back to top

Simptomi bipolarnog poremećaja

Bipolarni poremećaj je psihička bolest poznatija kao manično-depresivni poremećaj, a kod kojeg se očituju česte promjene raspoloženja. Potrebno je znati koji su simptomi bipolarnog poremećaja kako bi se na vrijeme moglo reagirati.

Bipolarni poremećaj je poznat po tome da svako malo dolazi do promjene raspoloženja, od depresije pa sve do manije. U jednom trenutku osoba ima osjećaj da može učiniti sve, a u sljedećem trenutku je tužna i depresivna.

Koji su simptomi bipolarnog poremećaja?

Poznato je kako su osobe koje pate od spomenutog poremećaja više puta bile razdražljive, a što je u određenom broju slučajeva dovelo do agresije. U takvim situacijama obično dolazi do miješanja depresije i manije.

Problemi sa spavanjem najčešći su simptom bipolarnog poremećaja. Osobe tijekom depresivne faze mogu cijelo vrijeme biti umorne te spavati i više nego što je potrebno. Nažalost svaki put kada se probude osjećat će se iscrpljeno i slomljeno.

Svi koji imaju bipolarni poremećaj barem su jednom prošli kroz fazu u kojoj su cijelo vrijeme bili u nekoj vrsti naleta, imali su potrebu cijelo vrijeme iznositi ideje, a izgledalo je kao da se utrkuju s vremenom. To su obično situacije nakon kojih bi se ubrzo osjećali depresivno.

Oni koji pate od spomenute vrste poremećaja obično će iza sebe imati puno nedovršenih zadataka. Radi se o tome da kada jedan posao ne uspiju završiti, da će se ubrzo prebaciti na drugi. Na kraju se sve svodi na to da većinu vremena planiraju poslove koje nikada neće moći dovršiti.

Više od 50% oboljelih će u kriznim situacijama posegnuti za određenom vrstom droge ili alkoholom. Na temelju provedenih istraživanja pokazalo se da mnogi kada prolaze maničnu fazu imaju potrebu konzumirati alkohol kako bi popravili raspoloženje.

Simptomi ubrajaju i depresiju, ali za razliku od obične depresije u ovom slučaju antidepresivi neće pomoći, nego će kod osobe potaknuti češće promjene epizoda i možda stanje učiniti još gorim. Depresija se u ovom slučaju očituje kroz nesanicu i gubitak apetita.

Bilo da se radi o nesposobnosti izvršavanja zadataka, problema na poslu ili ubrzanom govoru, jasno je kako osoba koja ima jedan od ovih simptoma treba što prije potražiti pomoć.

Foto: Tracy Whiteside/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU