Menopauzalne tegobe

Izraz menopauza označava prestanak menstruacja, no rabi se i za mjesece i godine ženina života prije i nakon njezine posljednje menstruacije – razdoblje u kojem se mogu, ali ne moraju, dogoditi neke tjelesne i emocionalne promjene.
Većina žena posljednju menstruaciju dobije u dobi od oko pedeset godina, neke u dobi od četrdeset, a vrlo malen postotak u dobi od šezdeset godina. Većina žena primijetit će i nekoliko godina prije prestanka menstruacije neke promjene – nepravilne cikluse i oskudnije krvarenje.
Neki simptomi, uključujući nastupe vrućine promjene raspoloženja, privremeni su i proći će kad se vaše tijelo prilagodi novim razinama hormona. No mogu se pojaviti i trajnije tegobe. Primjerice, snižena razina estrogena utječe na apsorpciju kalcija u kosti a može izazvati i porast razine kolesterola u krvi. Zbog toga su žene u postmenopauzi izložene povećanoj opasnosti od osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti poput ateroskleroze.

Simptomi

Simptomi menopauze ne javljaju se u svih žena. Ako se simptomi pojave, to mogu biti:

  • nastupi vrućine – iznenadno crvenilo ili vrućina u licu, vratu i gornjem dijelu leđa, koji mogu izazvati znojenje. Nastupi vrućine obično traju nekoliko minuta.
  • noćno znojenje, koje može prekidati san i uzrokovati nesanicu
  • bol tijekom snošaja, izazvana stanjivanjem sluznice rodnice i gubitkom vlažnosti
  • povećana nervoza, tjeskoba i razdražljivost
  • učestalija potreba za mokrenjem, osobito noću

Obratite se liječniku

  • ako počnete krvariti nakon menopuze; to može, uz ostalo, ukazivati na rak maternice. Potreban je ginekološki pregled.

Uzroci

U žena se oko četrdesete godine obično smanjuje aktivnost jajnika i postupno potpuno prestaju s radom, uključujući proizvodnju jajnih stanica. Isto tako, što je još važnije, jajnici smanjuju proizvodnju estrogena i progesterona. Kako se razine ovih hormona, posebice estrogena, snižavaju, tako nastupaju promjene u cijelom tijelu, posebice u reproduktivnom sustavu, a prestanak menstruacije je najuočljivija promjena. Snižene razine estrogena mogu biti odgovorne i za razne druge simptome koji prate menopauzu.

Liječenje

Konvencionalna medicina, jednako kao i alternativni načini liječenja tegobe menopauze liječe nadoknadom estrogena koji organizam više ne proizvodi u dovoljnoj količini. U konvencionalnoj medicini primjenjuje se nadomjesno hormonsko liječenje, iako je ovo liječenje dijelom proturječno zbog nuspojava koje ga uvijek prate. Zbog toga s liječnikom treba pažljivo razmotriti opasnosti i dobrobiti ovog liječenja.

Kinesko ljekovito bilje

Neke kineske biljke – uključujući dong quai, tj. kinesku anđeliku (Angelica sinensis) i azijski ginseng (Panax ginseng) – sadrže vrstu estrogena poznatu kao fitoestrogen ili biljni estrogen. Važni su precizni omjeri, jer su neke doze otrovne. Posavjetujte se sa stručnjakom.

Liječenje ljekovitim biljem

Fitoestrogen se može naći u raznom bilju i hrani. Ekstrakti i čajevi od crne cimifuge (Cimicifuga racemosa) mogu priskrbiti korisne količine fitoestrogena. Estrogenske biljne kreme mogu ublažiti suhoću rodnice i kože. Kombinacije srčenice (Leonurus cardiaca), konopljike (Vitex agnuscastus), divljeg jama (Dioscorea villosa) te drugih biljaka, mogu smanjiti ubrzano kucanje srca koje prati nastupe vrućine.

Prehrana

Konzumiranje hrane koja sadrži mnogo biljnih estrogena, poput soje i limete, može ublažiti simptome. Ostali izvori biljnog estrogena su orasi i sjemenke, komorač, celer, peršin i laneno ulje.

Konvencionalna medicina

Nadomjesnim hormonskim liječenjem u organizam se unose dodatne količine estrogena i progestagena, obično na usta ili u obliku flastera. Većina bolesnica na hormonskom nadomjesnom liječenju uzima kombinaciju estrogena i progestagena, jer sam estrogen može izazvati teške nuspojave poput raka sluznice maternice i raka maternice. Progestagen može izazvati nuspojave kao što su nepravilno krvarenje, glavobolje, nadutost te oticanje i bolovi u grudima. Može se pojaviti i lažna mjesečnica, ovisno o dozi koju uzimate. Ukoliko vam je učinjena histerektomija i nemate maternicu, progestagen nije potreban. Liječnik vam može preporučiti nadomjesno hormonsko liječenje za sprečavanje bolesti srca i krvnih žila i osteoporoze, posebice ako su se ove bolesti javljale u obitelji.
Liječnik vam može propisati vaginalnu estrogensku kremu koja pomaže zaustaviti stanjivanje vaginalne sluznice i poboljšava podmazivanje rodnice.
Ako ste imali rak dojke, rak endometrija, bolest jetre ili krvne ugruške ne biste smjeli uzimati estrogen, jer povećava opasnost od ponovne pojave tih bolesti. No i sam progestagen može ublažiti nastupe vrućine.

Liječenje kod kuće

Povećajte unos kalcija i počnite vježbati pod opterećenjem kako biste izbjegli osteoporozu i očuvali zdravlje.
Za liječenje nastupa vrućine i smanjivanje opasnosti od bolesti srca i krvnih žila, uzimajte 400 do 800 MJ vitamina E na dan.

DRUGI UPRAVO ČITAJU