back to top

Kašalj

Iako je obično nedobrodošao i nehotimičan čin, kašalj sam po sebi nije bolest već, točnije, zaštitni refleks. Općenito uzevši, refleks se uključuje kad sluznica koja oblaže dišne putove počne lučiti prekomjernu količinu sluzi. Pomoću ovih izlučevina dišni putovi zaštićeni su od infekcija i nadražujućih tvari zato jer one zadržavaju i ispiru viruse, bakterije i strane čestice. Kašljanje je način kojim se organizam rješava ovih nakupina. Iznenadna provala zraka u kašlju ne pomaže samo održati dišne putove otvorenima nego može i spriječiti spuštanje zaražene sluzi u pluća i bronhijalne cijevi, gdje bi mogla izazvati teške infekcije poput upale pluća ili bronhitisa. lako kašalj ima mnogo raznih obilježja, može se razlikovati prema dva osnovna obilježja – trajanju produktivnosti. Trajanje se odnosi na to koliko dugo osoba mora kašljati. Kašalj se može pojaviti brzo kao kad iskašljavate nešto što vam je zapelo u grlu može trajati nekoliko dana ako ste prehlađeni; biti ustrajan i kroničan, kao kad imate kronični bronhitis.
Produktivan kašalj je onaj koji stvara nešto sputuma, sluzi ili ispljuvka koji štiti pluća i druge dijelove donjeg dišnog trakta. Neproduktivan ili suh kašalj često je posljedica nadraženosti izazvane slijevanjem u grlo sluzi iz dišnih prolaza u nosu.
lako je kašalj obično nehotimičan čin, može bit hotimičan – posljedica svjesne odluke. Osim toga, neke osobe kašlju češće od drugih zato što se pojedinci razlikuju količinom nadraženosti koju mogu podnijeti.

Simptomi

Važniji od samog kašlja su njegovi aspekti koji pridonose otkrivanju njegova uzroka:

  • učestalost i trajanje kašlja
  • dužina napadaja kašlja
  • vrsta tvari koja se iskašljava (sluz ili ispljuvak, krv)
  • boja iskašljaja (bijela, bistra, zelena, žuta, ružičasta, s kapljicama krvi)
  • gustoća iskašljaja (gust, rijedak, pjenast)
  • prisutnost ili odsutnost popratnih bolova.

Obratite se liječniku

  • ako vam kašalj traje dulje od 7 do 10 dana; može biti znak ozbiljne bolesti.
  • ako vam se kašljem stvara žut, zelen, ružičast iskašljaj ili iskašljaj boje hrđe.
  • ako vas kašalj iscrpljuje, ustrajan je i praćen bilo kojim od sljedećih znakova: promuklost, upaljeno grlo, zadihanost, hripanje, bolovi ili stezanje u prsima, temperatura 38,5 °C ili viša, glavobolja, bolovi u leđima i nogama, umor, osipi i gubitak težine. Kašalj kombiniran s jednim ili više ovih simptoma ukazuje na neku drugu osnovnu bolest.

Uzroci

Kašalj može biti reakcija na sve što nadražuje dišre putove u dovoljnoj mjeri da izazove zaštitni refleks kašljanja. Najčešći uzrok je akutna infekcija dišne ; sustava, poput prehlade, gripe i upale sinusa. U tim slučajevima višak sluzi koji se stvara kao reakcija na infekciju izaziva kašalj.
Kašalj može izazvati i to kad slučajno udahne: maleno strano tijelo, poput komadića hrane ili nadražujuća sredstva poput prašine, dima cigarete štetnih isparavanja.
Oštar ili snažan kašalj može i sam biti sredstvo koje izaziva nadraženost. Od kašlja se dišni putevi stežu; opetovano stezanje dovodi do nadraženosti gornjih dišnih putova, a to produžuje kašalj u nekoj vrsti »ukletoga kruga«.
Suh, neproduktivan kašalj može biti popratna pojava lijekova propisanih za druge tegobe. Postoji, na primjer, pet vrsta inhibitora enzima pretvorbe angiotenzina (ACE inhibitori), koji se rabe u liječenju visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti i koje katkad izazivaju suh kašalj. Ako uzimate jedan od ovih lijekova i ustanovite da kašljete, tražite od liječnika da vam propiše drugi. Ustrajan neproduktivan kašalj koji vam ometa san može ukazivati na tegobu po imenu ezofagealni refluks, kod koje vam se kiseli sadržaj želuca nekontrolirano diže natrag u jednjak i zatim taj sadržaj udišete.
Kroničan ustrajan kašalj uvijek bi se morao smatrati poremećajem. Kašalj može biti izazvan pušenjem, alergijama, astmom ili kroničnim bronhitisom, ali isto tako može biti i pokazatelj emfizema, tuberkuloze ili raka pluća. 

Liječenje

Većina vrsta kašlja nije opasna. Stoga ako imate neproduktivan (suh) kašalj, uz curenje ili začepljenost nosa, upalu grla i kihanje, imate sve klasične simptome prehlade i trebali biste je pustiti da ide svojim tijekom.
Budući da je kašljanje zaštitna reakcija organizma, njegovo potiskivanje lijekom protiv kašlja, osobito ako se radi o produktivnom kašlju, ne samo da smanjuje to zaštitno pročišćavajuće djelovanje nego može isto tako prikriti ozbiljniji problem koji stoji u pozadini kašlja. Nemojte upotrebljavati konvencionalne ni alternativne lijekove protiv kašlja duže od 7 do 10 dana i neka po mogućnosti to bude samo za privremeno smirivanje kašlja noću.

Akupresura

Katkad se od napadaja kašlja mišići u gornjem dijelu leđa mogu stegnuti ili ih može zahvatiti grčenje. Da biste ublažili bol izazvanu grčenjem, vršite pritisak na točku Pluća 5 (gore, desno).

Kinesko ljekovito bilje

Sang ju yin, uvarak ili dekokt od dudovog lista (Folium mori albae) i krizanteme (Flos chrysanthemi morifolii) klasični je lijek za kašalj. Sadrži i niz drugih sastojaka, a može se kupiti u već pripremljenom obliku. Pijte prema uputama dva do tri dana. Ako vam se kašalj ne smiri, obratite se stručjnaku za kinesko bilje.

Liječenje ljekovitim biljem

Cijeli niz raznih ljekovitih biljaka djeluje kao sredstva za iskašljavanje koja potiču ili opuštaju organizam pomažući mu da ukloni višak sluzi iz dišnih putova. Stimulirajući ekspektoransi povećavaju količinu, a zatim čine viskozni sputum tekućim tako da se može pročistiti kašljanjem. Opuštajući ekspektoransi razrjeđuju ispljuvak i djeluju umirujuće ako imate suh nadražujući kašalj. Budući da većina biljnih tradicija ima lijekove za točno određene vrste kašlja, možda biste s iskusnim travarom trebali provjeriti te mnogobrojne mogućnosti. No osnovni biljni čaj protiv kašlja koji se može piti tijekom tri dana po nekoliko puta sastoji se od 2 dijela podbjela (Tussilago farfara), 2 dijela bijelog sljeza (Althaea officinalis), 2 dijela miloduha (Hyssopus officinalis), 1 dijela anisovog sjemena (Pimpinella anisum) i 1 dijela sladića (Clycyrrhiza glabra). Stavite ih u šalicu kipuće vode, pustite da odstoji 20 minuta i pijte dok je vruće.

Homeopatija

Homeopati preporučaju različite lijekove i raspored doziranja za početak i kasnije stadije različitih vrsta kašlja. Za ublažavanje ranih simptoma uzmite jednu dozu četiri puta na dan; za ublažavanje ustrajnih simptoma uzimajte dvije doze na dan tijekom četiri dana. Ako ste često žedni i imate bolne napadaje suhog kašlja koji se pojačava i kod najmanjeg pokreta, iskušajte Bryoniu (12c). Ako vam je kašalj praćen promuklošću, otežanim disanjem i znatnim šumovima u prsima, uzmite Antimonium tartaricum (12c).
Ako vas škaklja u grlu i dobivate silovite napadaje kašlja kad god legnete, probajte Drosera (12 c). Ako i najmanja struja hladnog zraka potakne kašalj izazvan škakljanjem, uzmite Rumex crispus (12c). Ako se slučajno prehladite, dobijete vrućicu i uhvati kašalj nalik na lavež, probajte Aconite (12c).

Prehrana

Najbolje što možete učiniti kod kašlja jest piti puno tekućine, četiri do šest velikih čaša na dan. Unos velikih količina tekućine razrijedit će sluz i olakšati iskašljavanje. Tople tekućine ili samo obična voda, najbolje su u tu svrhu. Nastojte izbjegavati pića s kofeinom i alkoholom – to su diuretici od kojih gubite više tekućine nego što unosite.
Konvencionalni i alternativni liječnici slažu se da možete pospješiti oporavak pijući sokove od svježeg voća i povrća. Neki liječnici preporučuju dodatne količine vitamina C, drugi smatraju daje raznovrsna prehrana jednako djelotvorna.

Konvencionalna medicina

Za liječenje bakterijske infekcije koja je stvarni uzrok kašlja mogli bi vam propisati antibiotik. No antibiotike vam neće propisati za virusnu infekciju poput prehlade. U tom slučaju liječnik bi vam preporučio samo ležanje, acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) ili paracetamol, puno tekućine i vlažan zrak (iz ovlaživača zraka ili čajnika). Ako vaša prehlada ili gripa stvara gust ljepljiv ispljuvak, ekspektoransom ili sredstvom za iskašljavanje može se pospješiti pročišćavanje pluća.

Neproduktivan kašalj može se liječiti pomoću jedne ili više uobičajenih terapija: sredstvima za smirenje grla i sredstvima za potiskivanje kašlja (supresorima) ili antihistaminicima ako je vaš kašalj posljedica alergija. Za ublažavanje nadraženosti kašljem probajte bombone protiv kašlja, pastile sirupe. Liječnik bi vam mogao preporučiti sredstvo protiv kašlja koje sadrži narkotik kodein i za koje je potreban liječnički recept ili kapi protiv kašlja koje sadrže dekstrometorfan. Mnogi proizvodi koji se mogu nabaviti bez liječničkog recepta sadrže lokalne anestetike koji će malo umrtviti vaše nadraženo grlo i mogu vam pružiti privremeno olakšanje.
Konačno, za svaki kašalj koji traje dulje od 7 do 10 dana posavjetujte se s liječnikom. Na temelju dijagnoze vaš će vam liječnik propisati odgovarajuće liječenje za bolest ili tegobu koja je stvarni uzrok kašlja.

Alternativni načini liječenja

Sljedeći alternativni oblici liječenja mogu ublažiti nelagodu akutnih ili kroničnih infekcija dišnih organa. Oni ne liječe samu infekciju, već mogu upotpuniti konvencionalnu skrb.

Liječenje kod kuće

Većina načina liječenja na koje smo se gore osvrnuli može se primjenjivati kod kuće. Osim uzimanja puno tekućine, uključujući biljne čajeve, možete osjetiti olakšanje trljate li vrat i prsa eteričnim uljem eukalipta (Eucalyptus globulus) ili mire (Commiphora molmol). Jedno jednostavno utrljavanje moglo bi vam pomoći da lakše dišete, manje kašljete i dobro se naspavate. Još jedan način za smirivanje ustrajnog noćnog kašljanja je spavanje s uzglavljem kreveta podignutim 15 do 20 cm. Time se sprečava sakupljanje izlučevina i povrat iz želuca u jednjak nadražujućih kiselih sastojaka koje možda udišete. Nastojte izbjegavati kofein i paprenu metvicu.
Možete i sami pripraviti učinkovito sredstvo za iskašljavanje s velikim lukom i organskim medom. Narežite luk na krugove, stavite u duboku posudu, prekrijte medom i pustite da odstoji 10 do 12 sati. Procijedite i uzimajte žlicu ove smjese četiri ili pet puta na dan.

Dijagnostički postupci

Svaki ustrajan kašalj može biti simptom neke prikrivene bolesti. Liječnik će postaviti dijagnozu koja se temelji na učestalosti, trajanju i jačini kašlja; teškoćama s disanjem; vrsti sadržaja koji se iskašIjava (boja i gustoća sluzi ili krvi); te prisutnosti i mjestu popratnih bolova, otekline ili osipa. Liječnik će možda zatražiti rendgensko snimanje prsnog koša i uzorak ispljuvka da bi provjerio radi li se o infekciji.
lako su neke kronične opstrukcijske bolesti pluća kojih simptom može biti kašalj neizlječive (na primjer, emfizem, neke vrste raka pluća i plućne bolesti povezane s određenim zanimanjima), većinu je moguće liječiti.
Ako imate suh kašalj zajedno s bolovima u nogama i leđima, temperaturu iznad 38,5 °C, glavobolju i upaljeno grlo, možda će vam dijagnosticirati gripu. Produktivan kašalj kod kojega se boja sputuma ili ispljuvka mijenja od bijele (koja je normalna) do žute ili zelene može ukazivati na infekciju, mogući bronhitis ili upalu sinusa. Ako vam je kašalj praćen otežanim disanjem, hripanjem i stezanjem u prsima, možda će vam dijagnosticirati bronhijalnu astmu. Kašalj koji stvara krv ili sluz ružičaste, žute ili boje hrđe, praćen bolovima u prsima, glavoboljom, temperaturom i otežanim disanjem, možda će biti dijagnosticiran kao upala pluća. A ako imate jak, suh kašalj uz ružičast osip, bolove u mišićima, temperaturu i crvene oči, možda će vam postaviti dijagnozu ospica ili rubeole.

DRUGI UPRAVO ČITAJU