Mišićni grčevi

Mišićni grčevi mogu biti raširen izvor neugode od probadanja u bočnoj strani tijela dok trčite do grča u listu koji vas budi u gluho doba noći. Mišić koji radi prirodno se grči, zatežući se kako bi iskoristio vlačnu silu, a zatim se isteže kad je pokret završen ili kad drugi mišić vrši silu u suprotnom smjeru. No kojiput se mišić steže s velikim intenzitetom i ostane stegnut. To je mišićni grč.

Simptomi

Ako ste jednom osjetili mišićni grč, vjerojatno ćete prepoznati sve buduće prema bolovima koje izazivaju. Cesti simptomi su:

  • oštar, nagao, bolan grč ili zatezanje mišića, posebice u nogama
  • zahvaćeni mišić tvrd je na dodir
  • u nekim slučajevima vidljiva je iskrivljenost ili trzanje mišića ispod kože
  • u drugim slučajevima primjetni su iznimno jaki grčevi u rukama i nogama koji naglo počinju, a katkad zahvaćaju i trbušne mišiće; ovi simptomi karakteristični su za grčeve izazvane vrućinom
  • uporni grčeviti bolovi u donjim trbušnim mišićima koji se mogu pojaviti kod tegoba s leđima ili tijekom menstruacije

Obratite se liječniku

  • ako često imate mišićne grčeve.
  • ako mišićni grč traje dulje od jednog sata.
  • ako se grč javlja u prsima ili rukama. Ovo može ukazivati na ozbiljne srčane ili abdominalne tegobe. Odmah potražite liječničku pomoć.

Uzroci

Mišići se skraćuju i produžuju kao odgovor na električne signale iz živaca. Minerali kao što su natrij, kalcij i magnezij, koji okružuju i prožimaju mišićne stanice, igraju ključnu ulogu u prijenosu ovih signala. Neravnoteža ovih minerala, jednako kao i određeni hormoni, tjelesne tekućine i kemijske tvari ili poremećaji unutar samog živčanog sustava mogu omesti protok električnih signala i izazvati mišićni grč.
Pretjerani tjelesni napor iscrpljuje tekućine i mineralne tvari i može dovesti do grčenja, posebice u osoba koje vježbaju ili rade u uvjetima pregrijavanja tijela. Ukoliko ne pijete mnogo tekućine, aktivnosti kao što je rad u vrtu po vrućem ljetnom danu mogu izazvati toplinske grčeve. A ukoliko ne poduzmete korake za ublažavanje toplinskih grčeva, oni mogu napredovati do mnogo ozbiljnijeg toplotnog udara i iscrpljenosti vrućinom.
I hormonska neravnoteža uzrokovana dijabetesom i tegobama sa štitnjačom može izazvati grčeve, kao i smanjena opskrba mišića kisikom iz krvi. Primjerice, razine kisika u krvi često padaju u pušača uzrokujući grčenje mišića, posebice kad pušači obavljaju težak fizički posao.
Ako se pomaknete u snu, možete ukliještiti živac, koji će signalizirati mišiću da se stegne, a to može dovesti do grča. Ako ste skloni noćnim grčevima, radite vježbe istezanja prije lijeganja u krevet.

Liječenje

Postoje jednostavne tehnike ublažavanja običnih, povremenih mišićnih grčeva, no ako imate česte ili snažne grčeve, idite liječniku. Učestali grčevi mogu ukazivati na ozbiljniju bolest. Snažni grčevi u prsima, ramenima ili rukama mogu biti simptomi srčanog udara. Odmah potražite liječničku pomoć.

Prevencija

Svaki dan pijte 6 do 8 čaša vode. Pazite da se postupno priviknete na uobičajeno vježbanje i sport, posebice početkom ljeta. Redovito radite vježbe istezanja, osobito prije odlaska na spavanje. Ako pušite, uključite se u program koji će vam pomoći da prestanete.    

Akupresura

Ako se grč javio u listu, osobe koje se bave akupresurom preporučit će pritisak na donji dio mišićne izbočine na listu dvije ili tri minute.

Liječenje ljekovitim biljem

Oparak (infuz)ginka (Cingko biloba) može pomoći u poboljšavanju krvotoka i ublažavanju grčeva u nogama. Prelijte šalicu vrele vode preko dvije žličice osušene biljke i ostavite da se namače 15 do 20 minuta. Pijte tri puta na dan. Neki travari preporučuju japansku dunju (Chaenomeles speciosa) kao spazmolitikza grčeve u listovima.

Homeopatija

U slobodnoj su prodaji homeopatski pripravci Cuprum metallicuma (6c) u obliku tableta koji, ako se lagano sišu, oslobađaju od grčeva i bolova.

Prehrana

Nutricionisti preporučuju uzimanje dodatnih količina vitamina E (300 MJ na dan) radi sprečavanja noćnih grčeva. Olakšanje može donijeti i povećan unos kalcija. Dobri izvori su mlijeko, sir, jogurt, tamnozeleno lisnato povrće i konzervirana riba.

Konvencionalna medicina

Obične mišićne grčeve nije potrebno medicinski liječiti. Obično je dovoljno masirati mišiće koji se grče ili uzimati tekućinu za ublažavanje toplotnih grčeva. Kod čestih ili snažnih grčeva liječnik treba dijagnosticirati i liječiti osnovni uzrok.

Liječenje kod kuće

Da biste se oslobodili tipičnog grča, trebate spriječiti skraćivanje mišića fizikalnim istezanjem ili masiranjem ili primjenom oba postupka. Mišiće lista možete istezati na jednostavan način, stajanjem na prstima i laganim spuštanjem peta. Za bolje istezanje oslonite se dlanovima ili podlakticama na zid, stopala držite priljubljena uz pod i klizite prema natrag sve dok ne budete naslonjeni na zid s nekoliko desetaka centimetara udaljenosti. Za još jače istezanje, potisnite stopala daleko nazad.
Da biste masažom prekinuli grč, iz sjedećeg položaja istegnite pete prema dolje, usmjeravajući nožne prste prema glavi, a rukom čvrsto stegnite list. Počnite s krajeva grča i nježnim pritiscima pomičite se prema središtu. Za tvrdokorni grč namačite nogu u vrućoj kupelji, ako je moguće uz istezanje i masiranje.
Za liječenje toplotnih grčeva pijte mnogo hladne vode. Ovo je i najbolji način sprečavanja pojave toplotnih grčeva: popijte čašu hladne vode prije i nakon vježbanja te svakih 15 minuta tijekom vježbanja. Ako umjesto toga uzimate sportske napitke, pijte one koji sadrže malo šećera. Šećer u pregrijanom tijelu može dovesti do trbušnih grčeva. Razređujte sokove s tri puta većom količinom vode.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU