back to top

Hripanje

Mnogi ljudi koji boluju od dišnih alergija znaju da su napadaji hripanja gotovo uvijek povezani s pojavom peludi. Blago hripanje može pratiti infekcije dišnih putova kao što su akutni bronhitis i emfizem. Isto tako, prepoznatljiv zvuk zviždukanja koji prati hripanje najvažniji je simptom astme kronične bolesti dišnih putova.
Postoji velik izbor konvencionalnih i alternativnih lijekova koji mogu ublažiti hripanje. No ako bolujete od astme, kroničnog brohitisa, emfizema ili teških alergija, morat ćete redovito odlaziti na liječničke preglede.

Simptomi

  • zviždanje i teško disanje, osobito pri izdisanju zraka, katkad praćeno blagim osjećajem stezanja u prsima.

Obratite se liječniku

  • ako je hripanje praćeno temperaturom višom od 38,5 °C. Možda imate upalu gornjih dišnih putova, na primjer akutni bronhitis.
  • ako jedva dišete i imate osjećaj da ćete se ugušiti. To može biti znak teškog astmatičkog napadaja ili alergijska reakcija. Odmah potražite hitnu liječničku pomoć.
  • ako cijeli dan hripate i iskašljavate zelenkastu ili sivu sluz. Možda bolujete od kroničnog bronhitisa ili emfizema.
  • ako iznenada počnete hripati i iskašljavati pjenastu ružičastu ili bijelu sluz. To može biti znak srčane bolesti. Odmah potražite hitnu liječničku pomoć.

Uzroci

Zviždukavi zvuk karakterističan za hripanje javlja se kad, uslijed dubokog disanja, zrak prolazi kroz bronhe koji su suženi ili izlučuju više sluzi zbog alergije, infekcije ili drugog nadražaja. Budući da su dišni putovi djelomično zapriječeni, može doći do napinjanja bronhalnih mišića zbog povećane tjeskobe. Hripanje postaje izraženije zbog sve većih tegoba prilikom izdisanja zraka.
U nekih osoba hripanje je posljedica astme i alergijske reakcije na pelud, kemijske tvari, životinjsku dlaku, prašinu, hranu ili ugriz kukca. Osobe koje boluju od akutnog bronhitisa također stvaraju višak sluzi u dišnom traktu, što može uzrokovati začepljenje dišnih putova. Osobe koje boluju od bolesti dišnih putova obično su sklonije razvoju alergija. Osim navedenog, hripanje mogu izazvati cistična fibroza ili prisutnost stranog tijela.

Liječenje

Morate se obratiti liječniku koji će odrediti uzroke hripanja i propisati odgovarajuće lijekove. Isto tako, alternativni načini liječenja mogu pomoći ublažiti neugodu.

Konvencionalna medicina

Ako je hripanje izazvano astmom, liječnik će vam vjerojatno propisati bronhodilatatore, lijekove koji će pomoći proširiti sužene dišne putove. Ako bolujete od alergija, liječnik će vam gotovo sigurno propisati antihistaminike, lijekove koji neutraliziraju djelovanje kemijskih tvari koje izazivaju alergije u organizmu. Ako bolujete od akutnog bronhitisa, liječnik će vam vjerojatno propisati antibiotik, koji će smiriti infekciju dišnih putova. Općenito, bilo koji oblik blagog hripanja koji prati akutni bronhitis prolazi zajedno s infekcijom. U slučajevima kroničnog bronhitisa ili emfizema, liječnik će vam možda propisati ekspektorans koji će ukloniti višak sluzi ili bronhodilator. U hitnim slučajevima, kad hripanje postane tako jako da otežava ili sprečava disanje, medicinska ekipa može primijeniti injekciju adrenalina za otvaranje zapriječenih dišnih putova.

Alternativni načini liječenja

Mnogi alternativni načini liječenja koji se rabe u liječenju astme mogu biti učinkoviti i kod hripanja. Za pojedinosti, vidi Astma, uključujući Kinesko ljekovito bilje, Refleksologija i Liječenje ljekovitim biljem. Ipak, zapamtite: ako bolujete od astme, teških alergija, kroničnog bronhitisa ili emfizema, morate redovito odlaziti na liječničke preglede.

Dijagnostički postupci

Da bi utvrdio uzroke hripanja, liječnik će vam postaviti nekoliko pitanja i provjeriti bolujete li od alergija. Na primjer, ako niste nikada bolovali od plućnih bolesti i uvijek hripate nakon uzimanja određene hrane ili se hripanje uvijek javlja u određeno doba godine, liječnik će opravdano posumnjati da bolujete od dišne alergije ili da ste alergični na odrede vrstu hrane. Postoje različiti testovi koje liječnik može rabiti kako bi utvrdio pravu prirodu alergije uključujući kožne testove i krvne pretrage. Liječnik može primijeniti i test rada pluća kako bi odredio količinu zraka koja prolazi kroz bronhe. Ako je hripanje povezano s kroničnim bronhitisom ili emfizemom, liječnik će možda željeti napraviti rendgensku snimku pluća.

DRUGI UPRAVO ČITAJU