Simptomi dermatitisa kod djece

Majke djecu gledaju s najvećom ljubavlju i s najvećim strahom. Na svojoj bebi primjećuju sve promjene, a uhvati ih panika već pri samoj točkici za koju ne znaju odakle i kako se pojavila na njihovoj bebi. Jedna od tegoba s kojom se osjetljiva koža vaše bebe može susresti je dermatitis.

Dermatitis se kod većine djece pojavljuje već u prvoj godini života. Način nasljeđivanja je još uvijek nedovoljno poznat, ali pojavljivanje u jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca kao i nedvojbeno pojavljivanje u obiteljima je nedvojben dokaz da je genetika bitan čimbenik koji utječe na pojavu dermatitisa kod djeteta.

U djece s atopijskim dermatitisom utvrđen je poremećaj u staničnoj imunosti kože kao i povećana kožna osjetljivost na virusne i gljivične infekcije. Kod malog djeteta do 2 godine, bolest se očituje kao crveni, vlažni i upaljeni plakovi na licu, vratu, preponama te rukama i nogama praćen jakim svrbežom.

U odraslije djece, do 10 godina, karakterističan je nalaz dermatitisa, tj. koža je zadebljana, suha, posuta crvenkastim ili sivkastim papulama, lako se ozljeđuje češanjem pa su česte ogrebotine i oguljotine. Tipična mjesta su pregibi (laktovi, koljena, vrat i perigenitalni predio), a promjene se rijetko šire na ostale dijelove tijela.

Komplikacije su u prvom redu lokalne naravi jer su zbog češanja i ozljeđivanja kože moguće bakterijske ili virusne infekcije zahvaćenih dijelova, zbog toga je bitno da ste što više uz dijete kad je svrbež prisutan, kako biste mu mogli odvratiti pažnju.

Liječenje je kompleksno, dugotrajno i zahtijeva strpljivost, a uključuje upotrebu blagih sredstava koja ne isušuju kožu, zaštićuju od sekundarnih infekcija, te se preporučuje da dijete nose laganu i prozračnu pamučnu odjeću.

Djeca su sklona češanju pa ih probajte što više paziti da to ne rade jer će si napraviti ranice koje će ih i boljeti. Vodite računa o tome pri izliječenju vašeg djeteta od dermatitisa!

U tvrdokornim se slučajevima pribjegava i fototerapiji ili uporabi agresivnijih lijekova. U većine djece s odrastanjem smetnje postaju sve manje izražene i na kraju nestaju, ali se u nekim slučajevima mogu zadržati ili vraćati sve do puberteta, a i kasnije.

Foto: Marina Dyakonova/Shuterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU