Prehrana za dojilje

Dojenje je zdravo, kako za dijete, tako i za majku. Nema velikih razlika između prehrane trudnice i prehrane dojilje. Opće smjernice koje se daju trudnicama i dojiljima su pet manjih obroka dnevno, pravilan način pripreme hrane i unos dovoljno tekućine. Izbor svježih, sezonskih, nerafiniranih proizvoda danas je širok i za svačiji džep.

Vaša se beba već tijekom trudnoće naviknula na namirnice koje ste konzumirali tijekom trudnoće. Tako da u prehrani dok dojite trebate obratiti pozornost na one namirnice koje niste jeli do sada, a najčešće se tu radi o voću i povrću koji tada nisu bili u sezoni. Dojilja može jesti svu hranu, ipak savjetuje se da izbjegava jako začinjenu hranu i one namirnice koje stvaraju plinove u crijevima.

Vrlo jaka začinjena hrana može promijeniti okus mlijeka pa beba može odbiti sisati. Također, ako ste vi ili netko u obitelji alergični na neku namirnicu možda bolje da se prije konzumacije savjetujete s liječnikom. Ako primijetite promjene na bebi kroz 6 sati nakon dojenja, razmislite što ste taj dan pojeli.

Kako bi majka imala dovoljno mlijeka potrebno joj je osigurati kvalitetnu prehranu, dovoljan unos tekućine, dovoljno sna, opuštanja i mir oko nje. Također, postoje određene namirnice koje potiču laktaciju mlijeka. Sjeme komorača je vjerojatno najpoznatije sredstvo za povećanje količine mlijeka. Danas postoje mnogi čajevi i sokovi koji se mogu kupiti i koristiti u tu svrhu.

Uz njega preporučuje se i konzumacija mrkve jer tijekom dojenja se povećava potreba za beta karotenom. Nedostatak željeza dojilja može nadoknaditi recimo repom. Sve tamnozeleno povrće općenito je bogat izvor vitamina i minerala. Također, zbog laktogenih svojstva preporučuju se i žitarice i mahune. Bademe i lješnjake konzumirajte sirove, a ne pržene. Voće i povrće možete konzumirati i svježe i kuhano. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama (riba, orašasti plodovi) izrazito je važna za razvoj djeteta, razvoj mozga i živčanog sustava. Ona se uz hranu bogatu kalcijem najviše preporučuje.

Obratite pozornost na tekućinu, po mogućnosti minimalno dvije litre tekućine dnevno. Unosom dovoljno tekućine, potiče se i stvaranje mlijeka. Dojilja ne bi smjela biti žedna ili rijetko odlaziti na toalet. Voda, prirodni sokovi, nezaslađeni čajevi, mlijeko, mineralna voda, juhe, variva i slično računaju se u unos dnevne tekućine. Alkohol, osim što ga je potrebno izbjegavati u trudnoći, ne preporučuje se ni tijekom dojenja. Šalica, dvije kave neće škoditi, a čokoladu trebate konzumirati umjereno. Ako imate problema s mlijekom i smatrate da ga nemate dovoljno, pokušajte prirodno potaknuti laktaciju.

Dojenje iscrpljuje pa je posebno važna raznolika prehrana i redovita konzumacija obroka, bez stresa i žurbe. Ne jedite s nogu ili u hodu. Možda će prvih par dana s malom bebom biti teško, ali uskoro ćete se uhodati i uhvatiti ritam.

Kod velikog broja dojilja nakon dugotrajnog i čestog dojenja može doći do upale dojke, odnosno mastitisa. Kako si pomoći i nastaviti i dalje s dojenjem, saznajte ovdje.

Foto: Kzenon/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU