HomeZdravljeKućni liječnikProblem proširenih vena

Problem proširenih vena

Proširene vene su skoro uvijek povezane sa slabim stijenkama vena, koje su i same po sebi prilično osjetljive. Vene imaju zaliske koji sprječavaju kretanje krvi prema dolje zbog utjecaja gravitacije. Kada ti zalisci oslabe, krv kruži u venama pa one otiču, a vrlo često i postaju ljubičaste.

Loša cirkulacija također je vrlo često razlog koji uzrokuje proširene vene. Uzrok tako lošoj cirkulaciji je sjedilački način života kakvim živi sve veći broj ljudi. Česta je i kod osoba koje imaju problema s prekomjernom težinom.

Imate li proširene vene stoga izbjegavajte dugotrajno stajanje, ali i sjedenje i što češće šetajte. Svako kretanje potiče cirkulaciju.

Tjelovježba

Vježbanjem potičete rad mišića nogu zbog čega krv pravilno cirkulira. Kada hodate, trčite ili vozite bicikl mišići potiču pravilan rad venske pumpe, mehanizma koji krv šalje u srce. Zbog utjecaja gravitacije u donjim ekstremitetima počinje skupljanje krvi. Općenito, zapamtite da sve što potiče cirkulaciju i protok krvi pomaže u prevenciji proširenih vena. Sjetite se toga kada vam se ne da kretati iz bilo kojeg razloga.

Prehrana

Najbitnije je da jedete hranu bogatu vlaknima jer je ona mnogostruko korisna.
Jedite i hranu bogatu bobičastim voćem, kao što su borovnice i kupine, trešnje, grožđe i čaj. Ubacite ovu hranu u svoju prehranu ili uzimajte dodatak u obliku ekstrakta sjemenki grožđa, koji je bogat tim spojevima.

Vitamin C

Pomaže u cirkulaciji jer jača stijenke vena. Istraživanja su pokazala da nedostatak ovih hranjivih tvari povećava bol u ekstremitetima i uzrokuje krhkost kapilara. Agrumi i gotovo sve voće su jako bogati vitaminom C, stoga ga je bitno svakodnevno unositi. Ako znate da ga ne jedete dovoljno bit će dobro da neko vrijeme uzimate i dodatke u obliku tableta koje su nadomjestak vitamina C.

  Disanje iz trbuha

Iako gotovo nitko ne smatra proširene vene lijepima pa ih tako nitko i ne priželjkuje, dobro je što su one bezopasne sa zdravstvene strane. Ipak, na ove načine ih možete prevenirati i smanjiti njihovo širenje.

Foto: Bartek Zyczynski/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj