back to top

Išijas

Išijas obilježava bol koja se širi u jednu ili obje strane stražnjice i spušta se po stražnjoj strani noge. Posljedica je pritiska na nervus ischiadicus sjedalni živac na bazi kralježnice. Ovaj živac (po jedan na svakoj strani donjeg dijela tijela) najduži je živac perifernog živčanog sustava, a proteže se od stražnjice niz nogu sve do stopala. Bolovi se mogu javiti cijelom njegovom dužinom.

Simptomi

bolovi koji se šire kroz stražnjicu, stražnju stranu bedra i potkoljenice, često završavajući u stopalu. Bol može biti oštra ili tupa, trgajuća ili žareća, povremena ili neprekidna. Obično zahvaća samo jednu stranu tijela. Kašljanje, kihanje, saginjanje ili dizanje mogu je pogoršati.
u nekim slučajevima neosjetljivost i slabost zahvaćenog područja

Obratite se liječniku

  • ako je bol jaka i ne reagira na primjenu analgetika koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta, liječnik vam može propisati snažnije sredstvo protiv bolova i druge lijekove.
  • ako bolovi traju duže od tri ili četiri dana te ih prati slabost noge ili stopala, to može ukazivati na ozbiljniju neurološku tegobu.

Uzroci

Pritisak na sjedalni živac može biti posljedica lošeg držanja, istezanja mišića, trudnoće, pretjerane težine, nošenja visokih potpetica ili spavanja na suviše mekom ležaju. Isto tako, može biti posljedica iskliznuća kralješničke pločice ili upale sjedalnog živca koju u nekim slučajevima izaziva osteoartritis.

Prevencija

Spavajte na tvrdom madracu, na leđima ili boku, savijenh koljena. Izbjegavajte spavanje na trbuhu. Samo tijekom akutnih napadaja spavajte s jastukom ispod ili između koljena.
Prilagodite visinu svog stolca tako da punim stopalom dodirujete pod, pri čemu koljena trebaju biti nešto više od bokova. Treba vam prijeći u naviku sjedenje tako da vam oba stopala dodiruju tlo, umjesto prekriženih nogu.
Pobrinite se da vaš stolac ima čvrst leđni naslon te sjedite oslanjajući se ravnim leđima na njega.

Kiropraktika

Manipulacija mekim tkivom i kralješcima može smanjiti pritisak na sjedalni živac.

Liječenje ljekovitim biljem

Čajevi spravljeni od kore bijele vrbe (Salix alba) ili prave končare (Filipendula ulmaria) mogu ublažiti bol u zglobovima. Za spazam mišića iskušajte crnu cimifugu (Cimicifuga racemosa).

Homeopatija

Za ukočenost koja je jača ujutro i noću, a smanjuje se utopljavanjem, pokušajte primijeniti Rhus toxicodendron. Za snažne trgajuće bolove koji se šire iz donjeg dijela leđa u gležnjeve, a pojačavaju se kretanjem, primijenite Bryoniu. O odgovarajućim dozama i načinu liječenja posavjetujte se s homeopatom.

Prehrana

Pomoći može uzimanje velikih doza kalcija (1000 mg) i magnezija (400 mg) prije spavanja, zajedno s vitaminom C (500 mg). Isto tako, može pomoći uzimanje 50 mg vitamina B6 tri puta na dan tijekom jednog tjedna. Posavjetujte se sa stručnjakom za prehranu o daljnjem uzimanju vitaminskih dodataka.

Osteopatija

Kod iskliznuća kralješničke pločice može pomoći masaža mekog tkiva i namještanje kralješaka koje osteopati rabe za smanjivanje pritiska na sjedalni živac. Zatražite mišljenje osteopata o tome je li vaš išijas povezan s istezanjem ili ozljedom mišića te se poboljšava vježbom, a mirovanje ga ne smiruje.

Konvencionalna medicina

Liječnik vam može propisati sredstva za opuštananje mišića, nesteroidne protuupalne lijekove, sister ska sredstva protiv bolova, narkotike ili kortikosteroide. Često se, nakon stišavanja akutne upale i bolova, preporuča fizikalna terapija. Nutricionist može preporučiti dnevne doze aminokiseline Dl-fenilalanina koje se svaki drugi tjedan uzimaju za ublažavanje bolova.

Alternativni načini liječenja

Alexanderova tehnika može vam pomoći da naučite pravilne načine sjedenja, stajanja i pomicar kojima se sprečavaju buduće tegobe.

Liječenje kod kuće

Bolovi se mogu ublažiti sljedećim postupcima i ljekovitim sredstvima.

Čim se bolovi jave, stavite na zahvaćeno područje led te ga držite 30 do 60 minuta. To učinite nekoliku puta na dan tijekom dva ili tri dana. Nakon toga u istim razmacima primijenite bocu s vrućom vodom.
Pokušajte primijeniti ovu tehniku samomasiranja: ležite na leđa savinutih koljena, opuštajte se nekoliko minuta, uzmite čarapu u koju ste stavili dvije meke gumene loptice te ih položite tako da vam svaka leži na jednoj strani kralježnice, u predjelu križa. Pustite da vam se težina tijela spusti na pod, preko loptica. Maknite loptice i opuštajte se još nekoliko minuta. Ponovite isti postupak sa stražnjicom. Ako patite od tegoba s kralješničkom pločicom, prije nego što iskušate ovu tehniku, posavjetujte se s liječnikom.
Tijekom razdoblja akutnih bolova ne podižite ništa teže od pet kilograma te težinu predmeta koje dižete prenosite na savijena koljena i ruke, a ne na leđa. Teške predmete ne vucite, već ih gurajte.

Dijagnostički postupci

Liječnik može odrediti mjesto najjače boli testom ispružene noge – podizanjem noge do kuta od 45 stupnjeva. Ostali testovi uključuju rendgensko snimanje, NMR ili CT.

DRUGI UPRAVO ČITAJU