Zdrave juhe

U hladnijim zimskim danima više nam odgovaraju topla jela koja se jedu žlicom, jer nam stvaraju osjećaj topline i ugode. Na vrhu poželjnih jela zasigurno se nalaze i juhe, koje postoje u svim mogućim okusima. Krem juhe, mesne juhe, s tjesteninom ili bez, ponuda je sve veća. No, nisu sve juhe jednako zdrave.

Najzdravije su zasigurno svježe domaće juhe bez soli i masnoća spravljene od graha, leće, ječma, povrća, smeđe riže i luka.

Jako je zdrava i juha od špinata, koja je puna vitamina i preporučuje se i za djecu. Ona se radi od špinata i krumpira, te se dodaju začini kao što su sol, papar, kiselo vrhnje i češnjak, a poželjno je dodati i malo brašna da dobijemo gustu juhu.
Po želji se dodaje i muškatni oraščić.

Lagana i jako ukusna je i juha s bundevom i bosiljkom. Za nju nam je potreban blender. Na ulju popržimo luk te dodamo nasjeckanu bundevu. Nakon 15 minuta kad je bundeva omekšala, dodajemo joj bosiljka i malo maslinova ulja te miksamo dok ne dobijemo gustu i kompatibilnu smjesu.

Za ljubitelje mesnih juha jako je ukusna i kreposna domaća pileća juha u koju možemo dodati rižu. No, za ovu juhu je potrebno i više vremena s obzirom da je vrijeme pripreme oko 2 sata. No, nije ništa komplicirano. Potrebno je pileće kosti i kožu kuhati u vodi s dodatkom peršina, češnjaka, luka i celera. Nakon sat vremena dodati povrća kao što je krumpir, grašak, mrkva i po želji, te čekati da se i povrće skuha. Po želji zadnjih 10 minuta dodajemo i rižu.

Potrebno je izbjegavati konzervirane juhe, masne juhe od kocke te sve krem juhe jer imaju puno štetnih aditiva i konzervansa. Osim toga, sadržavaju tvari koje sprječavaju apsorpciju esencijalnih masnih kiselina koje nam pomažu u smanjivanju kolesterola. Treba dobro čitati što sadrži juha koju kupujemo,jer ipak može se pronaći i neka bez dodatka kemikalija i soli. No,najzdravije kupovne juhe su ipak one iz hladnjaka supermarketa, pa je u dućanu ipak najbolje kupiti takvu.

Foto: Rafa Irusta/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma