Nordijsko hodanje

Jedan od novih i naširoko prihvaćenih odlika rekreacije je nordijsko hodanje. To je onaj oblik šetnje sa štapovima. Ovaj oblik rekreacije iz dana u dan ima sve više pobornika koji su oduševljeni ovakvim načinom održavanja idealne težine i zdravlja.

Prednosti nordijskog hodanja

Jedna od najvećih prednosti nordijskog hodanja je to što je pogodan za sve uzraste, od mlađih do starijih jer se intenzitet hodanja bira individualno.

Isto tako, nijedna skupina nije isključena, čak ni srčani bolesnici ili neki drugi koji se zbog svoje zdravstvene tegobe ne mogu baviti nekim drugim oblikom rekreacije.
Nordijsko hodanje pomaže i onima koji tijekom dana puno sjede, što je većina ljudi koji imaju uredski posao.

Nordijsko hodanje posebno pomaže očuvanju vaših leđa i pravilnog držanja. Iako hodanje zna u nekim slučajevima oštećivati zglobove, upravo štapovi su ti koji to sprječavaju u ovom slučaju.

Nordijsko hodanje bi trebalo trajati između 60 i 90 minuta po treningu kako biste postigli optimalne rezultate. Prije svakoga treninga treba se zagrijavati, a postoje i različiti tečajevi gdje vas uče kako i što te rade na kondiciji pojedinca.

Nordijsko hodanje nikako ne možete naučiti sami, već vam je za to svakako potreban profesionalni trener. Neispravno korištenje štapova priskrbit će vam stoga više štete nego koristi. Svakako to imajte na umu ako odlučite zaobići stručnu pomoć kada se počnete baviti nordijskim hodanjem.

Što se tiče izbora adekvatnih štapova, oni se mogu nabaviti po početnoj cijeni od 150 kuna, a jedino na što trebate paziti je to da odgovaraju vaših veličini. Glavna zadaća štapova je da smanjuju otpor za donje ekstremitete.

Foto: Anneli Salo/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU