back to top

Čirevi

Čir ili furunkul može izgledati kao ružan prištić ali je zapravo posljedica infekcije stafilokokom koja je zahvatila začepljeni folikul dlake ili, kojiput, lojnu žlijezdu.

U početku čir je crven i osjetljiv; nakon tjedan do 10 dana ispod kože se skupi gnoj, uslijed čega središte čira poprimi bjelkastu boju. Gnoj je zapravo tvorba bijelih krvnih tjelešaca – koje je obrambeni sustav organizma poslao da se bore s infekcijom – pomiješanih s bakterijama i odumrlim stanicama kože.

Čirevi mogu prilično nateći i postati bolan prije nego što pukne koža, gnoj isteče, a rana zacijeli. Karbunkul je skup čireva. Prije pojave antibiotika početkom ovoga stoljeća, karbunkul se smatralo oboljenjem koje može biti opasno po život.

Simptomi

  • Prvi stupanj čira je upaljen, bolan, katkad pulsirajući čvorić ispod kože, koji se najčešće pojavljuje na licu, vratu, stražnjici, ispod pazuha ili – rijetko – na ženskoj bradavici.
  • Nakon nekoliko dana čir se razvije u ispupčenu, crvenkastu ranicu s bijelim ili žutim središtem; može biti iznimno bolan zbog nakupljanja gnoja ispod kože.
  • Skupina čireva naziva se karbunkul; čir na očnom kapku je ječmenac
cirevi
Čirevi

Obratite se liječniku

  • ako čirevi izazivaju pretjerane bolove; možda ćete željeti da vam ga liječnik zareže i istisne.
  • ako je upala praćena temperaturom, ili vam se čir pojavi na usnici, nosu, obrazima, čelu ili kralježnici; bilo kakva infekcija na tim mjestima dovodi vas u opasnost od sekundarne infekcije uslijed unutrašnjeg širenja bakterija krvotokom do kralježnice ili mozga,
  • ako mislite da imate karbunkul. Radi se o ozbiljnoj tegobi koja bi se morala liječiti antibioticima.
  • ako imate čir koji je vrlo osjetljiv, osobito ako se iz njega šire crvene crte ili imate temperaturu i trese vas groznica; možda se infekcija proširila

Čirevi – uzroci

Bakterije stafilokoka koje uzrokuju pojavu čireva obično ulaze u organizam kroz posjekotine, ogrebotine i druga oštećenja kože. Različiti čimbenici mogu djelovati na sklonost nekih osoba čirevima, uključujući poremećaje imunološkog sustava; dijabetes; izloženost određenim industrijskim kemikalijama; pretjeranu uporabu kortikosteroida; obradu lezija ili oštećenja na koži proizvodima na bazi petroleja; te općenito slabo zdravstveno stanje, higijenu ili prehranu.

Liječenje čireva

Većina čireva može se jednostavno liječiti kod kuće pranjem inficiranog područja antibakterijskim sapunom i stavljanjem vrućih obloga, koji pomažu da čir do kraja sazrije.

Antibiotici površinske primjene koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta također su učinkoviti u ograničavanju širenja bakterijske infekcije. Ne stišćite i ne zarezujte čir sami; većina čireva pukne sama nakon otprilike dva tjedna.

Kad se to dogodi, perite lagano taj predio sve dok se gnoj posve ne prestane pojavljivati, a zatim prekrijte flasterom da biste izbjegli ponovno inficiranje i spriječili da istisnuti gnoj dođe do drugih dijelova kože i proširi infekciju. Svakako temeljito operite ruke i dezinficirajte ručnike.

cirevi
Čirevi

Prevencija

Oštećenja kože čine osobu podložnu infekcijama koje izazivaju čireve. Mogu ih izazvati rezovi od brijanja; isto tako i kontaktni sportovi, fizički rad, ugrizi kukaca te niz drugih svakodnevnih aktivnosti. Evo nekoliko savjeta:

  • Redovito se perite i pobrinite se pravovremeno za manje ozljede na koži.
  • Nikada ne dijelite ručnike, posteljinu, odjeću ili sportsku opremu s nekim tko ima čir ili neku drugu infekciju. Odjeća, posteljina i ručnici takve osobe trebali bi se prati svakodnevno u vrlo vrućoj vodi s praškom za pranje ili izbjeljivačem.
  • Nikada ne istiskujte čir. Gnoj može proširiti infekciju i izazvati komplikacije, poput sekundarne infekcije ili karbunkula

Kinesko ljekovito bilje

Kinesko travarstvo usredotočuje se na smanjenje vrućine u tijelu, za koju se smatra da uzrokuje čireve. Pokušajte piti čaj od maslačka (Taraxacum mongolicum), krizanteminog cvijeta (Chrysanthemum indicum) ili ljubice (Viola yedoensis).

cir
Čirevi

Liječenje ljekovitim biljem

Postoji obilje biljnih lijekova za čireve. Za suzbijanje upale možete birati između masti napravljene s bijelim sljezom (Althaea officinalis), biljnog obloga od brijesta (Ulmus fulva) i tinkture od perunike (Iris versicolor) ili mire (Commiphora mol mol).

Za suzbijanje infekcije nanesite ulje kajeputovca (Melaleuca spp.) na čir četiri do šest puta na dan. Eterična ulja bergamote (Citrus bergamia), lavande (Lavandula officinalis), kamilice (Matricaria recutita) kadulje (Salvia officinalis) također se preporučaju zbog svojih antibakterijskih svojstava. Hidrastis Hydrastis canadensis) sadrži alkaloid poznat kao berberin, za koji se tvrdi da ima svojstva suzbijanja bakterija; izmiješajte s destiliranim hamamelisom Hamamelis virginiana) i upotrebljavajte kao sredstvo za ispiranje.

Homeopatija

Ako čir izađe iznenada i vrlo je crven i vruć, Belladonna (12x) tri do četiri puta na dan može usporiti ili zaustaviti infekciju. Za vrlo bolne čireve iskušajte Hepar sulphuris, a za one koji sporo zacjeljuju iskušajte Silicu, iste jačine i učestalosti.

Prehrana

Slaba prehrana i određeni nedostaci hranjivih tvari mogu oslabiti imunološki sustav organizma. Osim što će preporučiti prehranu bogatu voćem i povrćem, nutricionist može predložiti da jedete više češnjaka (Allium sativum) zbog njegovih antiseptičkih svojstava te hranu bogatu cinkom da bi se ojačalo obrambeni sustav organizma. To možete postići prehranom ili možete uzimati do tri kapsule češnjaka i dodatnih 45 mg cinka na dan.

Konvencionalna medicina

Ako je bol jaka ili ako čir nikako ne puca, liječnik ga može zarezati i drenirati pazeći da sve bude sterilno. Da bi se izliječio teži oblik izbijanja čireva, liječnik će možda propisati oralni antibiotik poput eritromicina ili dikloksacilina.

Alternativni načini liječenja

Čirevi muče ljude već stoljećima i ljudi im se suprotstavljaju svim vrstama lijekova. Budite oprezni kad iskušavate alternativne lijekove na svojoj koži jer krivim liječenjem možete zapravo pogoršati infekciju.

Liječenje kod kuće

Pomoću toplih obloga ili tople kupke s dodatkom Epsomove soli iz čira će se izvući gnoj.

Muškarci koji dobiju čir na licu trebali bi se prije brijanja prati antibakterijskim sapunom te nanijeti antibakterijsku kremu kad završe.
Oduprite se porivu da zarežete ili istisnete čir sami; posljedica bi mogla biti teška sekundarna infekcija. Većina čireva pukne sama od sebe; u nekim slučajevima čir prođe bez pucanja i nestane ispod kože.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU