back to top

Mokrenju u krevet

Najvažnije što valja upamtiti o mokrenju u krevet jest to da se radi o bezazlenom poremećaju i da to nije voljan čin. Kažnjavanje nikada nije rješenje. Mnogo djece mokri u krevet; većinom su to dječaci.
Ne budite bezrazložno zabrinuti zbog mokrenja u krevet ako vam dijete nije starije od šest godina. Prije te dobi organizam se možda nije dovoljno razvio da bi kontrolirao radnje mokraćnog mjehura noću. Vrijeme obično liječi taj problem: većina djece sama riješi teškoće prije nego što navrše sedam godina.

Simptomi

Nije neobično kod djece mlađe od šest godina da imaju nevolja pri kontroliranju mokraćnog mjehura po noći. Morali biste se zabrinuti zbog mokrenja u krevet samo:

  • ako vam je dijete starije od šest godina i nikada nije ostalo suho po noći ili nastavlja mokriti u krevet dvaput mjesečno ili češće.
  • ako vam dijete iznenada počne mokriti u krevet noću nakon razdoblja u kojemu je po noći ostajalo suho.

Obratite se liječniku

  • ako vaši napori da naučite dijete da po noći ostane suho ne djeluju ili vaše dijete treba dodatnu pomoć u rješavanju tegobe.
  • ako vam dijete mokri u krevet, mokrenje mu je učestalo i bolno, a ima tamno-smeđu mokraću (znak krvarenja), bolove u trbuhu ili temperaturu; ovi simptomi mogu ukazivati na infekciju mokraćnog mjehura ili mokraćnog trakta.
  • ako vaše dijete proživljava popratne učinke koji utječu na njegovo ponašanje ili mu ometaju san nakon što je započelo s kurom propisanog lijeka za liječenje mokrenja u krevet. Mnogi lijekovi koji se koriste u liječenju uzrokuju takve popratne učinke.

Uzroci

Zašto dolazi do mokrenja u krevet nije u cijelosti shvaćeno, iako se čini daje većina slučajeva posljedica neke vrste razvojnog zaostajanja. Neki stručnjaci smatraju daje mokrenje u krevet u cijelosti problem ponašanja, drugi pak vjeruju da mu je podrijetlo fiziološko, a ima i onih koji misle da ulogu igraju i fiziološki čimbenici i čimbenici ponašanja. Samo dva posto slučajeva može se pripisati neurološkim problemima (često izazvanim strukturalnim abnormalnostima kralježnice) ili specifičnim bolestima poput dijabetesa ili infekcija mokraćnog mjehura.
Praktičari alternativnih načina liječenja vjeruju da neusklađenost mišića i zglobova oko zdjelice može utjecati na aktivnost mišića stezača (sfinktera) koji kontrolira puštanje mokraće.
Svaka nova, stresna situacija može izazvati djetetovo ponovno mokrenje u krevet. Kad se dijete prilagodi toj situaciji, problem bi se sam morao riješiti. Ako se stanje ne popravlja, ovdje navedeni načini liječenja morali bi pomoći. Osim toga, trebali biste navesti dijete da vam priča o svojim strahovima i tako ih prebrodi.

Prevencija

Poučite starije dijete kako da promijeni svoju posteljinu. Pripremite čistu pidžamu i plahte u njegovoj sobi svake večeri. Pomoći ćete mu da izbjegne neugodnost i pružiti mu osjećaj da ima sve pod kontrolom ako se više ne mora oslanjati na vas.
Ako upotrebljavate spravu s alarmom za uvjetovanje ponašanja, izbjegavajte najlonske plahte i pidžame; najlon izaziva znojenje koje može aktivirati alarm.
Spriječit ćete močenje madraca ako upotrebljavate prekrivač za madrac s plastičnom podstavom (od koje se dijete može znojiti) ili, još bolje, nabavite mu manji gumirani, mekom tkaninom prekriven podmetač koji može staviti preko mokrog dijela kreveta nakon nezgode.    

Akupresura

Prema zagovornicima akupresure, može pomoći svakodnevna primjena dubinskog pritiska palcem pokretom prema gore na sljedeće točke: Žila začeća Bubreg 3, Slezena 6. Također pritišćite Srce 7, točku u udubini djetetova ručnog zgloba, točno ispod malog prsta, najviše jednu minutu, a zatim promijenite stranu.

Rad na tijelu

Vježbe rastezanja mokraćnog mjehura mogle bi djetetu pomoći da poveća kapacitet mjehura. Jednom n i dan dijete bi moralo zadržati mokraću što je moguće duže od prvog pokazatelja da mu je mjehur pun.
Vi biste s djetetom trebali svaki dan mjeriti ispuštenu mokraću da biste vidjeli povećava li se kapacitet. Neka dijete to vježba do tri mjeseca da biste pružili ovoj tehnici priliku da djeluje.

Homeopatija

Budući da je mokrenje u krevet kronični problem, morate potražiti pomoć iskusna homeopata. Cesti lijekovi uključuju Equisetum, Causticum, Lycopodium i Pulsatillu.

Psihomatsko liječenje

Hipnoterapija može biti djelotvorna u djece koja su vrlo motivirana. Uz pomoć osposobljenog stručnjaka, vaše će dijete usvojiti niz odluka koje će izgovarati prije odlaska na spavanje, na primjer: »Kad budem trebao piškiti, probudit ću se posve sam i otići na zahod.«

Prehrana

Katkad se mokrenje u krevet povezuje s alergijama na hranu. Pokušajte iz djetetove prehrane izbaciti mliječne proizvode, citrično voće i čokoladu – vrste hrane koje se najčešće povezuju s alergijama.

Osteopatija

Ako vježbe ili liječenje utemeljeno na ponašanju ne djeluju, savjetujte se s osteopatom radi manipulacije križa kod vašeg djeteta ili područja zdjelice da bi se izmijenilo moguće probleme građe tijela.

Konvencionalna medicina

Da biste isključili problem povezan s bolešću, pedijatar će napraviti pretragu krvi i mokraće. Ako se pretragom otkrije dijabetes ili infekcija, pedijatar će prvo liječiti to oboljenje. Liječnik će također pregledati dijete da bi isključio probleme živčanog sustava.
Postoje tri primarna načina na koje se liječi mokrenje u krevet u inače zdrava djeteta: čekanje da se to riješi samo od sebe, primjena uvjetovanog ponašanja i poduzimanje terapije lijekovima.
Čekanje, put kojem se najradije pribjegava, može učiniti vaše dijete tjeskobnim. No ako je dovoljno staro da mu koristi motivacijsko savjetovanje – da nauči o tom stanju i sudjeluje u njegovu rješavanju – ono i ostatak obitelji moći će se bolje nositi s time. Jedan oblik motivacije jest predložiti djetetu da stavi zvjezdicu na tablicu ili kalendar kako bi označilo suhe noći.
Uvjetovanje ponašanja – pomoću sprave sa senzorom koji otkriva mokro i aktivira alarm – pokazalo se vrlo učinkovitim. Dijete počinje povezivati napinjanje mokraćnog mjehura s buđenjem i s vremenom »nauči« probuditi se prije no što se pomokri.
Liječenje lijekovima smatra se manje djelotvornim zato što većina djece počne ponovno mokriti u krevet nakon što prestane uzimati lijek. No ono ima svoje mjesto. Za kratkoročnu pomoć – kad vam dijete na primjer, spava kod prijatelja – dezmopresin, intidiuretik, dobro djeluje. Liječnici odustaju od antidepresiva imipraminazbog popratnih učinaka.

DRUGI UPRAVO ČITAJU