Konjunktivitis

Spojnica – prozirna opna kojom je obložena očna jabučica i kapak – može se iz različitih razloga upaliti. Većina slučajeva konjunktivitisa kreće se predvidivim tijekom, a upala obično prođe za nekoliko dana. lako konjunktivitis može biti jak: zarazan, rijetko je ozbiljan i neće oštetiti vid ako se otkrije i odmah primjereno liječi.

Bakterijski konjunktivitis obično zahvaća obi oka i stvara jak iscjedak sluzi. Virusni konjunktivitis obično je ograničen jedno oko i izaziva obilne suze i lagani iscjedak. Alergijski konjunktivitis stvara suze, svrbež i crvenilo u očima, a katkad i curenje nosa sa svrbežom. Ophthalmia neonatorum je akutni oblik inkluzijskog konjunktivitisa kod novorođenčadi. Liječnik ga mora liječiti odmah da bi spriječio trajno oštećenje oka ili sljepoću.

Simptomi

  • Oči koje peku i svrbe s jakim iscjetkom ljepljive sluzi mogu ukazivati na bakterijski konjunktivitis.
  • Obilne suze, natečen limfni čvor i lagan iscjedak sluzi iz jednog oka znaci su virusnog konjunktivitisa.
  • Crvenilo, jak svrbež i suzne oči mogu ukazivati na alergijski konjunktivitis.

Obratite se liječniku

  • ako mehanički ozlijedite oko. Ozljede oka mogu se inficirati i dovesti do pojave ulkusa na rožnici, koji vam mogu ugroziti vid.
  • ako vam se oči zacrvene dok nosite leće. Odmah ih uklonite i otiđite oftalmologu; možda imate infekciju rožnice.
  • ako vam crvenilo oka utječe na vid i praćeno je jakim bolovima ili prekomjernim žutim ili zelenim iscjetkom. Možda imate streptokoknu ili stafilokoknu infekciju.
  • ako vam se konjunktivitis često vraća ili vam se nakon tjedan dana kućnog liječenja čini da se pogoršao; možda imate bakterijsku ili virusnu infekciju.
  • ako su oči vašeg novorođenčeta upaljene i ne stvaraju suze; ovo može ukazivati na oboljenje ophthalmia neonatorum, koje se mora odmah liječiti da bi se spriječilo trajno oštećenje oka.

Uzroci

Konjunktivitis je posljedica bakterijske ili virusrr infekcije ili alergijske reakcije na pelud, dim ili neku drugu tvar koja vam nadražuje oči. Djeca katkad dobiju konjunktivitis nakon prehlade ili upale grla. Crvenilo i upala spojnice mogu biti i posljedica naprezanja oka, stresa i male količine hranjivih tvari.
Ophthalmia neonatorum može se javiti ako se suzni kanali kod malog djeteta ne otvore u cijelosti ili je dojenče izloženo bakterijama dok prolazi kroz porođajni kanal majke zaražene klamidijom ili gonorejom.

Liječenje

Liječenje kod kuće obično je dovoljno za umirivanje konjunktivitisa povezanog s nekompliciranim prehladama, blažim infekcijama ili alergijama. Liječenje se prvenstveno sastoji od čišćenja očiju i sprečavanja širenja oboljenja.

Prevencija

Bakterijski i virusni konjunktivitis jako su zarazni. Ako ne pod uzmete preventivne mjere, oboljenje se može proširiti na drugo oko ili druge ljude.

Perite ruke često i dobro.
Držite ruke dalje od zaraženog oka.
Ne dijelite rukavice za pranje, ručnike, jastučnice ili maramice s ostalim članovima obitelji.
Mijenjajte rukavicu za pranje, ručnik i jastučnicu iza svake upotrebe i temeljito ih perite.
Ne upotrebljavajte tuđu kozmetiku za oči, osobito olovke za oči i maškaru.
Ako vam dijete ima crveno oko, nemojte ga puštati u školu nekoliko dana. Kad dijete školske dobi jednom dobije konjunktivitis, nije rijetkost da se on proširi na čitav razred.

Liječenje ljekovitim biljem

Pomoću kapaljke ispirite oko nekoliko puta na dan jednom od sljedećih otopina. U svakom slučaju, tekućinu za ispiranje oka prije upotrebe ohladite i procijedite.

1 žličica sušene ljekovite očanice (Euphrasia officinalis) prelivene s 1/2 l kipuće vode.
2 do 3 žličice kamilice (Matricaria recutita) u 1/2 l kipuće vode.

Homeopatija

Ovisno o vašim simptomima, uzimajte sljedeće lijekove četiri puta na dan tijekom jednog ili dva dana.

Za oči koje vas peku i crvene, napuhnute kapke, Apis 12x.
Za krvlju podlivene oči i osjećaj kao da imate pijesak u očima, Argentum nitricum 12x.
Za svrbež u očima s ljepljivim žutim iscjetkom, Pulsatilla 12x.

Konvencionalna medicina

Ako se čini da vaši simptomi konjunktivitisa nisu povezani s prehladom ili alergijom, možda se trebate obratiti liječniku ili oftalmologu radi liječničke dijagnoze. Kod bakterijskog konjunktivitisa liječenje će vjerojatno zahtijevati antibiotske kapi za oči ili mast. Alergijski konjunktivitis može reagirati na antihistaminske ili steroidne kapi za oči, ali ne biste smjeli upotrebljavati steroidne kapi za oči kod bakterijskog ili virusnog konjunktivitisa.

Alternativni načini liječenja

Alternativni načini liječenja oslanjaju se na prirodne lijekove za smirivanje nadraženih očiju i ublažavanje svrbeža i upale.

Liječenje kod kuće

Možete čistiti i umirivati nadražene oči pripremljenom tekućinom za ispiranje očiju na bazi borne kiseline ili iskušajte gore navedene tekućine za ispiranje očiju od ljekovitog bilja. Da biste ublažili nelagodu izazvanu bakterijskim ili virusnim konjunktivitisom, stavljajte topao oblog po 5 do 10 minuta tri do četiri puta na dan. Kod alergijskog konjunktivitisa stavljajte hladan oblog ili hladnu mokru vrećicu čaja na zatvoreno oko. Ako se stanje ne popravi za pet dana, savjetujte se s oftalmologom.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU