back to top

Recepti za prirodno jačanje imuniteta

Neki ljudi svake zime i po nekoliko puta pate od prehlade, dok drugi to hladno godišnje doba prežive bez ikakvih tegoba, iako su i oni u kontaktu s građanima koji kišu i kašlju.

U kojoj smo mjeri imuni na virusne infekcije zavisi o imunitetu svakog pojedinca.  Čim nas napadne neki virus ili bakterija, organizam hitro stvara posebna antitijela. No, budući da mnogi uzročnici bolesti često mutiraju (virusi), naš imunološki sustav ne može nas dugoročno zaštititi.
Pri svakoj zarazi se moraju proizvesti nova antijela. Ako imamo loš imunološki sustav, organizam se jednostavno ne može obraniti.

Puno čimbenika negativno utječe na snagu imuniteta; stres, nepravilna prehrana, manjak fizičke aktivnosti, alkohol, nikotin, onečišćenja okoliša. U svakom slučaju kad je organizam oslabljen, raste rizik zaraze.

Ako želite prezimiti bez prehlade, ojačajte imunitet! A ako vas je virus i zahvatio te vam curi nos, još nije prekasno. I tada možete prionuti na jačanje organizma i ublažiti tegobe koje vas muče.

Dan bi svakako trebali započeti šalicom iscijeđenog limuna u vrućoj vodi, jer takav napitak osvježava i opskrbljuje organizam vitaminom C. Po želji napitak možete zasladiti medom.

Čajne mješavine na prirodnoj bazi također su učinkovite pri sprječavanju prehlada pa je tako čaj od šipka s dodatkom limunova soka i meda učinkovito sredstvo jer povećava razinu vitamina C u organizmu.

Isto tako, za podizanje obrambenog sustava organizma napravite čaj od šipka, cvjetova lipe te narančine kore. Sve te sastojke potrebno je pomiješati te preliti kipućom vodom i ostaviti da odstoji 10 minuta. Nakon toga ocijediti i piti 2 do 3 puta dnevno.

Za suzbijanje gripe već od njenih začetaka, dobra je čajna mješavina od stolisnika i metvice. Radimo je na isti načina kao i ostale čajeve, prelijemo kipućom vodom, pustimo da odstoji te je nakon toga spremna za piće.

Naši preci cijenili su svestranu iscjeliteljsku moć češnjaka, a s obzirom na to da je tome zaista tako, trebali bismo i mi sami. Zato ako imate gripu jedite što više svježeg češnjaka, tako što ćete zgnječiti veliki režanj i dodati ga vrućoj kokošjoj juhi,

Ako bilo koje od ovih sredstava iz prirode koristite, nećete se pokajati jer će postati vaš najbolji saveznik protiv slabljenja organizma te prehlada, gripa i ostalih tegoba koje nas remete da uživamo u zimskim radostima.

Foto: gresei/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU