back to top

Biljke za prostatu

Seksualna moć i pitanja vezana uz funkciju prostate dva su najvažnija područja na kojima je biljna medicina promicana kao blagotvorna za muško zdravlje. Muškarci su tijekom povijesti tražili čudotvoran eliksir za održavanje ili povećavanje mladenačke moći.

Biljka kao što je amalaki na glasu je kao davateljica takve moći. Amalaki posjeduje snažna antioksidacijska svojstva, ali nije jasno kako ta svojstva utječu na mušku spolnu moć.

Johimbin je pak manje važan biljni pripravak korišten u slučaju teškoća s erekcijom. No, treba ga se koristiti oprezno, s obzirom na to da je nekoliko novijih istraživanja pokazalo da može izazvati tjeskobu, znojenje i mučninu.

Biljke za prostatu

Povećanje prostate jedno je od najučestalijih zdravstvenih problema muškaraca. Do 50-e godine benigne promjene vidljive su u 50 posto muškaraca, dok je do 80-e godine to vidljivo u čak 90 posto muškaraca.

Povećana prostata najviše se odražava na probleme s mokrenjem, može otežati početak uriniranja, otežati potpuno pražnjenje mjehura, nekoliko puta tijekom noći izazvati potrebu za mokrenjem i povećati podložnost infekcijama mjehura. Do 25 posto muškaraca s povećanom prostatom podvrgava se kirurškom zahvatu radi olakšavanja mokrenja.

Neke jeftinije biljne alternative mogu pomoći kod blagog oblika povećanja prostate, no svakako se potrebno prije početka uzimanja posavjetovati s liječnikom.

Purnanarva, gokshura i shilajit za sobom imaju dugu povijest primjene, ali nijedna od njih nije znanstveno ispitana. Istraživanja shilajita pokazala su kako ima protuupalno djelovanje, ali utjecaj na prostatu nije izvjestan. Stoga bi sve to trebalo prvo znanstveno istražiti pa tek onda početi primjenjivati s punom sigurnošću.

Za sve ove biljke potrebno se konzultirati s liječnikom, jer samoinicijativno uzimanje moglo bi biti beskorisno. A ako i znate što vam treba dobro će vam doći potvrda liječnika kako biste znali da ste na pravom putu ka poboljšanju zdravstvenog stanja. Kad je već priroda bila toliko darežljiva, šteta je zanemariti njezine blagodati.

  Laneno ulje kao lijek

Foto: teleginatania/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU