HomeAlternativaVeganska prehrana

Veganska prehrana

Mnogi od nas susreli su se s pojmom veganstva bilo putem članova obitelji ili poznanika koji su donijeli promjene u prehrani  ili putem medija zbog sve veće popularnosti veganstva među slavnima. Ipak, kako ne bi bilo zabluda o tome što čini vegansku prehranu, ovdje donosimo nekoliko objašnjenja da vam približimo drugačiji način prehrane i pristupa zdravlju.

 

Veganstvo je ne samo oblik prehrane, već i stil života koji podrazumijeva odricanje od proizvoda životinjskog porijekla u prehrani, kozmetici te odjeći i obući. Veganska dijeta je termin koji se koristi pri odricanju isključivo u prehrani, dok termin etički vegan se koristi u slučaju kada se osoba odriče životinjskih proizvoda za bilo koju svrhu.

Veganska prehrana izbacuje meso, mliječne proizvode, jaja i med, za razliku od recimo vegetarijanstva koje nalaže izbacivanje samo mesa iz prehrane. Etički vegani svoja uvjerenja provode tako da ne koriste životinjske proizvode niti u prehrani niti za druge potrebe. Najčešće se radi o zamjeni kože i krzna za ekološke varijante, pri čemu se odjeća i obuća izrađuju od materijala koji ne proizlaze kao nusproizvod mesne industrije te time niti doprinose istome.

“Ljudi su iznimno osjetljivi po pitanju njihove prehrane, osobito kada preispitujemo njihova uvjerenja.” tvrdi nutricionistica Julieanna Hever i time ističe glavni problem koji se javlja kada se susrećemo s nečim dotad nepoznatim.

Razlozi iz kojih pojedinci prelaze na vegansku prehranu su razni i tiču se isključivo njih samih jer svatko donosi odluke o vlastitoj prehrani i onome što njima odgovara. Nekad je razlog dijeta zbog zdravstvenih problema, nekad su u pitanju moralna načela, ali najbitnije jest, što vrijedi jednako za sve aspekte života pa tako i prehranu, zadržati slobodu prakticiranja vlastitih uvjerenja bez agresivnog nametanja drugima.

  Bjesnoća kod ljudi

S čime se susreću vegani početnici?

Već ste vjerojatno čuli kako manjak konzumiranja proizvoda životinjskog porijekla izaziva zdravstvene probleme poput anemije, manjka proteina, vitamina B12 i druga upozorenja. Ali ne brinite! Bilje sadrži sve što vam je potrebno za pravilnu prehranu. Nužno je održavati raznovrsni meni  i sve će potrebe organizma biti zadovoljene.  Manjak bilo kojeg nutrijenta kod vegana javlja se zbog ili neunošenja neke hrane jer nam nije ukusna pa je izbjegavamo ili unosimo, ali ne u dovoljnim količinama. Čest problem je i nedostupnost nekih namirnica.

Vitamin B12 ne nalazi se isključivo u mesu, jajima i mliječnim proizvodima, malo je poznato da su morske alge, poput alge spiruline,  također bogate vitaminom B12, a zeleno bilje, osobito samoniklo, također izvrsno služi kao izvor tog vitamina.

Proteine ćete osim u mesu naći i u gljivama. Dapače, gljive ne sadrže masnoće i neće uzrokovati probleme s kolesterolom, stoga ih možete konzumirati bez straha za zdravlje krvnih žila. Uz to, bogat su izvor vitamina i minerala i trebale bi se redovito  naći na meniju i onih koji konzumiraju meso.

Proteinima su također bogate mahunarke, stoga u prehranu uvrstite grah mahunar, soju, grašak, bob, rogač i kikiriki. Odličan izvor proteina, a nažalost slabo poznat, je konoplja. Konoplja je izuzetno bogata aminokiselinama pa se preporučuje čak i sportašima ili bilo kome tko se bavi intenzivnom tjelovježbom jer zadovoljava sve potrebe organizma za esencijalnim aminokiselinama. Konoplju na tržištu možete pronaći u obliku ulja, brašna ili sjemenki, lako je probavljiva i nutritivno pravo bogatstvo.

Željezo se, osim u špinatu koji je vrlo poznat kao izvor željeza, nalazi i u mnogim drugim namirnicama : drugo lisnato povrće poput blitve i kelja, soja i proizvodi od soje poput tofua, tempeha i seitana, integralne žitarice, zobene pahuljice, šumsko voće poput kupina, borovnica i jagoda, rajčice, orašasti plodovi, cikla i suho voće poput sušenih marelica, grožđica i šljiva… Zbilja, izbor namirnica je raznolik, stoga ne strahujte od anemije.

  Listanje noktiju na rukama

Važna prednost veganske prehrane je nedostatak kolesterola koji se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla, čijim izbacivanjem doprinosite zdravlju vašeg srca i krvotoka. Veganska prehrana prikladna je za svakoga i ne uzrokuje zdravstvene probleme ukoliko se pridržavamo konzumiranja raznovrsnih namirnica. Prihvatite izazov te isprobajte i sami, organizam će vam biti zahvalan.

Foto: Africa Studio/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj