back to top

Poremećaji menstrualnog ciklusa

Svi smo čuli mali milijun savjeta kako ublažiti PMS ili grčeve tijekom menstruacije. No jeste li znale da razne, naizgled bezopasne i nevine, svakidašnje navike u našem životu mogu uvelike otežati “one dane u mjesecu”?

Znamo da stres može uzrokovati kašnjenje menstruacije ili njeno ne pojavljivanje taj mjesec, ali jeste li znale da, ako ste konstantno pod velikim stresom, možete u potpunosti prestati dobivati menstruaciju?

Tijekom stresnog perioda vaše tijelo izlučuje kortizol, hormon nadbubrežne žlijezde koji je zaslužan za začuđujuću snagu koju ljudi pokazuju u iznimno opasnim situacijama kada se moraju boriti za život i za veliku brzinu koju čovjek može postići bježeći od opasne situacije (na engleskom “fight or flight hormone”). Duži periodi stresa uzrokuju dužu promjenu u vašem tijelu što može dovesti do gubitka menstruacije.

Pretjerano konzumiranje kave i alkohola– Ako ste kavopije, onda znate da je jutarnja kava najbolja za početak dana i “daje nam snagu” da se suočimo sa svim dnevnim obvezama. Pretjerano ispijanje kave može pojačati određene simptome PMS-a poput napetosti, tjeskobe, iritabilnosti i nesanice. S druge strane, alkohol može pogoršati i produljiti grčeve.

Ako pijete kontracepcijske pilule i preskočili ste više od jedne, dolazi do hormonalne neravnoteže u vašem organizmu što može uzrokovati neredovita krvarenja. Razni tipovi kontracepcije (ne uključujući kondome) mogu različito utjecati na vaš menstrualni ciklus, obavijestite ginekologa o bilo kakvim promjenama!

Neredovito spavanje – svi kažu da je osam sati sna najzdravije za naš organizam, ali ponekad jednostavno ne možemo odspavati osam sati u komadu. Nedostatak sna i isprekidan san mogu produljiti vašu menstruaciju.

Česta putovanja – česta putovanja su povezana s neredovitim spavanjem, pogotovo ako letite na veće udaljenosti. Tijelu je potrebno neko vrijeme da se prilagodi na vašu trenutnu lokaciju i da se proizvodnja melatonina u vašem organizmu vrati na normalu, ali u međuvremenu pripremite se na kašnjenje menstruacije.

  Kućni ljubimci i trudnoća – toksoplazmoza

Foto: Dash/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU