back to top

Krvni ugrušci

Krv slobodno teče arterijama debelim kao palac i kapilarama tankim kao vlas kose. Na prvi znak ozljede ili traume, krv se zgušnjava ili zgrušava zaustavlja svoj tijek na mjestu rane. Zgrušavanje je poželjno, čak životno važno, kad je krvna žila ozlijeđena, ali stvaranje ugrušaka unutar zdravih krvnih žila neprirodno je i moguče opasno po život. Takvi ugrušci česte su komplikacije srčanih bolesti ili bolesti vena poput flebitisa.
Ugrušak koji se stvara u srcu ili krvnoj žili i tamo ostaje naziva se tromb. Sitni trombi razvijaju se na stijenkama krvnih žila da bi zacijelili sitne ozljede, a zatim se normalno rastope. Ako se ne rastope, ne samo da mogu usporiti krvotok, nego se isto tako mogu osloboditi ili otrgnuti i oteći s krvlju. Ugrušak koji putuje i zatim se smjesti na nekoj točki u krvne žili zove se embolus. Embolusi su rjeđi od tromba. ali potencijalno opasniji.
Opasnost koju predstavlja abnormalan krvn ugrušak ovisi i o njegovoj veličini i o mjestu na kojem se nalazi. Opstrukcijski ugrušak u cerebralnoj arteriji, na primjer, može izazvati moždani udar Krvni ugrušci u arterijama koje snabdijevaju srce – koronarnim arterijama – glavni su uzrok srčanog udara. Sitni krvni ugrušci u arterijama oka mogu dovesti do gubitka vida. Embolus u plućima koi začepi plućnu arteriju može dovesti do vrlo teško; disanja, pa čak i smrti.

Simptomi

  • Krvni ugrušci obično ne stvaraju nikakve očigledne simptome. Komplikacije od abnormalnih ugrušaka mogu izazvati različita oboljenja i poremećaje.
  • Iznenadna i izolirana bol u ruci ili nozi – iza koje nekad slijedi promjena boje kože, trnci, obamrlost ili osjećaj hladnoće neposredno ispod mjesta boli – daje naslutiti prisutnost velikog ugruška koji sprečava protok krvi. Ako se ne liječi, mogao bi dovesti do gangrene (odumiranja tkiva).
  • Tvrda, plavkasta kvržica u veni može biti posljedica velikog krvnog ugruška.
  • Iznenadna djelomična ili potpuna sljepoća jednog oka može biti posljedica krvnog ugruška koji začepljuje mrežničnu arteriju.
  • Silovita vrtoglavica, koja oštećuje tj. umanjuje vašu sposobnost stajanja ili hodanja može biti izazvana malenim krvnim ugruškom koji začepljuje cerebralnu arteriju.

Obratite se liječniku

  • ako patite od angine pektoris ili imate bilo kakve simptome koji se povezuju s moždanim udarom. Uzrok može biti neprirodno grušanje krvi.
  • ako doživite iznenadno ili ustrajno senzorno oštećenje. Među moguće uzroke koje bi trebalo istražiti ubraja se začepljenje krvne žile.

Uzroci

Krv će se zgrušavati unutar krvnih žila ako su stijenke krvnih žila oštećene ili ako krvotok postane neobično usporen, kao kod ateroskleroze. Od bolesti poput flebitisa upale se stijenke krvnih žila i potiče se stvaranje abnormalnih ugrušaka. Zgrušavanje uslijed usporenog protoka krvi učestala je komplikacija mirovanja u ležećem položaju, a može čak biti izazvana učestalim letenjem ili vožnjom na daleke udaljenosti. Tromboza zdjelične vene povremena je porođajna komplikacija i obično se povezuje s infekcijama maternice ili zdjelice.

Nenormalno stvaranje ugrušaka nekad se povezuje s kongestivnom bolešću srčanog mišića koja sprečava srce da djelotvorno pumpa krv. Osim toga krv se može zgrušavati ako je bolesna ili izmijenjena određenim oboljenjima. Poremećaj krvi zvan trombocitemija, na primjer, uzrok je povećane proizvodnje krvnih pločica, sićušnih krvnih stanica koje pospješuju zgrušavanje, što dovodi do prekomjernog zgrušavanja. Čimbenici koji mogu pridonijeti stvaranju ugruška uključuju pušenje, uporabu oralnih kontracepcijskih sredstava, slabu prehranu, gojaznost, proširene vene i mnoge druge bolesti.

Prevencija

Jedite raznoliku hranu sa što manje zasićenih masti, a što više voća, povrća i prirodnih vlakana.
Redovito vježbajte da biste poticali rad krvotoka i klonili se dodatnih kilograma.
Neki liječnici preporučaju svakodnevne doze acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirina) pacijentima kojima prijeti opasnost od abnormalnog zgrušavanja. No budući da je to snažan lijek, ne uzimajte ga trajno ako vam to liječnik nije propisao.

Rad na tijelu

Ako se izvor zgrušavanja nalazi u nogama, a uzrok je slab krvotok, terapija masažom može biti blagotvorna. Ako imate flebitis, masažu bi uvijek trebao izvoditi osposobljeni terapeut kako bi se izbjeglo pomicanje ugruška u krvnoj žili.

Liječenje ljekovitim biljem

Smatra se da paprika (Capsicum frutescens) i ginko (Ginkgo biloba) rastapaju fibrin, bjelančevinu aktivnu u stvaranju ugrušaka. Za kurkumu (Cu reuma longa),

Ugrizi koji liječe
U slini šišmiša vampira, slini pijavice i otrovu zmije Ancistrodon contortrix znanstvenici su pronašli enzime koji sprečavaju zgrušavanje krvi. Ti enzimi pružaju pijavici i vampiru dovoljno vremena da se nahrane krvlju svojih žrtava; a što se tiče zmije, pomažu da se otrov brže širi kroz krvotok žrtve. Sto se nas ostalih tiče, sintetizirane verzije istih enzima mogle bi značiti nove protuotrove za potencijalno škodljive krvne ugruške.
borovnicu (Vaccinium myrtillus), đumbir (Zingiber officinale), ekstrakt iz kožice grožđa te gugulipid, ekstrakt mire (Commiphora molmol) vjeruje se da smanjuju ljepljivost krvnih pločica. Češnjak (Allium sativum) i luk (Allium čepa) navodno postižu oboje, kao i bromelin, enzim iz ananasa.

Prehrana

Ako želite prirodno kondicionirati krv, neki stručnjaci preporučaju više ribe, vjerujući da neka riblja ulja čine krvne pločice manje ljepljivima. Određeni vitamini i minerali mogu također djelovati kao prirodni antikoagulansi. Pitajte svog liječnika ili nutricionista za dodatne količine vitamina E i magnezija da bi se spriječilo stvaranje abnormalnih ugrušaka.

Konvencionalna medicina

U nekim okolnostima propisuje se terapija lijekovima da bi se smanjila opasnost od neprirodnog stvaranja ugrušaka. Liječnik može propisati acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin) pacijentima koji su u opasnosti od embolije ili tromboze. Tijekom kritične faze skrbi može se upotrijebiti streptokinaza da bi se rastopilo postojeće ugruške u predjelima kao što su srce i pluća. Nakon operacije može se upotrebljavati intravenski heparin da bi se spriječilo stvaranje ugrušaka ili zaustavilo trombozu dubokih vena. Krvni ugrušci mogu se ukloniti tijekom kirurškog zahvata na srcu i krvnim žilama, ali operacija isključivo radi uklanjanja ugrušaka opravdana je samo u akutnim slučajeima, kao što je prijeteće odumiranje tkiva.

Alternativni načini liječenja

Ako uzimate antikoagulativna sredstva (lijekove protiv zgrušavanja), pitajte svog liječnika za moguće kontraindikacije prije nego što počnete s bilo kojom vrstom liječenja ljekovitim biljem ili vitaminima.

DRUGI UPRAVO ČITAJU