back to top

Kolitis

Kolitis je općenit izraz za upalne bolesti donje; dijela crijeva, koje uključuju Crohnovu boleit i kronični ulcerozni proktitis. Ishemički kolitis – crijevni poremećaj, kronična bolest koja zahtije. a pomnu medicinsku skrb.
Kod ulceroznog kolitisa u obodnom crijevu stvaraju se sićušni ulkusi i druge upale koje se s vremera na vrijeme rasplamsaju i izazovu pojavu krvavih stolica ili proljeva koji mogu biti bolni. Obično se dijagnosticira kod mlađih odraslih osoba, no možr se pojaviti u bilo kojoj dobi i vezati uz različite druge poremećaje koji se kreću od očnih tegoba do artritisa u zglobovima ruku i nogu. Napadaji ulceroznog kolitisa obično se ponavljaju, a opasnost od raka debelog crijeva ubrzano se povećava 8 do 10 godina nakon pojave bolesti. No uz redovito medicinsko liječenje bolest je rijetko smrtonosna, a većira oboljelih može živjeti prilično običnim životom.
Liječnici prema težini razlikuju nekoliko razira bolesti:

  • Kod blagog slučaja imat ćete do četiri rjeđe, moguće krvave stolice na dan, čime se može privremeno ublažiti bol u trbuhu.
  • Kod srednje ili umjereno teškog slučaja, imat ćete bolove u trbuhu i četiri do osam krvavih stolica na dan, kao i blago povišenu temperaturu i gubitak težine.
  • Kod težeg slučaja imate ćete šest ili više krvavih stolica ili proljeva na dan i tijekom noći, s temperaturom od 38 °C ili više, kao i simptomima anemije.

Simptomi

  • ustrajan ili opetovan proljev s krvlju ili gnojem u stolici
  • bol u trbuhu
  • pražnjenje crijeva ili proljev tijekom noći
  • temperatura, umor, slabost, gubitak težine, bolovi ili osjetljvost u zglobovima

Uzroci

lako je izneseno više teorija o uzrocima kolitisa, nijedna nije konačno dokazana. Simptomi nalik na kolitis mogu se javiti i zajedno s bakterijskim i parazitskim infekcijama, poput trovanja salmonelorom. Privremeni simptomi nalik na kolitis pogađaju neke osobe nakon uzimanja određenih antibiotika, poput amoksicilina, ampicilina, cefalosporina, kloramtenikola, klindamicina, lincomicina,penicilina, tetraciklina ili trimetoprima. Kad se prestane uzimati lijekove, simptomi obično nestanu.

Liječenje

Ulcerozni kolitis pripada najozbiljnijim sistemskim oboljenjima. Ako se ne liječi, može dovesti do komplikacija u drugim sustavima organizma i može biti smrtonosan. Brza i točna dijagnoza te odgovarajuće medicinsko liječenje vrlo su bitni. Proljev kod dojenčadi i male djece uvijek je ozbiljan problem te se mora dijagnosticirati i liječiti što je prije moguće.

Akupunktura

Da bi smirio proljev i simptome kolitisa, stručnjak za akupunkturu postavit će vam točno određena pitanja o vašoj tegobi da bi odredio koje točke treba stimulirati. Točke se vjerojatno nalaze duž meridijana stopalo-želudac i meridijana začeća, u blizini pupka i lijevog koljena.

Liječenje ljekovitim biljem

Za umirivanje nadraženih crijeva i poticanje antibakterijskog djelovanja, mnogi travari preporučuju dodatne količine češnjaka, u pravilu jednu kapsulu sušenog češnjaka od 300 mg uz jelo tri puta na dan.

Homeopatija

Homeopatija se smatra primjerenom za ublažavanje kolitisa i njegovih simptoma, ne samo u odraslih nego i u dojenčadi i djece. Savjetujte se s homeopatom glede specifičnih tretmana; među često propisivane homeopatske lijekove protiv kolitisa ubrajaju se Arsenicum album i Nux vomica.

Prehrana

Masne kiseline omega 3, koje su prirodni sastojak ribljeg ulja i ulja od lanenog sjemena, a mogu se kupiti i u obliku kapsula u prodavaonicama zdrave hrane, mogu pospješiti smirivanje crijevne upale. Posavjetujte se s upućenim stručnjakom u vezi s dozom primjerenom vašoj tegobi.

Konvencionalna medicina

Liječnici se prvo usredotočuju na kontroliranje upale i zaustavljanje proljeva te, konačno, na poboljšanje prehrane. Ako imate jak proljev i krvarenje, liječnik će vam vjerojatno preporučiti trenutnu hospitalizaciju, infuziju i liječenje odgovarajućim lijekovima – vjerojatno intravenskim metilprednizolonom ili hidrokortizonom. Azatioprin, imunosupresor, jedna je od mogućnosti za one koji ne podnose dobro steroide. Kad se bolest stabilizira, a proljev vam još stvara teškoće, možda trebate sredstvo protiv proljeva poput spoja loperamida i kodeina. Budući da od proljeva organizam obično dehidrira, morate nadoknaditi vodu koju gubite. U težim slučajevima, može biti nužna operacija odstranjivanja obodnog crijeva. Nakon što se izravni simptomi kolitisa stave pod kontrolu, liječnik će vam vjerojatno preporučiti prehranu bogatu vlaknima i bez laktoze te će vas nastojati potaknuti da počnete redovito vježbati i prestanete pušiti.

Alternativni načini liječenja

Budući da je ulcerozni kolitis teška, moguće po život opasna bolest, morali biste otići liječniku na prvi znak proljeva s krvavim stolicama. No ako medicinska dijagnoza isključi ulcerozni ili druge infektivne oblike kolitisa, možda ćete ustanoviti da alternativni načini liječenja pomažu pri ublažavanju simptoma.

Dijagnostički postupci

Liječnici traže znakove ulceroznog kolitisa pregledom unutrašnjosti debelog crijeva pomoću sigmoidoskopa, rastezljive cijevi koja se uvodi kroz zadnje crijevo. Dijagnoza se često postavlja biopsijom, uzimanjem sićušnog uzorka sluznice obodnog crijeva radi provjere pod mikroskopom.

DRUGI UPRAVO ČITAJU