plućima, izazivajući njihov kolaps nakon izdisaja, čime se zadržava ustajali zrak. Osim njegove uloge u nastajanju emfizema, pušenje također čini osobe s ovom bolešću podložnijima infekcijama pluća i drugim ozbiljnim poremećajima, poput kroničnog bronhitisa.

Čak i jedan udisaj cigarete dovoljan je da izazove privremenu oduzetost u sitnim stanicama nalik na dlake poznatim kao cilije čija je zadaća istjerivanje komadića stranih tvari i viška sluzi iz pluća. Cilije oštećene neprestanim pušenjem funkcioniraju slabo i konačno mogu posve prestati funkcionirati. ZačepIjena sluzi, pluća su tada podložna virusnim i bakterijskim infekcijama, koje s vremenom iskrive i trajno oštete dišne putove u plućima. Bilo koja bolest pluća koja izaziva suženje dišnih putova – poput kroničnog bronhitisa ili astme – može pridonijeti razvoju emfizema, budući da rezultirajući pritisak na pluća može iscrpiti i konačno oštetiti alveole. U rijetkim slučajevima emfizem također može biti izazvan nedostatkom staničnog enzima koji pomaže održati elastičnost vlakana u stijenkama alveola. Osobe koje su naslijedile ovaj nedostatak enzima imaju veće izglede da obole od emfizema u tridesetim ili četrdesetim godinama, čak i ako ne puše.

Liječenje

Nikakvo liječenje neće povratiti vaša pluća u zdravo stanje, no ima stvari koje možete učiniti da biste spriječili pogoršavanje emfizema. Prvi važan korak je otići liječniku ako se pojavi bilo koji simptom naveden na prethodnoj stranici. Nikada ne odbacujte »pušački kašalj« kao bezazlen ili jednostavno dosadan; ako pušite, i ako kašljete ustrajno više od mjesec dana ili patite od kronične zapuhanosti, vjerojatno je da su vam pluća već oštećena. Morate odmah prestati pušiti. Ako to ne učinite, bolest će vam se gotovo sigurno pogoršati. Tehnike disanja, aromaterapija i liječenje kisikom (obično nužno kod uznapredovalog emfizema) mogu vam pomoći da se lakše nosite s bolešću.

Prevencija

Ako pušite, najbolji način da spriječite emfizem je da odmah prestanete. Postoje različite organizacije koje nude programe koji će vam pomoći da se riješite te loše navike. Na raspolaganju vam je također i cijeli niz alternativnih tehnika za prestanak pušenja.

Naučite kako lakše disati


lako nema lijeka za emfizem, možete uvježbati neke jednostavne vježbe i tehnike disanja koje će vam pomoći da se nosite s bolešću.
Prošećite. Tjelesna kondicija vrlo je važna kod osoba s emfizemom, a svakodnevna šetnja jedno je od najboljih sredstava za postizanje cilja. Počnite s kratkom šetnjom i svaki dan povećavajte udaljenost koju prelazite. Nastojte izbjegavati jako onečišćena područja ili obavite svoju šetnju u zatvorenom prostoru, možda u mjesnom trgovačkom kompleksu.

Podizanje ruku. Iz stojećeg položaja, podignite obje ruke visoko iznad glave duboko dišući. Kad vam se pluća potpuno ispune, polako spustite ruke i izdahnite. U početku ponovite vježbu tri puta, a zatim svaki dan povećavajte broj ponavljanja.
Podizanje nogu. Udobno ležite na leđa savijenih koljena i stopala na podu. Duboko udahnite. Polako podignite jedno koljeno prema prsima dok izdišete; spustite nogu dok udišete. Ponovite tri puta istom nogom, a zatim promijenite.
Sjedeće istezanje. Dok sjedite u stolcu, nagnite se natrag, duboko udahnite i podignite ruke visoko iznad glave. Brade priljubljene uz prsa, izdahnite dok se polagano svom težinom naginjete prema naprijed; primaknite glavu koljenima i pustite da vam ruke slobodno vise sa strane. Ponovite tri puta.

Disanje ošitom. (Ova vježba može povećati učinkovitost vaših pluća i ojačati mišiće koji kontroliraju disanje.) Dok ležite na leđima, stavite vrhove prstiju jedne ruke preko ošita, koji se nalazi odmah ispod rebara na sredini trbuha. Duboko udahnite kroz nos i usredotočite se na pritiskanje ošita o prste dok prsa ostaju nepomična. Polagano brojite do tri, zatim izdišite dok ne nabrojite do šest. Kad budete mogli udahnuti desetak puta na ovaj način, a da se ne umorite, isprobajte disanje ošitom dok sjedite, zatim dok hodate i, konačno, dok se penjete stubama.

Aromaterapija

Pomoću eteričnih ulja kao što su ulja od eukalipta (Eucalyptus globuus), miloduha (Hyssopus officinalis), sjemena anisa (Pimpinella anisum), lavande (Lavandula officinalis), bora (Pinus sylvestris) i ružmarina (Rosmarinus officinalis) može se olakšati disanje
i ublažiti nazalna kongestija. Udahnite kroz nos izravno iz bočice ili iz rupčića na koji ste prethodno nakapali nekoliko kapi jednog ili više eteričnih ulja. Mogli biste isto tako pokušati masirati prsa sa 2 žličice laganog biljnog ulja pomiješanog sa 2 kapi eteričnog ulja.

Kinesko ljekovito bilje

Kineska trava kositernica (Ephedra sinica), zvana još i ma huang, snažan je bronhodilatator. Upamtite, međutim, da velike količine kositernice imaju isti učinak kao i velike količine adrenalina; ne upotrebljavajte ovu biljku ako imate visok krvni tlak ili srčane bolesti. Pripravite čaj kombinirajući 5 grama kositernice, 4 grama štapića cimeta (Cinnamomum cassia), 1,5 gram sladića (Glycyrrhiza uralensis) i 5 grama sjemenki marelice (Prunus armeniaca). Ostavite da se mješavina namače u hladnoj vodi, a zatim stavite na vatru da uskuha. Pijte vruće.

Liječenje ljekovitim biljem

Cijeli niz ljekovitog bilja djeluje poput umirujućeg ekspektoransa i može biti primjeren liječenju emfizema. Smatra se, primjerice, da pravi oman (Inula helenium) pospješuje pročišćavanje pluća od prekomjerne sluzi. Da biste pripremili čaj, isjeckajte korijen da biste dobili 1 žličicu i dodajte punu šalicu hladne vode. Pustite da čaj odstoji 10 sati, zatim ga procijedite i pijte vruće tri puta na dan.

Čaj od sitnocvjetne divizme (Verbascum thapsus) preporuča se za smirivanje sluznice, osobito tijekom napadaja otežanog disanja noću. Ostale biljke koje mogu ublažiti simptom ostajanja bez daha uključuju grindeliju (Crindelia spp.), euforbiju (.Euphorbia pilulifera), lobeliju (Lobelia inflata), koru divlje crne trešnje (Prunus serotina), glatki sladić (Clycyrrhiza glabra), običnu srčenicu (Leonurus cardiaca) i anisovo sjeme (Pimpinella anisum).

Homeopatija

Za liječenje emfizema homeopat bi mogao preporučiti sljedeće tvari, koje bi se trebale uzimati tjedan dana dva puta na dan ili prema potrebi. Za hripanje i kongestiju Antimonium tartaricum (6c). Za simptome koji se pogoršavaju kad su dani vlažni, u zagušljivim prostorima ili rano izjutra, Ammonium carbonicum (6c). Za simptome koji se pogoršavaju noću ili na hladnom zraku i propuhu, Hepar sulphuris (6c).

Prehrana

Neki nutricionisti preporučaju izbjegavati hranu koja izaziva prekomjerno stvaranje sluzi, poput mliječnih proizvoda, prerađenih prehrambenih proizvoda i proizvoda od bijelog brašna.

Konvencionalna medicina

Važno je redovito odlaziti liječniku ako imate emfizem. Liječnik vas može poučiti kako ispravno izvoditi vježbe disanja i kako primjenjivati kontrolirano kašljanje kao način odstranjivanja sluzi iz pluća. Blaga tjelovježba također se preporuča osobama s emfizemom. Liječnik također može propisati bronhodilatatore radi lakšeg disanja.

U težim slučajevima emfizema možda će biti nužna terapija kisikom kod kuće; sprave za davanje kisika za kućnu uporabu mogu se vrlo lako nabaviti u nepomičnim i pomičnim bocama. U nekim slučajevima jedna od mogućnosti izbora može biti i operacija. Pokazalo se da zahvat kojime se odstranjuju oštećeni dijelovi pluća ublažava neke simptome emfizema.

Alternativni načini liječenja

Ako bolujete od emfizema, morali biste razmišljati o alternativnim načinima liječenja samo kao o dopuni konvencionalnoj liječničkoj skrbi. Sljedeći načini liječenja mogu donekle ublažiti nelagodu povezanu s ovom bolešću.

Liječenje kod kuće

Pomoću udisanja pare može se pospješiti razrjeđivanje sluzi u plućima. Prvo napunite umivaonik kipućom vodom. Zatvorite oči, prekrijte glavu ručnikom i udišite paru dvije do pet minuta. Da biste još više olakšali disanje i ublažili nazalnu kongestiju, pokušajte u vruću vodu dodati nekoliko kapi jednog ili više eteričnih ulja.
Topla para koja izlazi iz raspršivača također može pospješiti pročišćavanje pluća. No u sobi prosječne veličine, većina raspršivača nije dovoljno jaka da bi stvorila gustoću pare koja je nužna da bi bila istinski korisna. Ako se želite služiti raspršivačem, stavite ga u manji prostor, poput kupaonice. Ne upotrebljavajte hladne ovlaživače: oni se moraju svakodnevno temeljito čistiti izbjeljivačem; inače mogu proširiti klice i pospješiti rast plijesni, povećavajući tako vaše izglede da dobijete plućne infekcije.

Dijagnostički postupci

Liječnik može dijagnosticirati emfizem jednostavno lupkajući vas po prsima i slušajući stetoskopom. Ako lupkanje proizvede šuplji zvuk, više je nego vjerojatno da su zračni mjehurići u plućima povećani ili prsnuti – što su izdajnički znakovi emfizema. Nakon postavljanja dijagnoze, liječnik će vas vjerojatno uputiti na rendgensko snimanje pluća pomoću kojega će ustanoviti razmjere oštećenja pluća.

DRUGI UPRAVO ČITAJU