back to top

Simptomi dermatitisa kod djece

Koji su simptomi dermatitisa kod djece?

Majke djecu gledaju s najvećom ljubavlju i s najvećim strahom. Na svojoj bebi primjećuju sve promjene, a uhvati ih panika već pri samoj točkici za koju ne znaju odakle i kako se pojavila na njihovoj bebi. Jedna od tegoba s kojom se osjetljiva koža vaše bebe može susresti je dermatitis.

Koji su simptomi dermatitisa kod djece? Dermatitis se kod većine djece pojavljuje već u prvoj godini života. Način nasljeđivanja je još uvijek nedovoljno poznat, ali pojavljivanje u jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca kao i nedvojbeno pojavljivanje u obiteljima je nedvojben dokaz da je genetika bitan čimbenik koji utječe na pojavu dermatitisa kod djeteta.

U djece s atopijskim dermatitisom utvrđen je poremećaj u staničnoj imunosti kože kao i povećana kožna osjetljivost na virusne i gljivične infekcije.

Simptomi dermatitisa kod djece

Kod malog djeteta do 2 godine, bolest se očituje kao crveni, vlažni i upaljeni plakovi na licu, vratu, preponama te rukama i nogama praćen jakim svrbežom.

U odraslije djece, do 10 godina, karakterističan je nalaz dermatitisa, tj. koža je zadebljana, suha, posuta crvenkastim ili sivkastim papulama, lako se ozljeđuje češanjem pa su česte ogrebotine i oguljotine. Tipična mjesta su pregibi (laktovi, koljena, vrat i perigenitalni predio), a promjene se rijetko šire na ostale dijelove tijela.

Komplikacije su u prvom redu lokalne naravi jer su zbog češanja i ozljeđivanja kože moguće bakterijske ili virusne infekcije zahvaćenih dijelova, zbog toga je bitno da ste što više uz dijete kad je svrbež prisutan, kako biste mu mogli odvratiti pažnju.

Liječenje je kompleksno, dugotrajno i zahtijeva strpljivost, a uključuje upotrebu blagih sredstava koja ne isušuju kožu, zaštićuju od sekundarnih infekcija, te se preporučuje da dijete nose laganu i prozračnu pamučnu odjeću.

Djeca su sklona češanju pa ih probajte što više paziti da to ne rade jer će si napraviti ranice koje će ih i boljeti. Vodite računa o tome pri izliječenju vašeg djeteta od dermatitisa!

U tvrdokornim se slučajevima pribjegava i fototerapiji ili uporabi agresivnijih lijekova. U većine djece s odrastanjem smetnje postaju sve manje izražene i na kraju nestaju, ali se u nekim slučajevima mogu zadržati ili vraćati sve do puberteta, a i kasnije.

Simptomi dermatitisa kod djece
Simptomi dermatitisa kod djece

Dermatitis kod djece

Dermatitis kod djece predstavlja učestali zdravstveni problem koji može znatno utjecati na kvalitetu života kako djeteta tako i cijele obitelji. Dermatitis je širok pojam koji obuhvaća niz upalnih stanja kože, a među djecom su najčešći atopijski dermatitis (ekcem), kontaktni dermatitis, seboroički dermatitis i pelenski dermatitis.

Ova stanja kože mogu biti izazvana različitim faktorima, uključujući genetske predispozicije, alergijske reakcije, iritacije od kontakta s određenim materijalima ili kemikalijama, kao i infekcije. U ovom ćemo članku detaljnije razmotriti uzroke, simptome, dijagnozu i mogućnosti liječenja dermatitisa kod djece, s naglaskom na praktične savjete za roditelje.

Uzroci i vrste dermatitisa kod djece

 • Atopijski dermatitis (ekcem) najčešći je oblik dermatitisa kod djece i često je povezan s obiteljskom poviješću alergija i astme. Karakterizira ga suha, svrbljiva koža, koja može postati crvena i upaljena. Često se javlja na licu, unutarnjoj strani laktova i iza koljena.
 • Kontaktni dermatitis nastaje kao reakcija kože na iritanse ili alergene. Ova vrsta dermatitisa može biti izazvana sapunima, deterdžentima, tkaninama ili čak nakitom.
 • Seboroički dermatitis obično pogađa područja kože s velikim brojem lojnih žlijezda, uključujući vlasište i područje oko nosa. Kod beba se ovo stanje često naziva “temenjača”.
 • Pelenski dermatitis je vrsta iritacijskog dermatitisa koja se javlja u području prekrivenom pelename, često uzrokovana dugotrajnim izlaganjem vlažnosti.

Simptomi dermatitisa

Simptomi dermatitisa mogu varirati ovisno o vrsti i obuhvaćaju crvenilo, suhoću, pucanje kože, svrbež, peckanje, te u težim slučajevima, otekline, plikove i ljuštenje kože. Atopijski dermatitis često uzrokuje intenzivan svrbež, što može ometati spavanje i svakodnevne aktivnosti djeteta.

Dijagnoza dermatitisa

Dijagnoza dermatitisa obično se temelji na kliničkom pregledu i detaljnoj medicinskoj povijesti. Liječnik može preporučiti testove alergije kako bi se identificirali mogući alergeni koji mogu izazvati ili pogoršati stanje.

Simptomi dermatitisa kod djece
Simptomi dermatitisa kod djece

Liječenje dermatitisa

Liječenje dermatitisa kod djece usmjereno je na ublažavanje simptoma i sprječavanje ponovnih izbijanja. To može uključivati:

 • Korištenje emolijenata za hidrataciju kože i održavanje njene barijerne funkcije.
 • Topički kortikosteroidi mogu se koristiti za smanjenje upale i svrbeža u akutnim fazama.
 • Antihistaminici mogu pomoći u kontroliranju svrbeža.
 • Izbjegavanje poznatih iritansa i alergena je ključno za sprječavanje izbijanja.

Savjeti za roditelje

 1. Redovito hidratizirajte kožu djeteta koristeći emolijente, posebno nakon kupanja.
 2. Kupajte dijete u mlakoj vodi koristeći blage, neiritirajuće sapune ili kupke bez sapuna.
 3. Održavajte kratke nokte kod djeteta kako bi se smanjilo oštećenje kože od grebanja.
 4. Izbjegavajte izlaganje kožnih iritansa, kao što su grubo tkanje, deterdženti i sapuni.
 5. Primijenite hladne obloge na zahvaćena područja kako biste smanjili svrbež i upalu.
 6. Obratite se liječniku za savjet i smjernice, posebno ako simptomi postanu teški ili se ne poboljšavaju s kućnim tretmanima.

Zaključak

Dermatitis kod djece može biti izazovan za upravljanje, ali uz pravilnu njegu, većina djece može doživjeti značajno poboljšanje ili čak potpuno izlječenje. Ključno je prepoznati simptome rano i surađivati s pedijatrom ili dermatologom kako bi se razvila učinkovita strategija liječenja. Uz odgovarajuću podršku i brigu, djeca s dermatitisom mogu voditi zdrav i sretan život bez značajnih ograničenja koja im stanje može nametnuti.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU