back to top

Ljekovite juhe

Ništa nas u hladnim danima ne može tako dobro zagrijati kao tanjur fine, tople juhe. No, nisu juhe samo za grijanje. Juhe znaju biti i jako ljekovite, pa je to još jedan razlog zašto bi se trebale nalaziti na našem jelovniku što češće. Opskrbljuju tijelo hranjivim tvarima te su lako probavljive.

Pileća juha

Najpopularnija juha za prehladu je pileća juha. Pretpostavlja se da može spriječiti bijele krvne stanice da pokrenu upalu i kongestiju gornjeg dišnog sustava. Ukoliko je začinimo češnjakom i crvenim lukom, juha će imati i protuvirusna svojstva.

Priprema se na jednostavan način. Komade piletine prekrijemo vodom te pustimo da zavrije. Dodajemo crveni luk i narezanu mrkvu te pustimo da kuha 2 do 3 sata. Dodamo začine: papar, sol, peršin te nagnječeni češnjak. Ukoliko želimo gušću juhu, povrće omekšamo i napravimo pire od njega, te tako vratimo u juhu.

Juha od cvjetače ili brokule

S obzirom da je zeleno povrće izvor vitamina C, definitivno su dobar izbor za hladne dane kad nam je oslabljen imunitet. To su niskokalorične biljke, s malo ugljikohidrata, ali pune vitamina.

Juha od indijskog graha

Indijski grah je mala sjemenka koja nalikuje leći. Juha od indijskog graha je pljesniva okusa, a preporučuje je se pomiješati s grahom, te joj dodati rižu. Kao i ostale sjemenke koje kuhamo, indijski grah je prije pripreme juhe potrebno namakati barem 8 sati u vodi. Ukoliko ne možemo naći indijski grah, možemo ga zamijeniti lećom. Dobit ćemo u oba slučaja gusto ukusno jelo koje je odlično za prevenciju visokog krvnog tlaka.

Juha od luka

Najpoznatija za pročišćavanje krvi i poticanje rada srca te krvotoka je juha od luka. Juha se jednostavno priprema na način da se usitnjeni luk stavi na otopljeni maslaca te se prelije s juhom od kostiju ili pilećom juhu, nakon desetak minuta što se sve zajedno kuha spremno je za jelo.

Kurkuma je začin koji je jako zdrav, a ima i antikancerogeno djelovanje, pa ga je dobro dodavati kao začin u naše ljekovite juhe koje tako postaju još ljekovitije.

Foto: bitt24/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma