Kolike

Oko dvadeset posto dojenčadi pati od kolika – bujice suza i plača koji traju satima bez očigledna razloga, lako mučna za dijete i tjelesno i emocionalno iscrpljujuća za roditelje, sama tegoba je bezazlena i obično nestane do djetetova navršenog četvrtog mjeseca.

Simptomi

Kolike nisu bolest, već obilježje ustrajnog i dugotrajnog plakanja. Liječnici smatraju da se radi o kolikama ako inače zdravo dojenče do tri mjeseca starosti pokazuje sljedeće simptome:

 • glasan plač koji traje tri sata ili više, tri dana u tjednu ili češće, tijekom razdoblja duljeg od tri tjedna
 • dugotrajan plač između 6 sati poslijepodne i ponoći kod dojenčeta koje je nahranjeno
 • dok plače, dojenče povlači noge prema trbuhu te stišće šake i svija nožne prste; lice mu se naizmjence crveni i blijedi od napora izazvanog plakanjem
 • napadaji plača koji katkad počinju ili završavaju pražnjenjem crijeva ili puštanjem vjetrova

Obratite se liječniku

 • ako vam dijete nije prije imalo kolike, a vi sumnjate da ih ima; liječnik bi trebao isključiti druge uzroke.
 • ako su napadaji kolika praćeni temperaturom, proljevom, povraćanjem ili zatvorom – mogućim znakovima bolesti.
 • ako plač vašeg dojenčeta zvuči kao da ga nešto boli, a ne kao da diže pretjeranu galamu – što ukazuje na to da je uzrok plača ozljeda ili bolest.
 • ako vam je dijete starije od tri mjeseca, a još uvijek djeluje kao da ima kolike; uzrok mogu biti problemi u ponašanju ili bolest.
 • ako vaše dijete s kolikama ne uspijeva dobiti na težini i nije gladno, što ukazuje na bolest.
 • ako ste iscrpljeni ili se plašite da bi vas stres mogao dovesti do toga da naudite svom djetetu.

Uzroci

Uzrok kolika nije poznat. Stručnjaci ih pripisuju nizu stvari, uključujući dojenčetov nezreli probavni sustav, alergije, hormone u majčinom mlijeku i prejedanje.

Liječenje

Ne postoji lijek za kolike iako su se mnogi načir čenja kod kuće pokazali korisnima u umirivanju do jenčadi s kolikama. Važno je ostati smiren; prenošenje vaše vlastite tjeskobe i frustracije na dijete s kolikama vjerojatno će za posljedicu imati samo više plakanja. Iznad svega, nikad ne kažnjavajte dijete s kolikama. Ako osjećate da ste blizu točke sloma, zamolite nekoga da bude s djetetom dok se vi odmorite ili izađete da biste se smirili.

Prevencija

Kolike ne možete spriječiti, no ako je ta tegoba povezana s hranjenjem, možete smanjiti učestalost napadaja pokušavši sljedeće: držite dijete u uspravnom položaju dok ga hranite; neka se češće podrigne. Dajte mu češće manje količine hrane. Da biste spriječili gutanje zraka, dijete hranite polako. Ako dojite, nastojte isključiti iz svoje prehrane kravlje mlijeko, pića s kofeinom te brokulu i drugo povrće iz porodice kupusa, koji svi pospješuju stvaranje plinova. Ako ne dojite, probajte mu u bočici dati adaptirano mlijeko bez kravljeg mlijeka.

Akupresura

Manipulacijom određenih akupresurnih točaka može se umiriti dijete koje plače. Vidi Dodatak radi pomoći u pronalaženju mjesta gdje se točke nalaze. Vršite pritisak na kožicu između djetetova palca i kažiprsta i Debelo crijevo 4) na bilo kojoj ruci. Lagano masirajte Žilu začeća 12, iznad djetetova pupka te odgovarajuće točke uz kralježnicu (Mokraćni mjehur 20, 21). Pritiskanjem točke Želudac 36 također možete umiriti dijete.

Liječenje ljekovitim biljem

Čajevi napravljeni od bilja u čijem su sastavu ulja koja ublažuju nadutost, upalu u crijevima i smanjuju vjetrove, mogu pomoći djetetu koje ima kolike. Iskušajte čajeve od kamilice (Matricaria recutita), matičnjaka (Melissa officinalis), paprene metvice (Mentha piperita) ili kopra (Anethum graveolens).

Homeopatija

Homeopatska medicina nudi nekoliko lijekova za kolike koji se mogu nabaviti bez liječničkog recepta i koji se smatraju bezopasnima za uporabu bez prethodnog savjetovanja s homeopatom. Zatražite pomoć stručnjaka ako vam dijete ne reagira na lijek u roku 24 sata.

Konvencionalna medicina

Ako sumnjate da vam dijete ima kolike, obratite sa svom pedijatru. Nakon isključivanja mogućih medicinskih uzroka dugotrajnog plača, poput upale srednjeg uha ili tegoba s dišnim putovima, većina liječnika preporuča jednostavne tehnike koje možete primijeniti kod kuće. Neki potiču roditelje da razgovaraju s drugim roditeljima radi podrške. Ako ste prošli kroz kolike sa starijim djetetom, možda ćete odlučiti obratiti se liječniku tek ako mislite daje vaše dojenče s kolikama bolesno.

Liječenje kod kuće

 • Pri tješenju i umirivanju djeteta budite dosljedni. Dosljednost će vam pomoći da kasnije izbjegnete probleme u djetetovu ponašanju. Ako jedna od tih metoda donese djetetu olakšanje, držite je se.
 • Dajte djetetu dudu.
 • Kretanjem se mogu ublažiti kolike. Šetajte s dojenčetom; njišite ga na rukama ili na njihaljki; provozajte se automobilom; ili ga stavite u dječje sjedalo pored sušilice za rublje, gdje se osjete vibracije.
 • Blagi šum može umiriti dijete. Pokušajte uključiti usisavač ili sušilo za kosu tamo gdje ga dojenče može čuti.
 • Dijete dobro zamotajte u deku da mu pružite osjećaj sigurnosti i utjehe.
 • Položite dojenče trbuhom nadolje na topli termofor u svom krilu. Iskušajte temperaturu termofora unutrašnjom stranom svoga ručnog zgloba.
 • Zamolite nekoga od rodbine ili prijatelja da preuzme dijete kad osjetite da postajete frustrirani ili isrcpljeni

DRUGI UPRAVO ČITAJU