back to top

Astma

Astma je kronična respiratorna bolest koja, poput bronhitisa i emfizema, izaziva stezanje u prsima i teškoće pri disanju.

No u slučaju astme ovi simptomi nisu uvijek prisutni, javljaju se u nale­tima, koje aktiviraju različiti »okidači« iz okoliša ili emocionalne prirode, poput peluda, životinjskih dlaka, duhanskog dima i stresa.

Neke osobe s ast­mom proživljavaju tek blage i ne prečeste napadaje; za njih ova bolest predstavlja povremenu neugod­nost. Za druge, pak, napadaji mogu biti učestali i jaki te zahtijevati hitno medicinsko liječenje.

Ako imate astmu, liječnik bi vas morao redovito pratiti te biste morali tražiti trenutnu medicinsku intervenciju kod jačeg napadaja. Prepoznavanjem okidača u vašem slučaju možete naučiti smanjivati jačinu i učestalost napadaja astme, a možda ih i u cijelosti izbjegavati.

Astma nije problem s udisanjem, već s izdisanjem. Tijekom napadaja astme grčenje mišića i bronhijalna tkiva koja otiču sužuju sitne dišne pu­tove u plućima, koji se zatim začepe prekomjernom sluzi.

Ustajali zrak ostane zarobljen na dnu pluća, prisiljavajući vas da upotrebljavate gornji dio pluća da biste s mukom hvatali zrak. Blagi i umjereni na­padaji sastoje se od kratkih pojava ostajanja bez daha i dahtanja. U teškim slučajevima dišni putovi u plućima postanu tako uski i začepljeni da je disanje nemoguće.

Napadaj može proći brzo ili trajati duže od jed­nog dana. Kadšto se simptomi vraćaju iznenada i s iznenađujućom jačinom. Ovaj »drugi val« napadaja može biti teži i opasniji od početnog napadaja i može potrajati danima ili čak tjednima.

Prilično česta bolest, astma, primjerice, pogađa između 15 i 16 milijuna Amerikanaca. Češća kod djece nego kod odraslih, astma je glavni uzrok škol­skih izostanaka i primanja na dječje bolničke odjele, lako je astma rijetko smrtonosna, prilično je ozbiljna bolest. Ako imate astmu, morali biste potražiti po­moć liječnika prije nego li iskušate alternativne nači­ne liječenja.

astma
Astma

Simptomi astme

  • nemir ili nesanica
  • sve jače, no relativno bezbolno, stezanje u prsima
  • blaga do umjerena zadihanost
  • hripanje ili šištanje, zviždukanje pri disanju, koje se može kretati od slabog do posve čujnog
  • kašalj, katkad praćen sluzi

Obratite se liječniku

  • ako vi ili netko drugi imate napadaj astme prvi put; astma je kronična bolest i može biti prilično ozbiljna ako se primjereno ne liječi.
  • ako propisani lijek protiv astme ne djeluje u vremenu u kojem bi morao; trebate novi lijek, ili možda imate težak napadaj.
  • ako vi ili netko drugi s astmom imate osjećaj da se gušite, što otežava pričanje; nosnice se šire, koža među rebrima djeluje uvučeno, a usnice ili koža pod noktima djeluju sivkasto ili plavkasto. To su sve znakovi krajnjeg nedostatka kisika. Odmah pozovite hitnu pomoć. 

Uzroci

Astma nema jedan uzrok; točnije je da napadaje može izazvati niz različitih čimbenika koji djeluju za­sebno ili u kombinaciji. Alergije su primarni krivac.

Između 50 i 90 posto astmatičara boluje od alergija. Najčešći alergeni, ili tvari koje uzrokuju alergije, su pelud, trava, prašina, plijesan, duhanski dim i čestice odumrle kože i sline životinjskog podrijetla (dlake i perje kućnih ljubimaca).

Kad ih se udiše, ove tvari mogu izazvati oslobađanje histamina i drugih kemij­skih tvari u organizmu, što uzrokuje alergijsku reakci­ju i napadaje astme.

Ostali alergeni uključuju kemij­ska isparavanja; acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) ili njene spojeve poput fenilbutazona, indometacina, ibuprofena i drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSPL); sulfite, čije se visoke koncentracije nalaze u nekim vrstama hrane i tekućina.

Još jedan važan čimbenik kod astme vezane uz alergije jest nasljednost: znanstve­nici su otkrili gen koji, po svemu sudeći, čini ljude osjetljivima na ovu bolest.

Plućne infekcije također mogu izazvati astmu. Bronhiolitis, virusna infekcija dišnih putova koja obično pogađa dvogodišnju ili još mlađu djecu, čest je uzrok dječje astme.

Kod odraslih se astma može razviti kao posljedica infekcije gornjih dišnih putova, poput bronhitisa. Među druge okidače astme ubra­jaju se tjelovježba, emocionalni stres i stresovi iz okoliša poput onečišćenja zraka.

astma
Astma

Liječenje

Ako imate astmu, morali biste redovito odlaziti k liječnika; kod teških napadaja uvijek je nužno kon­vencionalno medicinsko liječenje. No niz alterna­tivnih načina liječenja može pomoći kad se koristi zajedno s konvencionalnim oblikom liječenja.

Prevencija

Naučite prepoznavati okidače – tvari koje kod vas pokreću napadaj astme: vodite dnevnik s pojedinostima o svim emocionalnim čimbeni­cima i čimbenicima iz okoliša koji vas pogađaju svaki dan tijekom nekoliko mjeseci. Kad imate napadaj astme, prolistajte dnevnik da vidite koji je čimbenik, ili kombinacija čimbenika, mogao pridonijeti tome.

Kod kuće pratite promjene u kapacitetu pluća služeći se spravom za mjerenje vrhunca protoka zraka koju vam može propisati liječnik. Upo­zoreni na smanjenje sposobnosti izdisanja, možete poduzeti mjere opreza i smanjiti težinu napadaja astme.

Izbjegavajte hranu i pića koja imaju visoku kon­centraciju sulfita, poput piva, vina, vinskog octa, instant-čaja, soka od grožđa, limunovog soka, grožđa, svježih račića, tijesta za pizzu, sušenog voća (poput marelica i jabuka), konzerviranog povrća, instant krumpira, kukuruznog sirupa, voćnog preljeva i melase (šećernog sirupa).

Neki nutricionisti preporučuju da se valja kloniti i hrane koja uzrokuje prekomjerno stvaranje sluzi, poput mlijeka.
Pomoću dnevne doze vitamina skupine B (50 do 100 mg) i magnezija (400 do 600 mg) možete smanjiti učestalost i jačinu napadaja astme.


Dobro je znati
ZABLUDE I ČINJENICE O ASTMI

ZABLUDA: Astmatičari ne bi smjeli vježbati.

ČINJENICA: Tjelovježba je jednako važna za astmatičare kao i za sve ostale. Opskrbljeni odgovarajućim lijekom, astmatičari mogu normalno vježbati. Napomena: mnogi liječnici astmati­čarima preporučuju plivanje, budući da vlažnost olakšava disanje. No klor u bazenima može izazvati alergijsku reakciju, pokrećući tako astmatični napadaj.

ZABLUDA: Astmu ćete »prerasti«.

ČINJENICA: Ovo je točno i netočno, lako se čini da oko polovice ljudi koji su imali astmu između 2. i 10. godine »preraste« tu bolest, u mnogim slučajevima ona se vraća kad zađu u tridesete godine. Također je moguće da se astma razvije u odrasle osobe koja je nije imala kao dijete.

ZABLUDA: Majke koje pate od alergije ne bi smjele dojiti.

ČINJENICA: Kod djece koju se doji manja je vjerojatnost da će postati alergična nego kod one koju se ne doji.

Akupunktura

Nekoliko medicinskih ispitivanja daje naslutiti da se pomoću akupunkture mogu ublažiti simptomi astme. Postupak bi trebao izvoditi samo ovlašteni stručnjak za akupunkturu.

Aromaterapija

Pomoću eteričnih ulja kao što su ulja eukalipta (Eucalyptus globulus), miloduha (Hyssopus officinalis), lavande (Lavandula officinalis), bora (Pinus sylvestris) i ružmarina (Rosmarinus officinalis) može se olakšati disanje i ublažiti nazalnu kongestiju.

Udišete li kroz nos nekoliko kapi jednoga ulja ili mješavine nekoliko njih nakapanih na rupčić ili tkaninu, možete si olak­šati disanje za blagog napadaja astme.

Ako vam je nos začepljen i u neko drugo vrijeme (ne tijekom napadaja), umiješajte nekoliko kapljica eteričnog ulja u umivaonik pun vruće vode, prekrijte glavu ručnikom i udišite mirisnu paru kroz nos.

astma
Astma

Kinesko ljekovito bilje

Kineska biljka kositernica (Ephedra sinica) djelotvo­ran je bronhodilatator.

OPREZ: Velike količine ove biljke mogu imati isto djelovanje kao i velike količine adrenalina; ne upotrebljavajte je ako imate visok krvni tlak ili srčanu bolest.

Pripravite čaj kombini­rajući 5 grama kositernice, 4 grama štapića cime­tove kore (Cinnamomum cass/a), 1,5 grama sladića (Glycyrrhiza uralensis) i 5 grama sjemenki marelice (Prunus armeniaca). Namočite mješavinu u hladnoj vodi, a zatim stavite da zavri. Pijte vruće.

Liječenje ljekovitim biljem

Pomoću pravog omana (Inula helenium), korijena koji djeluje poput umirujućeg ekspektoransa, može­te očistiti organizam od prekomjerne sluzi.

Za pripre­mu čaja, 1 žličici usitnjenog korijena dodajte punu šalicu hladne vode; pustite da odstoji 10 sati, zatim procijedite i pijte vruće tri puta na dan. Čaj naprav­ljen od sitnocvjetne divizme (Verbascum thapsus) preporuča se za umirivanje sluznice, osobito tijekom noćnih napadaja.

Homeopatija

Homeopati nude niz različitih oblika liječenja simp­toma astme. Ovdje ih navodimo tek nekolicinu: za ublažavanje nemira i tjeskobe, uzmite Arsenicum album (30c) prema potrebi.

Za simptome koji se pogoršavaju noću i za hladnog vremena, ili nastu­paju naglo i iznenada, uzmite Aconite (6c) prema potrebi. Za simptome koji se pogoršavaju uslijed vla­ge, uzmite Natrum sulphuricum (6c) prema potrebi. Za ostale lijekove savjetujte se s ovlaštenim homeopatom.

Konvencionalna medicina

Nakon dijagnosticiranja astme prvi bi korak morao biti dogovor s liječnikom oko plana liječenja. Kao dio tog plana, liječnik će možda zatražiti da svako­dnevno vodite dnevnik bilježeći čimbenike iz okoliša i emocionalne čimbenike koji izazivaju napadaje astme. To će ne samo pomoći liječniku da prati bo­lest nego će pomoći i vama da prepoznajete i izbje­gavate ono što izaziva astmu.

Za medicinsko liječenje astme liječnici općenito propisuju bronhodilatatore, lijekove pomoću kojih se suženi dišni putovi u plućima proširuju. Ovi lije­kovi mogu se dobiti u obliku spreja i tableta.

Bronhodilatatori za inhalaciju, koji se proizvode u spreju ili u obliku baždarenog inhalatora, nalikuju adrenalinu (umjetno proizvedena verzija hormona adrenalina koji se stvara u organizmu).

Liječnici obično više vole bronhodilatatore za inhalaciju, po­put izoproterenola, metaproterenola, izoetarina i salbutamola, zato što oni ulaze izravno u pluća i zato što je u njima upotrijebljeno 1000 puta manje lijeka nego u oralnim oblicima.

Općenito, jedan do dva udisaja ublažuju dahtanje i stezanje u prsima koji se javljaju s blagim do umjerenim napadajima.

UPOZORENJE: Bronhodilatatori su snažni lijekovi. Ako ih se pretjerano upotrebljava, mogu izazvati opasne popratne učinke, poput visokog krvnog tlaka.

Oralni bronhodilatatori, u koje se ubrajaju teofilin, metaproterenol, salbutamol i terbutalin mogu se dobiti u tekućem obliku, tabletama ili kapsulama.

Cesto se propisuju osobama koje ne mogu podnijeti lijekove za inhaliranje ili pate od kronične astme. U teškim slučajevima mogu se propisati i kortikosteroidi, ali liječnik mora pomno pratiti ovo liječenje zbog ozbiljnih popratnih učinaka. Hitne situacije mogu zahtijevati injekciju ili inhaliranje doze adrenalina da bi se pročistili dišni putovi u plućima.

Ako su uzrok vašoj astmi alergije (osobito na pelud ili ubode kukaca), vaš će vam liječnik možda predložiti imunoterapiju. Postupnim izlaganjem or­ganizma određenom alergenu kroz niz injekcija, imunoterapija može pomoći da vaš imunološki sustav izgradi obrambeni mehanizam; s vremenom se alergijske reakcije mogu smanjiti ili u cijelosti nestati.

Alternativni načini liječenja

Mnoge osobe navele su uspješnost alternativnih oblika liječenja kod astme, ali čak i zagovornici preporučaju ove metode tek kao dopunu konvencio­nalnim oblicima liječenja.

Upamtite: kad se jednom dijagnosticira, astmu bi trebao pratiti liječnik, a teži napadaji uvijek zahtijevaju pomoć konvencionalne medicine.

Dijagnostički postupci

Da bi se utvrdilo imate li astmu, liječnik će vjerojatno obaviti provjeru funkcije vaših pluća, kojom se mjeri jačina vašeg izdisanja. Osoba koja nema astmu u pravilu može izdahnuti oko 75 do 85 posto zraka iz pluća u roku jedne sekunde, ispraznivši ih u roku tri sekunde. No astmatičaru treba šest ili sedam sekundi da bi istisnuo sav zrak iz pluća.

Provjera funkcije pluća koja se najčešće koristi zove se test vrhunca protoka zraka, kojim se rezultat očitava dok vi izdišete u spravu za mjerenje vrhunca protoka zraka. Vaš vam liječnik može propisati spravu tako da možete pratiti bolest kod kuće.

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU