back to top

Proljev i njegovi simptomi

Proljev nije opasan po zdravlje, a često se javlja kod svakog čovjeka. Svaka druga osoba godišnje ima proljev dva do tri puta godišnje, a traje uglavnom od 2 do 4 dana. Proljev se tretira bezreceptnim lijekovima i ciljanom prehranom. Proljev može biti kronični koji traje najmanje 2 tjedna, i akutni koji traje nekoliko dana. U nastavku vam donosimo malo više o akutnom proljevu koji ne traje dugo.

Postoji više uzročnika proljeva, a jedan od najčešćih je virusna zaraza. Ukoliko krivac za proljev nije virus postoje mnogi drugi uzročnici, koji mogu uzrokovati proljev, a o kojem se radi može otkriti liječnik, na način da se vaša stolica pošalje na analizu.

Mogući uzročnici proljeva

– strah

– stres

– nus pojava konzumiranja pojedinih lijekova

– bakterijska infekcija, kao posljedica trovanja hranom

– alergija na hranu

– infekcije uzrokovane parazitima

– žestoka alkoholna pića

– hrana koja ne odgovara probavi

– bolesti probavnog sustava kao što je Kronova bolest i dr.

Postoje teži simptomi proljeva poput gubitka težine, krvi u stolici, neprobavljene hrane u stolici, groznica popraćena visokom temperaturom, sluz u stolici i lakši simptomi proljeva poput mekane stolice, grčeva, vodenaste stolice, nadutosti, nagla potreba za obavljanjem nužde, povraćanje, mučnina, turbulencije u području crijeva i trbuha, glabovolja, suha usta i dehidracija.

Na putovanjima se često javlja putnički proljev koji traje prvnih nekoliko dana, a uzrokuje ga bakterija Escherichia coli. Kod ove vrste proljeva crijevna flora se normalizira nakon par dana.

Liječenje proljeva

Za liječenje proljeva obično se ne koriste antibiotici, jer je većinom slučajeva uzrokovan virusom. No osim antibiotika postoje lijekovi koji mogu ubrzati ozdravljenje, a to su probiotici, aktivni medicinski ugljen, liofilizirane mliječne kisele bakterije i acidofil jogurt.

  Ideje za brzi ručak

Najbolji i najprirodniji način za zaustavljanje proljeva je tekućina. Pijte puno tekućine kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu, ali izbjegavajte piti mlijeko, jer je ono teško probavljivo. Najbolja tekućina kod proljeva je mineralna voda, čajevi, voda s limunom, pa čak i Coca cola.

Hrana koju je najbolje konzumirati kod proljeva je tost, dvopek, riža, banana i slani štapići, a obavezno izbjegavajte pre slatku i pre masnu hranu.

Foto: 9nong/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU