back to top

Kako vježbati kod kuće

Donijeli ste novu odluku – počet ćete vježbati na vrijeme kako biste se neposredno prije ljeta poštedjeli rigoroznih dijeta koje nikad ne dovedu do željenog rezultata i zadovoljstva, a sa sobom nose puno odricanja.

Iako vam se najpraktičnije rješenje možda čini teretana nikako da se natjerate da se upišete ili jednostavno nemate 200-300 kuna mjesečno koliko je okvirno upisnina.

No, nemojte zbog toga odustajati od vježbanja, jer ima toliko drugih načina da dovedete svoje tijelo u zavidnu formu. A ionako nije najbitnije za sve gdje ćete vježbati, nego da imate volju za vježbanjem.

Evo nekoliko načina na koje možete vježbati i postizati rezultate kao da ste u teretani.

Aplikacije

Zahvaljujući tome što živimo u vremenu pametnih telefona, postoje mnogobrojne fitness aplikacije koje možete besplatno skinuti na svoj mobitel. Kada vam neka od njih dosadi, postane lagana, uvijek je možete izbrisati i instalirati neku drugu.

Internet

Internet je prepun savjeta za vježbanje. Dovoljno je da na YouTubeu utipkate fitness, vježbanje ili nešto slično i pojavit će se hrpa videa koje možete probati. Postoji i nekoliko poznatih fitness instruktora koji imaju svoje video uratke na YouTubeu pa možete pogledati odgovara li vam neka određena serija.

Isto tako postoje različiti internetski forumi gdje možete pronaći savjete ostalih o tome što vježbati i koje su vježbe najefikasnije sudeći po tuđim iskustvima.

Priroda za vježbanje

Iako je sada možda prehladno, čim malo zatopli možete iskoristiti vrijeme za trčanje, bicikliranje, rolanje. Sve su češće i sprave koje se postavljaju u parkovima pa možete i na njima vježbati.

Zdrava prehrana

Koji god način i oblik vježbanja izabrali, nećete uspjeti ako barem malo ne počnete paziti što unosite u sebe. Izbacite višak šećera tako što ćete češće piti vodu, a manje gazirane i zaslađene sokove.

Isto tako, manje šećera stavljajte u kavu, a i smanjite unos čokolade i ostalih slatkiša. Nitko od vas ne traži da više nikad ne pojedete kolač ili palačinku, ali ograničiti palačinke na jednom u petnaest dana, nije toliko strašno, a pomoći će vam. Isto tako koristite stari, ali efikasni trik. Više manje obroka dnevno i prije svakog obroka velika čaša vode.

Foto: Pressmaster/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU