back to top

Osteoporoza

Osteoporoza je razmjerno rijetka bolest međj mladim ljudima. Mnogo je češća među starijim i. Smatra se da oko 25 posto žena starijih od 60 godina ima kliničke znakove osteoporoze. lako bolest zahvaća sve kosti, najčešće dolazi do prijeloma kralježnice ručnog zgloba i kuka. U starijih osoba prijelomi kuka mogu biti osobito opasni, jer duga nepokretne a tijekom liječenja često dovodi do nastanka krvnih ugrušaka ili upale pluća. Otprilike jedna trećina starijih žena s prijelomom kuka umire u roku od šest mjeseci nakon prijeloma.

Osamdeset posto oboljelih od osteoporoze su žene. Stručnjaci vjeruju da su žene podložnije osteoporozi zato što su njihove kosti obično lakše i tanje. Osim toga, ženski organizam nakon menopauze doživljava hormonske promjene koje, čini se, ubrzavaju gubitak koštane mase. U muškaraca je osteoporoza neuobičajena sve do dobi od sedamdeset godina.

Osteoporoza
Osteoporoza

Simptomi

Osteoporoza obično ne pokazuje nikakve simptome dok ne dođe do prijeloma.

 • bol u leđima
 • postupan gubitak visine praćen pognutim držanjem
 • prijelomi kralježnice, ručnih zglobova ili kukova
 • gubitak kosti u donjoj čeljusti

Obratite se liječniku

 • ako imate bolove u leđima ili iznenada osjetite snažnu bol u leđima, koja može biti pokazatelj kompresivnog prijeloma kralježnice izazvanog osteoporozom.
 • ako rendgenska snimka zubi otkrije gubitak koštanog tkiva u čeljusti. To može biti rani znak osteoporoze.

Osteoporoza, što znači »šupljikave kosti«, boles je koja uzrokuje postupno stanjivanje i slabljenje nekad snažnih kostiju, pa one na taj nač i postaju osjetljive na prijelome.

Uzroci

lako je točan uzrok osteoporoze nepoznat, dobro je poznat proces kojim kosti postaju šupljikave. Obično se šest do dvanaest posto kostura odrasle osobe svake godine zamijeni procesom pregradnje kostiju. Nakon vrhunca koštane mase, obično u dobi od trideset i pete godine, kosti počinju gubititi kalcij, mineral koji ih čini čvrstima, brže nego što ga mogu nadomjestiti.

Pregradnja se odvija u manjoj mjeri i kosti se počinju stanjivati. U žena smanjivanje gustoće kostiju ubrzava se tijekom prvih tri do sedarm godina nakon menopauze, a zatim ponovno usporava. Znanstvenici vjeruju da je ovaj ubrzani post-menopauzalni gubitak kosti uzrokovan naglim padom tjelesne proizvodnje estrogena, koji vjerojatno pomaže zadržavanje kalcija u kostima.

lako je smanjivanje koštane gustoće prirodan dio starenja, neke žene izložene su većoj opasnosti od poroznih kostiju i prijeloma izazvanih osteoporozom. Primjerice, mršave žene s malim kostima i svijetlom kosom izložene su većoj opasnosti, kao i one koje puše, piju neumjerene količine alkohola ili se nedovoljno kreću.

Žene sa osteoporozom u obiteljskoj anamnezi i one kojima su odstranjeni jajnici, posebice  prije četrdesete godine, također su sklonije ovoj bolesti. Bjelkinje i azijatkinje češće obolijevaju od crnkinja. Istraživanje je također pokazalo da je u žena kojima više od pola kose posijedi do četrdesete godine, vjerojatnost razvijanja osteoporoze četiri puta veća nego u onih koje ne posijede.

Određene bolesti koje umanjuju sposobnost apsopcije kalcija, poput bubrežne bolesti, Cushingova sindroma i hipertireoze mogu dovesti do osteoporoze, kao i kirurško pfetranjivanje dijela želuca ili crijeva i pretjerana uporaba ugljikohidrata, drugih steroida ili antikonvulzivnih lijekova. Dugotrajna nepokretnost uslijed oduzetosti ili bolesti može dovesti do gubitka kalcija, a s vremenom i do gubitka koštane mase.

Liječenje

Budući da je osteoporozu teško izliječiti, odnosno teško je kosti ponovno učiniti zdravima, prevencija je od presudne važnosti. Konvencionalna i alternativna medicina nude učinkovite preventivne mjere za ovu bolest.

Prevencija

 • Jedite hranu bogatu kalcijem, poput nemasnog m ijeka, nemasnog jogurta, brokule, cvjetače, lososa, tofua, sezamovih sjemenki, badema te lisnatog zelenog povrća.Jedite hranu koja sadrži biljne estrogene, posebice tofu i druge sojine proizvode.
 • Izbjegavajte hranu koja ometa apsorpciju kalcija u organizmu, poput crvenog mesa, bezalkoholnih napitaka te pretjerane količine i alkohola i kofeina.
 • Radite vježbe pod opterećenjem 30 do 45 minuta na dan, najmanje tri puta tjedno.
 • Nemojte pušiti. Neka istraživanja pokazala su da žene koje puše povećavaju opasnost od obolijevanja od osteoporoze za pedeset posto.
 • Izbjegavajte antacide koji sadrže aluminij, jer oni mogu spriječiti apsorpciju kalcija vezanjem za fosfor u crijevima.

Rad na tijelu

Istraživanja su pokazala da vježbe pod opterećenjem, one koje opterećuju kosti poput trčanja, hodanja, tenisa, baleta, uspinjanja stubama, aerobike i dizanja utega, smanjuju gubitak koštane mase i pomažu u sprečavanju osteoporoze. Ako želite da vježbe budu djelotvorne, morate ih raditi najmanje tri puta na tjedan po trideset do četrdeset i pet minuta. Plivanje i vožnja biciklom, iako blagotvorno djeluju na srce i krvne žile, ne sprečavaju osteoporozu, jer nedovoljno opterećuju kosti.

Kinesko ljekovito bilje

Kineski travari preporučuju nekoliko biljaka za prevenciju gubitka kosti, najčešće dongquai tj. kinesku anđeliku (Angelica sinensis) i azijski ginseng (Panax ginseng), koji u organizmu imaju učinke slične estrogenu. Posavjetujte se s iskusnim stručnjakom za kinesku medicinu o odgovarajućim dozama.

Liječenje ljekovitim biljem

lako priznaju da liječenje biljem ne može izliječiti osteoporozu, travari vjeruju da primjena nekih biljaka može usporiti napredovanja ove bolesti. Biljke koje se tradicionalno rabe za prevenciju osteoporoze su mala preslica (Equisetum arvense), lucerna (Medicago sativa), glatki sladić (Glycyrrhiza glabra), bijeli sljez (Althaea officinalis) te kiselica (Rumex crispus). Uzimajte ih svakodnevno u obliku čaja ili tinkture. Raspitajte se kod travara o progesteronskim kremama od divljeg meksičkog jama. One mogu potaknuti stvaranje kosti.

Homeopatija

Homeopati kao dodatak prehrani bogatoj kalcijem i vježbanju preporučuju liječenje za koje vjeruju da poboljšava apsorpciju kalcija. Pripravci su Calcarea carbonica, Calcarea phosphorica, Calcarea fluorica te Silica. O pripravcima i doziranju posavjetujte se s homeopatom.

Osteoporoza
Osteoporoza

Prehrana

Da bi se osiguralo da žene unose dovoljno kalcija za izgradnju i očuvanje snažnih kostiju, alternativno i konvencionalno liječenje preporučuju unošenje mnogo hrane bogate kalcijem, poput nemasnog mlijeka, nemasnog jogurta, brokula, cvjetače, lososa, tofua te lisnatog zelenog povrća. Smatra se da žene koje još imaju menstruaciju ili su u postmenopauzi. A uzimaju hormonsko nadomjesno liječenje, trebaju dnevno unositi u organizam tisuću miligrama kalcija. Žene u postmenopauzi koje ne uzimaju estrogen, trebaju uzimati tisuću i pet stotina miligrama na dan. (Čaša nemasnog mlijeka sadrži samo tri stotine miligrama kalcija.)

Budući da većina žena hranom unosi samo polovicu ili trećinu potrebnog kalcija, neki stručnjaci preporučuju za nadoknađivanje razlike dodatne količine kalcija. Dodatne količine kalcija dostupne u mnogo oblika, no čini se da su kalcijev citrat i kalcijev glukonat najučinkovitiji u smanjivanju gubitka kosti. Izbjegavajte uporabu koštanog brašna kao izvora kalcija ili kalcijev karbonat s oznakon ljuštura kamenice, jer mogu sadržavati olovo druge otrovne metale.

Za poboljšanje apsorpcije kalcija neki stručnja: i preporučuju uzimanje dodatnih količina vitamina D (400-800 MJ) i magnezija (250-350 MJ). Katkad se propisuje i dodatke koji sadrže teleću kosti i minerale u tragovima.

OPREZ: Dodatne količine kalcija mogu kočiti apsorpciju salicilata, tetraciklina i drugih lijekova. Posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego što počnete rabiti dodatne izvore kalcija.

Uz konzumiranje hrane bogate kalcijem, trebate zbjegavati namirnice koje sadrže mnogo fosfora, jer on ubrzava gubitak kosti. U hranu bogatu fosforom ubrajaju se crveno meso, bezalkoholni napici te hrana s dodacima fosfora. Doista, nekoliko istraživanja pokazalo je da vegetarijanci u kasnijoj životnoj dobi maju veću gustoću kostiju od onih koji jedu meso, iako neka druga istraživanja to nisu pokazala. Smatra se da pretjerane količine alkohola i kofeina također smanjuju količinu apsorbiranog kalcija te ih treba izbjegavati. – (Osteoporoza)

Za sprečavanje naglog smanjivanja razine estrogena nakon menopauze, a time i sprečavanje osteoporoze, neki stručnjaci za alternativnu medicinu preporučuju ženama u postmenopauzi konzumiranje više hrane s biljnim estrogenima, posebice tofua, sojina mlijeka i druge hrane od soje. – (Osteoporoza)

Domaći lijekovi

Evo dva jednostavna načina za povećanje količine kalcija u prehrani:

 • Dodajte nemasno mlijeko u prahu u svakodnevnu hranu i piće, uključujući juhe, gulaše umake. Svaka čajna žličica mlijeka u prahu dodaje u prehranu oko dvadeset miligrama kalcija.
 • Dodajte malo octa u vodu koju rabite za Nuhanje juhe od kostiju. Ocat će otopiti dio kalcija iz kostiju. Pola litre juhe može sadržavati čak do tisuću miligrama kalcija. – (Osteoporoza)

Konvencionalna medicina

Mnogi liječnici za sprečavanje osteoporoze ili usporavanje njezina napredovanja ženama u menopauzi preporučuju hormonsko nadomjesno liječenje (HNL), i to samo estrogen ili kombinaciju estrogena i progesterona. Istraživanja su pokazala da žene koje dugoročno primaju HNL nekoliko godina nakon menopauze, zadržavaju istu gustoću kostiju i imaju manje prijeloma kuka ili ručnog zgloba od onih koje ne primaju. – (Osteoporoza)

HNL ne izgrađuje nove kosti, već usporava gubitak postojeće koštane mase, a ovaj učinak nestaje nakon sedamdeset i pete godine, kad dolazi do najopasnijih prijeloma. Kad se prekine s hormonskom terapijom, kost se ponovno počne stanjivati istom brzinom kao u menopauzi. Zato žene koje uzimaju HNL zbog osteoporoze moraju s njim nastaviti čitav život kako bi spriječile stanjivanje kostiju. – (Osteoporoza)

Budući da je HNL povezan s povećanim rizikom od ozbiljnih bolesti, prvenstveno raka dojke i maternice, mnogi liječnici ovo liječenje preporučuju samo ženama izloženim velikoj opasnosti od osteoporoze. Isto tako, kalcitonin, hormon koji zaustavlja gubitak koštane mase u organizmu, katkad se propisuje za osteoporozu. No on je vrlo skup i mora se davati injekcijom. (Sprej za nos dostupan je u nekim zemljama.) Budući da primjena nije jednostavna i da može izazvati neželjene nuspojave poput mučnine i kožnog osipa, kalcitonin se ne propisuje često. – (Osteoporoza)

Liječnik može kao preventivnu mjeru preporučiti povećanje količine kalcija u prehrani ili uzimanje dodatnih količina kalcija u tabletama. Može se preporučiti i dodatne količine vitamina D, osim ako živite u sunčanim krajevima. Liječnik vam može savjetovati i da počnete redovito vježbati kako biste kosti održali čvrstima i sačuvali ih od prijeloma. – (Osteoporoza)

Alternativni načini liječenja

Alternativni načini liječenja, slično konvencionalnim metodama, usredotočuju se na izgrađivanje i održavanje kostiju snažnima. – (Osteoporoza)

Dijagnostički postupci

Ako liječnik sumnja da bolujete od osteoporoze, može  izmjeriti koliko ste visoki i provjeriti je li došlo do gubitka visine. Obično su prvo zahvaćeni kralješci,  a to dovodi do smanjenja visine od 1,5 centimetara i više. liječnik vam može preporučiti mjerenje gustoće
kostiju. – (Osteoporoza)

lako se osteoporoza nekad dijagnosticira slučajno nakon rendgenskog snimanja zbog prijeloma i bolesti, obična rendgenska snimka neće otkriti gubiak kosti dok se ne izgubi barem dvadeset do trideset posto koštane mase, a to ograničava korisnost rendgenske snimke u ranom otkrivanju ove bolesti. – (Osteoporoza)

Dijagnostička metoda koja će vjerojatnije otkriti osteoporozu u ranoj fazi je apsorpciometrija, a osmišljena je upravo za mjerenje gustoće kostiju. Relativno nova dijagnostička metoda poznata kao kvantitativna kompjutorizirana tomografija, također je precizna metoda mjerenja gustoće kostiju bilo gdje u tijelu, no primjenjuje jače zračenje nego druge metode. – (Osteoporoza)

Osim ovih testova mjerenja (gustoće) kostiju, možda ćete trebati dati uzorak krvi i mokraće na analizu kako bi se mogle isključiti bolesti koje uzrokuju gubitak kostiju. – (Osteoporoza)

DRUGI UPRAVO ČITAJU