back to top

Prehrana za čistu kožu

Ovo je najbolja prehrana za čistu kožu.

Svi želimo imati čistu kožu bez akni, prištića i masne T- zone. Brojni faktori utječu na zdravlje naše kože, kao što su klima, stres, hormoni, životna dob, prehrana. Jako je bitno za ten i nedostaje li našem organizmu vitamina i minerala, što možemo regulirati prehranom.

Kako bi dobili zdravu i svježu kožu, osobito na licu koje je najviše izloženo vanjskim utjecajima i promjenama, trebamo korigirati svoj jelovnik. Najbolje je da nam prehrana bude bogata vlaknima, što će nam ubrzati metabolizam i regulirati stolicu, što nekad utječe i na ten.

Oksidansi iz svježeg voća i povrća usporavaju starenje pa ih je potrebno svakodnevno više puta dnevno unositi u organizam. Esencijalne masne kiseline djeluju pozitivno na zdravlje naše kože, a nalaze se u sjemenkama, orašastim plodovima, masnoj ribi poput skuše i srdele, te povrću tamnozelenih listova.

Što se tiče hrane koju trebamo izbjegavati, to je kuhinjska sol, koja uzrokuje podbuhlost, pa što god ne moramo začiniti, ne začinjavajmo! Crveno meso, rafinirane namirnice, pržena hrana i mliječni proizvodi su masni i uzrokuju zatvor što će se na kraju manifestirati i kroz masnu kožu.

Što se tiče napitaka, voda je neophodna za čistu i lijepu kožu, pa je minimalan unos vode 8 čaša na dan. Voda održava kožu čistom i vlažnom, te potiče izbacivanje toksina kroz bubrege. Bilo bi dobro jutro započeti s čašom tople vode u koju smo dodali malo iscijeđenog limuna, što odmah razbuđuje stanice kože i djeluje kao mini-čišćenje. Isti rezultat daje i šalica čaja od koprive. – (Prehrana za čistu kožu)

Veća količina kofeina i alkohola uzrokuje dehidriranost, što će sušiti kožu, pa je to potrebno izbjegavati. – (Prehrana za čistu kožu)

Akne

Ukoliko imamo problema s aknama, vjerojatno je uzrok neadekvatna prehrana u kojoj glavninu čini masna i rafinirana hrana. Da bi to riješili potrebno je piti puno svježeg soka od povrća, posebice od mrkve, salate, koprive.  Tvari koje su posebno uspješne u borbi protiv akni su beta karoten, vitamin A, propolis, cink i acidofil s bifidusom. Namirnice koje sadrže neke od tih tvari su dobrodošle u jelovnik osobe koja želi pobijediti akne i masnu kožu. – (Prehrana za čistu kožu)

DRUGI UPRAVO ČITAJU