Kihanje

Kihanje je mehanizam organizma za odstranjivanje nadražujućih tvari ili stranih čestica iz nosnih hodnika. Ljudi kišu iz četiri osnovna razloga. Kišu kad su prehlađeni kako bi pročistili nos. Isto tako, kišu kad boluju od alergijskog rinitisa ili peludne hunjavice, kako bi alergene odstranili iz nosnih hodnika. Osobe koje boluju od vazomotornog rinitisa, bolesti koju označava kronično curenje nosa. također povremeno kišu. (Kihanje se javlja kao posljedica razvijanja preosjetljivosti krvnih žila nosa na vlagu i temperaturu, pa čak i na začinjenu hranu. Četvrti česti uzrok kihanja je sindrom nealergijskog rinitisa praćenog eozinofilijom. Osobe koje boluju od ove bolesti imaju simptome kroničnog rinitisa, ali alergijske pretrage nisu pozitvne na alergene. Čini se da, iz nekog nepoznatog razloga, njihovo tijelo oslobađa histamin, kemijsku tvar koja izaziva alergijske simptome poput kihanja.
Povremeno kihanje ne treba biti uzrok zabrinutosti. Kihanje koje je dio prehlade povući će se s prehladom, obično za oko tjedan dana. Međutim, ako kihanje ustraje ili je praćeno drugim alergijskim simptomima – curenjem iz nosa ili začepljenosti nosa. grloboljom ili svrbežom i suzenjem očiju – možda b bilo dobro otići na liječnički pregled.

Simptomi

  • Kihanje obično pokreće nadražaj nosa ili škakljanje duboko u nosnim hodnicima koje ublažava eksplozivno, nevoljno izbacivanje zraka.
  • Kihanje može biti i simptom, zajedno s drugim simptomima kao što su svrbež, curenje iz nosa, začepljenost nosa ili svrbež i suzenje očiju te disanje na usta, bilo prehlade glave bilo alergije.

Obratite se liječniku

  • ako počnete kihati ili se pojave drugi simptomi alergije poput astme ili ekcema; možda ste postali osjetljivi na određene nadraživače koje ste u prošlosti dobro podnosili.

Uzroci

Kihanje izaziva nadražujuća tvar ili čestica u nosnir hodnicima: može se raditi o bilo čemu, od zrnci mljevenog papra i sitnih stranih čestica do peludi, plijesni i drugih alergena.

Liječenje

Kihanje povezano s alergijama može se uspješno liječiti antihistaminicima koji su dostupni u slobodn: prodaji i kućnom njegom s ciljem smanjivanja alergena kao što su prašina, plijesan i dlaka kućnih ljubimaca. Ako imate peludnu hunjavicu, neugodu ko u ona izaziva možete smanjiti poduzimanjem odgovarajućih koraka prije nego što izađete napolje.

Akupunktura

Ako bolujete od kroničnog kihanja, možda ćete se željeti posavjetovati sa stručnjakom za akupunkturu koji će vas pregledati i na temelju pregleda odrediti ciljne točke.

Liječenje ljekovitim biljem

Drži se da topli čajevi od crvene djeteline (Trifolium pratense) ili koprive (Urtica dioica) ublažuju alergijske simptome i olakšavaju disanje smanjujući upalu.

Homeopatija

Ovisno o naravi vaših simptoma, liječnik homeopat može vam propisati jedan od sljedećih homeopatskih lijekova: Nux vomica, Pulsatilla ili Natrum muriaticum. Pripravci dobiveni iz peludi ili drugih alergena mogu isto tako biti učinkoviti. Za akutne nastupe kihanja može se propisati Arsenicum album, Sabadilla, Euphrasia, Allium čepa ili Dulcamara.

Prehrana

Za liječenje alergije trebat ćete potražiti stručnu pomoć. Alergije na hranu mogu pogoršati simptome peludne hunjavice. Pokušajte izbaciti iz prehrane mliječne proizvode, prehrambene dodatke i hranu koja sadrži tragove kemijskih proizvoda kao što su pesticidi ili steroidni hormoni (koji se često nalaze u mesu). Neki nutricionisti proporučaju velike količine vitamina C (3000 do 6000 mg, ravnomjerno raspoređenih tijekom dana), kao prirodnog antihistaminika.

Konvencionalna medicina

Vaš će vas liječnik pregledati te ćete porazgovarati o simptomima. Može vas uputiti specijalistu za alergije na kožne testove. Možda će vam preporučiti alergijske injekcije, koje vas trebaju učiniti manje osjetljivim/om na određeni alergen. Prva crta obrane od ustrajnog kihanja je pravilno održavanje domaćinstva i uporaba antihistaminika, dostupnih u slobodnoj prodaji ili onih na recept koji nemaju sedirajući učinak, protiv isušivanja sluznica ili dekongestiva koji smanjuju otečenost krvnih žila i začepljenost nosa. Osobama koje pate od alergije obično se u obliku raspršivača za nos propisuje kromolin natrij koji sprečava oslobađanje histamina u tijelu. Sprejevi za nos koji sadrže kortizon smanjuju upalu te isto tako mogu ublažiti simptome i biti učinkoviti u bolesnika koji boluju od sindroma nealergijskog rinitisa praćenog eozinofilijom.

Liječenje kod kuće

Jedan od najsigurnijih načina ublažavanja kroničnog kihanja je odstranjivanje alergena iz vašeg doma.

DRUGI UPRAVO ČITAJU